
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Na straganie w dzień targowy zaopatrzmy się w pęczek rzodkiewek, kilka ogórków gruntowych, dwa pęczki botwinki i pachnący koper. Do tego nabiał: maślanka, kefir i jogurt grecki, który nada chłodnikowi aksamitnej konsystencji. Tłuszcz zawarty w jogurcie greckim pozwoli lepiej przyswoić witaminy zawarte w nowalijkach.
Chłodnik przygotujesz szybko. Przed podaniem pamiętaj jednak o tym, aby dobrze go schłodzić. Doskonale smakował będzie także na drugi dzień. Jeśli chcesz podnieść jego wartość kaloryczną podaj go z ugotowanym na twardo jajkiem lub kromką pełnoziarnistego chleba. Za sprawą intensywnego, różowego koloru chłodnik z botwinki z jogurtem greckim będzie nie tylko pysznie smakował, ale także wyglądał!
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.
Przygotowanie
Krok 1
7 minKrok 2
10 minKrok 3
6 minKrok 4
2 minKrok 5
60 minKrok 6
2 minKrok 7
1 minKrok 8
2 minKrok 9
3 minKrok 10
50 min
Krok 1 z 10
Buraczki oraz liście botwinki umyć, obrać, drobno posiekać.

Krok 2 z 10
Buraczki umieścić w niewielkim garnku, zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście botwiny.

Krok 3 z 10
W międzyczasie rzodkiewki i ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w kosteczkę.

Krok 4 z 10
Koperek posiekać.

Krok 5 z 10
Wywar z buraczków ostudzić.

Krok 6 z 10
W dużej misce lub garnku umieścić przygotowane ogórki, rzodkiewki oraz koperek (odłożyć odrobinę do dekoracji).

Krok 7 z 10
Dolać wywar z buraczkami, ocet winny oraz sok z cytryny.

Krok 8 z 10
Dodać maślankę, kefir oraz jogurt grecki.

Krok 9 z 10
Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Krok 10 z 10
Przed podaniem porządnie schłodzić.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0