
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
*maszkiet – reg. śl. smakołyk
Polska kryje w sobie całą mapę smaków na regionalne zupy – zobacz i przetestuj przepisy na niektóre z nich:
moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami, keselica – zupa kuchni dolnośląskiej, polewka gdańska z suszonymi grzybami, zupa chlebowa z Dolnego Śląska, kaszubska grochówka z kiszoną kapustą, ryżanka – przepis na zamówienie czytelniczki, wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu, zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska, parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna, zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna, zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną, grochówka wigilijna – kuchnia regionalna, kaszubski barszcz z grzybami.Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
3 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
5 minKrok 6
20 minKrok 7
10 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Wszystkie warzywa umyć.

Krok 2 z 8
Kalarepy obrać, pokroić w kostkę. Liście posiekać.

Krok 3 z 8
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.

Krok 4 z 8
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.

Krok 5 z 8
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa wraz z przyprawami i delikatnie podsmażyć.

Krok 6 z 8
Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać lubczyk i gotować na małym ogniu aż do miękkości warzyw. W międzyczasie posiekać koperek.

Krok 7 z 8
Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście kalarepy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotować.

Krok 8 z 8
Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0