Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa z cukinią

0
37min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Mała cukinia
1  gałązka
Seler naciowy
0.5 
Mały por
1 
Marchewka
3 
Cebula dymka
1  l
Bulion wołowy
0.5  szklanka
Makaron (dałam penne)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.87 g
Węglowodany
37.64 g
Tłuszcze
1.86 g
Wartość energetyczna
192.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
6 min
Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.
Krok 2
10 min
Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.
Krok 3
10 min
Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.
Krok 4
10 min
Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.
Krok 5
1 min
Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.
Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 1 z 5

Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 2 z 5

Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 3 z 5

Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.

Zupa jarzynowa z cukinią

Krok 5 z 5

Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.

Uwielbiam cukinię. Ta wczesna ma jeszcze bardzo delikatną skórkę i prawie wcale nie ma nasion, dzięki temu trafia do moich zup nieobrana, właściwie tylko umyta i pokrojona w talarki. W takiej postaci jest jednym z moich ulubionych składników zupy jarzynowej z cukinią, która tak naprawdę za każdym razem może wyglądać inaczej.

Dzisiejsza zupa jarzynowa z cukinią ma włoski akcent i pachnie jakoś tak po śródziemnomorsku. Bulion wołowy dodał jej charakteru i południowej karnacji, wielkim faux pas byłoby rozjaśnianie jej śmietaną lub jogurtem, które idealnie pasują do klasycznej zupy jarzynowej – takiej, jaką ugotuję, gdy tylko powiększy się wiosenny asortyment w pobliskim warzywniaku. Oczywiście cukinia, która trafiła do dzisiejszej zupy jarzynowej z cukinią, nie jest rodzima. Przyjechała pewnie gdzieś z południowej Europy. Była pyszna, ale i tak wciąż z utęsknieniem czekam na nasze polskie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika