Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa jarzynowa z cukinią

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Mała cukinia
1  gałązka
Seler naciowy
0.5 
Mały por
60  g
Marchewka
3 
Cebula dymka
1  l
Bulion wołowy
0.5  szklanka
Makaron (dałam penne)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.89 g
Węglowodany
39.01 g
Tłuszcze
1.85 g
Wartość energetyczna
195.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam cukinię. Ta wczesna ma jeszcze bardzo delikatną skórkę i prawie wcale nie ma nasion, dzięki temu trafia do moich zup nieobrana, właściwie tylko umyta i pokrojona w talarki. W takiej postaci jest jednym z moich ulubionych składników zupy jarzynowej z cukinią, która tak naprawdę za każdym razem może wyglądać inaczej.

Dzisiejsza zupa jarzynowa z cukinią ma włoski akcent i pachnie jakoś tak po śródziemnomorsku. Bulion wołowy dodał jej charakteru i południowej karnacji, wielkim faux pas byłoby rozjaśnianie jej śmietaną lub jogurtem, które idealnie pasują do klasycznej zupy jarzynowej – takiej, jaką ugotuję, gdy tylko powiększy się wiosenny asortyment w pobliskim warzywniaku. Oczywiście cukinia, która trafiła do dzisiejszej zupy jarzynowej z cukinią, nie jest rodzima. Przyjechała pewnie gdzieś z południowej Europy. Była pyszna, ale i tak wciąż z utęsknieniem czekam na nasze polskie.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    6 min
    Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.
  • Krok 2

    10 min
    Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.
  • Krok 5

    1 min
    Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.
Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 1 z 5

Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 2 z 5

Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 3 z 5

Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 5 z 5

Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoska zupa minestrone

    28 min Łatwy
  • Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

    26 min Łatwy
  • Zielone minestrone

    34 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z botwinką

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu