Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Dodaj do CookBook

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

(0)
41 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10 
Raki (u mnie mrożone)
1  l
Bulion wołowy
2 
Surowe żółtko
50  g
Masło (u mnie 30g)
1  łyżka
Bułka tarta (pominęłam)
30  ml
Śmietanka 30% (nie było w oryginalnym przepisie)
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
Bułka na grzanki (pominęłam)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.9 g
Wartość energetyczna
390 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
50.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W poszukiwaniu kulinarnych smaków Dolnego Śląska natrafiłam na przepis na zupę rakową. Zupa z raków w czasach, kiedy dolnośląskie rzeki i jeziora pełne były raków, być może nie należała do rarytasów. Dziś raki w Polsce to rzadkość.

Zupa z raków według starej receptury powinna być oczywiście przygotowana z raków świeżych. Ale długo nie mogłam się zdecydować na zakup żywych raków. Kiedy podjęłam już tą nieszczęsną decyzję, szczęśliwie okazało się, że nie mogę nigdzie dostać żywych raków, co bardzo mnie ucieszyło. Wróciłam do domu z paczką hiszpańskich raków mrożonych.

Myślałam, że to koniec kłopotów. Ale kłopoty sprawiło mi wybieranie mięsa, zwłaszcza ze szczypiec. W końcu odpuściłam sobie te szczypce, i zajęłam się szyjkami, czyli odwłokami (trzeba pamiętać, żeby usunąć z nich żyłkę, biegnącą wzdłuż całej szyjki) i jakoś mozolnie dobrnęłam do końca. Uff…

Zamiast całych raków mogłam kupić mrożone szyjki rakowe. Jednak chcąc w miarę wiernie odtworzyć przepis z książki „Kuchnia Wrocławia” Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela, potrzebowałam rakowych skorupek. Może gdybym wiedziała, że tak się namęczę z obieraniem raków, podarowałabym sobie te skorupki. Ale dobrze się stało, jak się stało, bo dzięki skorupkom mogłam przygotować potrzebne do zupy masło rakowe.

Drugi raz zupy rakowej raczej nie zrobię (za dużo roboty, choć smak genialny!), ale chętnie zamówię taką w restauracji. Czy będzie smakować tak, jak moja?

Ze specjałów kuchni Dolnego Śląska polecam także:

zupę orkiszową
wykwintną zupę migdałową z winem
zupę chlebową
keselicę

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    10 min
    Raki gotuję w bulionie 10 minut. Żywe raki należy najpierw wyszorować (najlepiej pod prysznicem) i wrzucać pojedynczo na wrzący bulion nie przerywając wrzenia.
  • Krok 2

    10 min
    Po ugotowaniu zostawiam raki w wywarze do wystygnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Wyławiam raki cedzakiem. Wybieram mięso z szyjek rakowych (w oryginalnym przepisie polecono także wybranie mięsa ze szczypiec), przekładam je do miseczki i zalewam bulionem, żeby nie wysychało. Skorupki z szyjek odkładam na bok.
  • Krok 4

    5 min
    Odłożone skorupki tłukę tłuczkiem jak najdrobniej (można zmielić) i smażę na maśle, aż uzyska mocno pomarańczowy kolor.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję to tzw. masło rakowe wraz ze skorupkami do bulionu, doprowadzam do wrzenia i chwilę gotuję.
  • Krok 6

    3 min
    Przecedzam zupę, zaprawiam żółtkami. W oryginalnym przepisie należy też dodać łyżkę bułki tartej.
  • Krok 7

    2 min
    Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodaję śmietankę. Gotowe!
  • Krok 8

    1 min
    Zupę rakową można podawać z grzankami.
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 1 z 8

Raki gotuję w bulionie 10 minut. Żywe raki należy najpierw wyszorować (najlepiej pod prysznicem) i wrzucać pojedynczo na wrzący bulion nie przerywając wrzenia.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 2 z 8

Po ugotowaniu zostawiam raki w wywarze do wystygnięcia.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 3 z 8

Wyławiam raki cedzakiem. Wybieram mięso z szyjek rakowych (w oryginalnym przepisie polecono także wybranie mięsa ze szczypiec), przekładam je do miseczki i zalewam bulionem, żeby nie wysychało. Skorupki z szyjek odkładam na bok.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 4 z 8

Odłożone skorupki tłukę tłuczkiem jak najdrobniej (można zmielić) i smażę na maśle, aż uzyska mocno pomarańczowy kolor.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 5 z 8

Dodaję to tzw. masło rakowe wraz ze skorupkami do bulionu, doprowadzam do wrzenia i chwilę gotuję.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 6 z 8

Przecedzam zupę, zaprawiam żółtkami. W oryginalnym przepisie należy też dodać łyżkę bułki tartej.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 7 z 8

Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodaję śmietankę. Gotowe!

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 8 z 8

Zupę rakową można podawać z grzankami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wykwintna zupa grzybowa

    Wykwintna zupa grzybowa

    38 min Łatwy
  • Wykwintna zupa migdałowa z winem

    Wykwintna zupa migdałowa z winem

    41 min Średni
  • Sałatka wykwintna z kurczakiem

    Sałatka wykwintna z kurczakiem

    1 godz Łatwy
  • Wykwintna zupa pieczarkowa

    Wykwintna zupa pieczarkowa

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu