Oberiba – śląska zupa z kalarepy
48min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
4.75 g
Węglowodany
34.31 g
Tłuszcze
9.23 g
Wartość energetyczna
226.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
48 min
Krok 1
3 min
Wszystkie warzywa umyć.
Krok 2
3 min
Kalarepy obrać, pokroić w kostkę. Liście posiekać.
Krok 3
3 min
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
Krok 4
3 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 5
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa wraz z przyprawami i delikatnie podsmażyć.
Krok 6
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać lubczyk i gotować na małym ogniu aż do miękkości warzyw. W międzyczasie posiekać koperek.
Krok 7
10 min
Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście kalarepy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotować.
Krok 8
1 min
Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.
Oberiba – śląska zupa z kalarepy. Gotowana w domach na południu Polski od wczesnej wiosny do późnego lata. Jako że kuchnia śląska znana jest z dań sytych, nasze babcie zupę przygotowałyby z pewnością na mięsnym bulionie, z dodatkiem zasmażki lub zabieliły śmietaną. U nas na blogu dziś przepis na zdrową i lekką wersję oberiby. Jeśli mamy ochotę na nieco więcej kalorii, możemy oczywiście pójść w ich ślady. Oberiba – śląska zupa z kalarepy na zasmażce to prawdziwy maszkiet*!
*maszkiet – reg. śl. smakołyk
*maszkiet – reg. śl. smakołyk
Polska kryje w sobie całą mapę smaków na regionalne zupy – zobacz i przetestuj przepisy na niektóre z nich:
- Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami
- Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej
- Polewka gdańska z suszonymi grzybami
- Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
- Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
- Ryżanka – przepis na zmówienie czytelniczki
- Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
- Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
- Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
- Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
- Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną
- Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
- Kaszubski barszcz z grzybami
Komentarze 0