Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

(0)
41min
Trudny
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10 
Raki (u mnie mrożone)
1  l
Bulion wołowy
2 
Surowe żółtko
50  g
Masło (u mnie 30g)
1  łyżka
Bułka tarta (pominęłam)
30  ml
Śmietanka 30% (nie było w oryginalnym przepisie)
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
Bułka na grzanki (pominęłam)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
50.38 g
Węglowodany
3.92 g
Tłuszcze
18.15 g
Wartość energetyczna
389.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W poszukiwaniu kulinarnych smaków Dolnego Śląska natrafiłam na przepis na zupę rakową. Zupa z raków w czasach, kiedy dolnośląskie rzeki i jeziora pełne były raków, być może nie należała do rarytasów. Dziś raki w Polsce to rzadkość.

Zupa z raków według starej receptury powinna być oczywiście przygotowana z raków świeżych. Ale długo nie mogłam się zdecydować na zakup żywych raków. Kiedy podjęłam już tą nieszczęsną decyzję, szczęśliwie okazało się, że nie mogę nigdzie dostać żywych raków, co bardzo mnie ucieszyło. Wróciłam do domu z paczką hiszpańskich raków mrożonych.

Myślałam, że to koniec kłopotów. Ale kłopoty sprawiło mi wybieranie mięsa, zwłaszcza ze szczypiec. W końcu odpuściłam sobie te szczypce, i zajęłam się szyjkami, czyli odwłokami (trzeba pamiętać, żeby usunąć z nich żyłkę, biegnącą wzdłuż całej szyjki) i jakoś mozolnie dobrnęłam do końca. Uff…

Zamiast całych raków mogłam kupić mrożone szyjki rakowe. Jednak chcąc w miarę wiernie odtworzyć przepis z książki „Kuchnia Wrocławia” Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela, potrzebowałam rakowych skorupek. Może gdybym wiedziała, że tak się namęczę z obieraniem raków, podarowałabym sobie te skorupki. Ale dobrze się stało, jak się stało, bo dzięki skorupkom mogłam przygotować potrzebne do zupy masło rakowe.

Drugi raz zupy rakowej raczej nie zrobię (za dużo roboty, choć smak genialny!), ale chętnie zamówię taką w restauracji. Czy będzie smakować tak, jak moja?

Ze specjałów kuchni Dolnego Śląska polecam także:

zupę orkiszową
wykwintną zupę migdałową z winem
zupę chlebową
keselicę

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    10 min
    Raki gotuję w bulionie 10 minut. Żywe raki należy najpierw wyszorować (najlepiej pod prysznicem) i wrzucać pojedynczo na wrzący bulion nie przerywając wrzenia.
  • Krok 2

    10 min
    Po ugotowaniu zostawiam raki w wywarze do wystygnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Wyławiam raki cedzakiem. Wybieram mięso z szyjek rakowych (w oryginalnym przepisie polecono także wybranie mięsa ze szczypiec), przekładam je do miseczki i zalewam bulionem, żeby nie wysychało. Skorupki z szyjek odkładam na bok.
  • Krok 4

    5 min
    Odłożone skorupki tłukę tłuczkiem jak najdrobniej (można zmielić) i smażę na maśle, aż uzyska mocno pomarańczowy kolor.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję to tzw. masło rakowe wraz ze skorupkami do bulionu, doprowadzam do wrzenia i chwilę gotuję.
  • Krok 6

    3 min
    Przecedzam zupę, zaprawiam żółtkami. W oryginalnym przepisie należy też dodać łyżkę bułki tartej.
  • Krok 7

    2 min
    Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodaję śmietankę. Gotowe!
  • Krok 8

    1 min
    Zupę rakową można podawać z grzankami.
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 1 z 8

Raki gotuję w bulionie 10 minut. Żywe raki należy najpierw wyszorować (najlepiej pod prysznicem) i wrzucać pojedynczo na wrzący bulion nie przerywając wrzenia.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 2 z 8

Po ugotowaniu zostawiam raki w wywarze do wystygnięcia.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 3 z 8

Wyławiam raki cedzakiem. Wybieram mięso z szyjek rakowych (w oryginalnym przepisie polecono także wybranie mięsa ze szczypiec), przekładam je do miseczki i zalewam bulionem, żeby nie wysychało. Skorupki z szyjek odkładam na bok.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 4 z 8

Odłożone skorupki tłukę tłuczkiem jak najdrobniej (można zmielić) i smażę na maśle, aż uzyska mocno pomarańczowy kolor.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 5 z 8

Dodaję to tzw. masło rakowe wraz ze skorupkami do bulionu, doprowadzam do wrzenia i chwilę gotuję.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 6 z 8

Przecedzam zupę, zaprawiam żółtkami. W oryginalnym przepisie należy też dodać łyżkę bułki tartej.

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 7 z 8

Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodaję śmietankę. Gotowe!

Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

Krok 8 z 8

Zupę rakową można podawać z grzankami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Aromatyczny bulion drobiowy

    Aromatyczny bulion drobiowy

    2 godz 27 min Średni
  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Zupa rybna przepis wigilijny

    Zupa rybna przepis wigilijny

    1 godz 7 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu