Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

2
2 godz 23 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Rzodkiewka
4 
Ogórek gruntowy
2  pęczków
Botwinka ze średniej wielkości buraczkami
1  pęczek
Koperek
300  ml
Woda
400  ml
Maślanka
200  ml
Kefir
200  ml
Jogurt grecki
1  łyżka
Ocet z białego wina
1  łyżka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.62 g
Węglowodany
19.93 g
Tłuszcze
4.91 g
Wartość energetyczna
154.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

143 min
Krok 1
7 min
Buraczki oraz liście botwinki umyć, obrać, drobno posiekać.
Krok 2
10 min
Buraczki umieścić w niewielkim garnku, zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście botwiny.
Krok 3
6 min
W międzyczasie rzodkiewki i ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w kosteczkę.
Krok 4
2 min
Koperek posiekać.
Krok 5
60 min
Wywar z buraczków ostudzić.
Krok 6
2 min
W dużej misce lub garnku umieścić przygotowane ogórki, rzodkiewki oraz koperek (odłożyć odrobinę do dekoracji).
Krok 7
1 min
Dolać wywar z buraczkami, ocet winny oraz sok z cytryny.
Krok 8
2 min
Dodać maślankę, kefir oraz jogurt grecki.
Krok 9
3 min
Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Krok 10
50 min
Przed podaniem porządnie schłodzić.
Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 1 z 10

Buraczki oraz liście botwinki umyć, obrać, drobno posiekać.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 2 z 10

Buraczki umieścić w niewielkim garnku, zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście botwiny.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 3 z 10

W międzyczasie rzodkiewki i ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w kosteczkę.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 4 z 10

Koperek posiekać.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 5 z 10

Wywar z buraczków ostudzić.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 6 z 10

W dużej misce lub garnku umieścić przygotowane ogórki, rzodkiewki oraz koperek (odłożyć odrobinę do dekoracji).

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 7 z 10

Dolać wywar z buraczkami, ocet winny oraz sok z cytryny.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 8 z 10

Dodać maślankę, kefir oraz jogurt grecki.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 9 z 10

Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Krok 10 z 10

Przed podaniem porządnie schłodzić.

Za oknami upały. Temperatury poszybowały w górę odwrotnie proporcjonalnie do apetytu. Kiedy na dworzec gorąco, trzeba szukać alternatywy dla gęstych, gorących i mocno sycących dań. Znaleźliśmy idealną! Nic w upalne dni nie smakuje tak dobrze jak chłodnik z botwinki z jogurtem greckim. Przyrządzony ze świeżych, chrupiących nowalijek zaspokoi głód i skutecznie ochłodzi! Zasmakuje nie tylko dużym, ale także małym głodomorom.

Na straganie w dzień targowy zaopatrzmy się w pęczek rzodkiewek, kilka ogórków gruntowych, dwa pęczki botwinki i pachnący koper. Do tego nabiał: maślanka, kefir i jogurt grecki, który nada chłodnikowi aksamitnej konsystencji. Tłuszcz zawarty w jogurcie greckim pozwoli lepiej przyswoić witaminy zawarte w nowalijkach.

Chłodnik przygotujesz szybko. Przed podaniem pamiętaj jednak o tym, aby dobrze go schłodzić. Doskonale smakował będzie także na drugi dzień. Jeśli chcesz podnieść jego wartość kaloryczną podaj go z ugotowanym na twardo jajkiem lub kromką pełnoziarnistego chleba. Za sprawą intensywnego, różowego koloru chłodnik z botwinki z jogurtem greckim będzie nie tylko pysznie smakował, ale także wyglądał!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika