Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim
2 godz 23 min
Łatwy
1
pęczek
Rzodkiewka
4
Ogórek gruntowy
2
pęczków
Botwinka ze średniej wielkości buraczkami
1
pęczek
Koperek
1
łyżka
300
ml
Woda
400
ml
Maślanka
200
ml
Kefir
200
ml
Jogurt grecki
1
łyżka
Ocet z białego wina
1
łyżka
Sok z cytryny
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
10.62 g
Węglowodany
19.93 g
Tłuszcze
4.91 g
Wartość energetyczna
154.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
143 min
Krok 1
7 min
Buraczki oraz liście botwinki umyć, obrać, drobno posiekać.
Krok 2
10 min
Buraczki umieścić w niewielkim garnku, zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście botwiny.
Krok 3
6 min
W międzyczasie rzodkiewki i ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w kosteczkę.
Krok 4
2 min
Koperek posiekać.
Krok 5
60 min
Wywar z buraczków ostudzić.
Krok 6
2 min
W dużej misce lub garnku umieścić przygotowane ogórki, rzodkiewki oraz koperek (odłożyć odrobinę do dekoracji).
Krok 7
1 min
Dolać wywar z buraczkami, ocet winny oraz sok z cytryny.
Krok 8
2 min
Dodać maślankę, kefir oraz jogurt grecki.
Krok 9
3 min
Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Krok 10
50 min
Przed podaniem porządnie schłodzić.
Za oknami upały. Temperatury poszybowały w górę odwrotnie proporcjonalnie do apetytu. Kiedy na dworzec gorąco, trzeba szukać alternatywy dla gęstych, gorących i mocno sycących dań. Znaleźliśmy idealną! Nic w upalne dni nie smakuje tak dobrze jak chłodnik z botwinki z jogurtem greckim. Przyrządzony ze świeżych, chrupiących nowalijek zaspokoi głód i skutecznie ochłodzi! Zasmakuje nie tylko dużym, ale także małym głodomorom.
Na straganie w dzień targowy zaopatrzmy się w pęczek rzodkiewek, kilka ogórków gruntowych, dwa pęczki botwinki i pachnący koper. Do tego nabiał: maślanka, kefir i jogurt grecki, który nada chłodnikowi aksamitnej konsystencji. Tłuszcz zawarty w jogurcie greckim pozwoli lepiej przyswoić witaminy zawarte w nowalijkach.
Chłodnik przygotujesz szybko. Przed podaniem pamiętaj jednak o tym, aby dobrze go schłodzić. Doskonale smakował będzie także na drugi dzień. Jeśli chcesz podnieść jego wartość kaloryczną podaj go z ugotowanym na twardo jajkiem lub kromką pełnoziarnistego chleba. Za sprawą intensywnego, różowego koloru chłodnik z botwinki z jogurtem greckim będzie nie tylko pysznie smakował, ale także wyglądał!
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.
Na straganie w dzień targowy zaopatrzmy się w pęczek rzodkiewek, kilka ogórków gruntowych, dwa pęczki botwinki i pachnący koper. Do tego nabiał: maślanka, kefir i jogurt grecki, który nada chłodnikowi aksamitnej konsystencji. Tłuszcz zawarty w jogurcie greckim pozwoli lepiej przyswoić witaminy zawarte w nowalijkach.
Chłodnik przygotujesz szybko. Przed podaniem pamiętaj jednak o tym, aby dobrze go schłodzić. Doskonale smakował będzie także na drugi dzień. Jeśli chcesz podnieść jego wartość kaloryczną podaj go z ugotowanym na twardo jajkiem lub kromką pełnoziarnistego chleba. Za sprawą intensywnego, różowego koloru chłodnik z botwinki z jogurtem greckim będzie nie tylko pysznie smakował, ale także wyglądał!
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.
Komentarze 0