Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

0
41min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150  g
Płatki migdałowe
1  szczypta
Biały pieprz
300  ml
Białe wino (słodkie)
1  łyżka
Cukier puder
150  ml
Śmietana 30%
500  ml
Bulion warzywno-drobiowy
1  łyżka
Mąka pszenna
15  g
Masło
2  plastrów
Białe pieczywo

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.44 g
Węglowodany
21.07 g
Tłuszcze
33.63 g
Wartość energetyczna
463.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
2 min
W garnku podgrzewamy bulion.
Krok 2
1 min
Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
Krok 3
1 min
Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
Krok 4
15 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
Krok 5
15 min
Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
Krok 6
1 min
Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 7
3 min
Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 8
2 min
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Krok 9
1 min
Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.
Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 1 z 9

W garnku podgrzewamy bulion.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 2 z 9

Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 3 z 9

Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 4 z 9

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 5 z 9

Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 6 z 9

Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 7 z 9

Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 8 z 9

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 9 z 9

Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.

Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie dla prawdziwych smakoszy :) Zaskakuje smakiem i sposobem podania, bo według oryginalnego przepisu serwuje się ją właśnie w filiżankach, ale już w trakcie przygotowywania stwierdziłam, że to idealne dla niej naczynie. Nie jest to typowa zupa, ma charakterystyczny smak migdałowy. Delikatnie czuć w niej też wino i maślaną zasmażkę. Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną oraz prażonymi migdałami.

Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie pochodzące z kuchni Dolnego Śląska. Trudno znaleźć przepisy z tego regionu, bo kuchnia dolnośląska to istny zbiór wielu smaków pochodzących z różnych zakątków Polski i Europy. Ten przepis znalazłam w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Minimalnie go zmodyfikowałam.

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki i przepisy. Mam nadzieję, że Wam też spodoba się nasz pomysł serwowania zup z kuchni danych regionów Polski i będziecie wyczekiwać na przepisy kolejnych kuchni.
Z kuchni dolnośląskiej znajdziecie też na blogu przepis na zupę orkiszową.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika