Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Mała cukinia
1  gałązka
Seler naciowy
0.5 
Mały por
60  g
Marchewka
3 
Cebula dymka
1  l
Bulion wołowy
0.5  szklanka
Makaron (dałam penne)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.89 g
Węglowodany
39.01 g
Tłuszcze
1.85 g
Wartość energetyczna
195.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam cukinię. Ta wczesna ma jeszcze bardzo delikatną skórkę i prawie wcale nie ma nasion, dzięki temu trafia do moich zup nieobrana, właściwie tylko umyta i pokrojona w talarki. W takiej postaci jest jednym z moich ulubionych składników zupy jarzynowej z cukinią, która tak naprawdę za każdym razem może wyglądać inaczej.

Dzisiejsza zupa jarzynowa z cukinią ma włoski akcent i pachnie jakoś tak po śródziemnomorsku. Bulion wołowy dodał jej charakteru i południowej karnacji, wielkim faux pas byłoby rozjaśnianie jej śmietaną lub jogurtem, które idealnie pasują do klasycznej zupy jarzynowej – takiej, jaką ugotuję, gdy tylko powiększy się wiosenny asortyment w pobliskim warzywniaku. Oczywiście cukinia, która trafiła do dzisiejszej zupy jarzynowej z cukinią, nie jest rodzima. Przyjechała pewnie gdzieś z południowej Europy. Była pyszna, ale i tak wciąż z utęsknieniem czekam na nasze polskie.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    6 min
    Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.
  • Krok 2

    10 min
    Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.
  • Krok 5

    1 min
    Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.
Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 1 z 5

Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 2 z 5

Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 3 z 5

Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 5 z 5

Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoska zupa minestrone

    Włoska zupa minestrone

    28 min Łatwy
  • Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

    Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

    26 min Łatwy
  • Zielone minestrone

    Zielone minestrone

    34 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z botwinką

    Zupa wiosenna z botwinką

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu