Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Uwielbiam cukinię. Ta wczesna ma jeszcze bardzo delikatną skórkę i prawie wcale nie ma nasion, dzięki temu trafia do moich zup nieobrana, właściwie tylko umyta i pokrojona w talarki. W takiej postaci jest jednym z moich ulubionych składników zupy jarzynowej z cukinią, która tak naprawdę za każdym razem może wyglądać inaczej.
Dzisiejsza zupa jarzynowa z cukinią ma włoski akcent i pachnie jakoś tak po śródziemnomorsku. Bulion wołowy dodał jej charakteru i południowej karnacji, wielkim faux pas byłoby rozjaśnianie jej śmietaną lub jogurtem, które idealnie pasują do klasycznej zupy jarzynowej – takiej, jaką ugotuję, gdy tylko powiększy się wiosenny asortyment w pobliskim warzywniaku. Oczywiście cukinia, która trafiła do dzisiejszej zupy jarzynowej z cukinią, nie jest rodzima. Przyjechała pewnie gdzieś z południowej Europy. Była pyszna, ale i tak wciąż z utęsknieniem czekam na nasze polskie.
Przygotowanie
37 min
Krok 1
6 min
Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.
Krok 2
10 min
Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.
Krok 3
10 min
Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.
Krok 4
10 min
Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.
Krok 5
1 min
Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.
Krok 1
z
5
Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.
Krok 2
z
5
Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.
Krok 3
z
5
Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.
Krok 4
z
5
Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.
Krok 5
z
5
Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0