Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa porowa z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Zupa porowa z ziemniakami

(1)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Por (biała część)
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
6 
Ziemniaki
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.4 g
Wartość energetyczna
163.2 kcal
Tłuszcze
9.1 g
Białko
3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nim w sklepach pojawią się nowalijki i na dobre rozgości się wiosna, sięgamy po warzywa, które dostępne są przez cały rok. Por zaliczany jest do grupy produktów o wyjątkowo niskiej kaloryczności. 100 gram tego warzywa to zaledwie 24 kalorie! Zajadać mogą się nim do woli także osoby na diecie. Por posiada szereg właściwości leczniczych. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga także walkę z toksynami. I choć ja osobiście nie miałam okazji sprawdzić, w sytuacji, kiedy zdarzy nam się przesadzić z alkoholem – nie ma ponoć nic lepszego od bulionu z pora! To niepozorne warzywo kryje w sobie sporą dawkę witamin: C, A, E, B1, B2, PP.

Jego wyrazisty smak sprawia, że zupa automatycznie nabiera charakteru. Dlatego stanowi jeden z podstawowych elementów zestawu warzyw, z których gotujemy bulion lub rosół. Jak udowadnia poniższy przepis – por może stanowić nie tylko dodatek, ale podstawowy składnik zupy.

Aby odpowiednio wyważyć wartość energetyczną zupy i stworzyć z niej zbalansowane, sycące danie, postanowiłam na dodatek ziemniaków, które choć lekkostrawne, pozostawiają na dłużej przyjemne uczucie sytości. Zupa porowa z ziemniakami to prosta propozycja lunchowa lub obiadowa dla wszystkich, którzy lubią zajadać warzywa przez okrągły rok.

Z podanych poniżej składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    2 min
    Pory umyć, pokroić w talarki.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  • Krok 3

    4 min
    Na dnie garnka rozgrzać masło. Dodać pora oraz cebulę i czosnek, zeszklić.
  • Krok 4

    4 min
    W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do zeszklonych warzyw.
  • Krok 5

    2 min
    Całość zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników, gotować na małym ogniu.
  • Krok 6

    5 min
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy.
  • Krok 7

    15 min
    Całość gotować na niedużym ogniu – do miękkości wszystkich warzyw.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę doprawić kurkumą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Zupa porowa z ziemniakami

Krok 1 z 8

Pory umyć, pokroić w talarki.

Zupa porowa z ziemniakami

Krok 2 z 8

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.

Zupa porowa z ziemniakami

Krok 3 z 8

Na dnie garnka rozgrzać masło. Dodać pora oraz cebulę i czosnek, zeszklić.

Zupa porowa z ziemniakami

Krok 4 z 8

W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do zeszklonych warzyw.

Zupa porowa z ziemniakami

Krok 5 z 8

Całość zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników, gotować na małym ogniu.

Zupa porowa z ziemniakami

Krok 6 z 8

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy.

Zupa porowa z ziemniakami

Krok 7 z 8

Całość gotować na niedużym ogniu – do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa porowa z ziemniakami

Krok 8 z 8

Zupę doprawić kurkumą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

5

Karola

ile wody!!!!
Anonim (niezweryfikowany) 01/21/2024-06:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/24/2024-12:05 CET
Karola, potrzebujesz tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Jej ilość zależy też od tego czy wolisz gęste czy bardziej płynne zupy.
5

Lubka

Zrobiłam tę zupę, bo w przepisie nie ma śmietany. Jednak i tak ma śmietankowy posmak przez smażenie warzyw na maśle. Warto brać pod uwagę przy gotowaniu i uważać, aby nie przesadzić z tym masłem. Ale ogólnie zupa wyszła smaczna.
Anonim (niezweryfikowany) 10/30/2023-09:12 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-12:59 CET
Lubka, dziękujemy za Twoją opinię i pozdrawiamy! 😊
5

Sylwia

Zrobiona, naprawdę pyszna. Dorzuciłam jeszcze serek topiony.
Anonim (niezweryfikowany) 10/11/2023-10:17 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/16/2023-02:14 CEST
Sylwia, super pomysł na urozmaicenie zupy i wykorzystanie serka, który mamy w lodówce. Cieszymy się, że polubiłaś nasz pomysł na tę zupę 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu