Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

(0)
48min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kalarepa (z liśćmi)
1 
Cebula
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
8 
Młode ziemniaki
1  gałązka
Świeży lubczyk
1  pęczek
Koperek
3  łyżek
Masło
3  łyżek
Śmietana
1  szczypta
Ostra papryka
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.75 g
Węglowodany
34.31 g
Tłuszcze
9.23 g
Wartość energetyczna
226.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
3 min
Wszystkie warzywa umyć.
Krok 2
3 min
Kalarepy obrać, pokroić w kostkę. Liście posiekać.
Krok 3
3 min
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
Krok 4
3 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 5
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa wraz z przyprawami i delikatnie podsmażyć.
Krok 6
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać lubczyk i gotować na małym ogniu aż do miękkości warzyw. W międzyczasie posiekać koperek.
Krok 7
10 min
Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście kalarepy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotować.
Krok 8
1 min
Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.
Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Krok 1 z 8

Wszystkie warzywa umyć.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Krok 2 z 8

Kalarepy obrać, pokroić w kostkę. Liście posiekać.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Krok 3 z 8

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Krok 4 z 8

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Krok 5 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa wraz z przyprawami i delikatnie podsmażyć.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Krok 6 z 8

Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać lubczyk i gotować na małym ogniu aż do miękkości warzyw. W międzyczasie posiekać koperek.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście kalarepy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotować.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Krok 8 z 8

Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.

Oberiba – śląska zupa z kalarepy. Gotowana w domach na południu Polski od wczesnej wiosny do późnego lata. Jako że kuchnia śląska znana jest z dań sytych, nasze babcie zupę przygotowałyby z pewnością na mięsnym bulionie, z dodatkiem zasmażki lub zabieliły śmietaną. U nas na blogu dziś przepis na zdrową i lekką wersję oberiby. Jeśli mamy ochotę na nieco więcej kalorii, możemy oczywiście pójść w ich ślady. Oberiba – śląska zupa z kalarepy na zasmażce to prawdziwy maszkiet*!

*maszkiet – reg. śl. smakołyk

Polska kryje w sobie całą mapę smaków na regionalne zupy – zobacz i przetestuj przepisy na niektóre z nich:

moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami, keselica – zupa kuchni dolnośląskiej, polewka gdańska z suszonymi grzybami, zupa chlebowa z Dolnego Śląska, kaszubska grochówka z kiszoną kapustą, ryżanka – przepis na zamówienie czytelniczki, wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu, zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska, parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna, zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna, zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną, grochówka wigilijna – kuchnia regionalna, kaszubski barszcz z grzybami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha