Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Dodaj do CookBook

Wykwintna zupa migdałowa z winem

(0)
41 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Płatki migdałowe
1  szczypta
Pieprz biały
300  ml
Białe wino (słodkie)
1  łyżka
Cukier puder
150  ml
Śmietana 30%
500  ml
Bulion warzywno-drobiowy
1  łyżka
Mąka pszenna
15  g
Masło
2  plastrów
Białe pieczywo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.9 g
Wartość energetyczna
438 kcal
Tłuszcze
30.9 g
Białko
10.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie dla prawdziwych smakoszy :) Zaskakuje smakiem i sposobem podania, bo według oryginalnego przepisu serwuje się ją właśnie w filiżankach, ale już w trakcie przygotowywania stwierdziłam, że to idealne dla niej naczynie. Nie jest to typowa zupa, ma charakterystyczny smak migdałowy. Delikatnie czuć w niej też wino i maślaną zasmażkę. Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną oraz prażonymi migdałami.

Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie pochodzące z kuchni Dolnego Śląska. Trudno znaleźć przepisy z tego regionu, bo kuchnia dolnośląska to istny zbiór wielu smaków pochodzących z różnych zakątków Polski i Europy. Ten przepis znalazłam w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Minimalnie go zmodyfikowałam.

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki i przepisy. Mam nadzieję, że Wam też spodoba się nasz pomysł serwowania zup z kuchni danych regionów Polski i będziecie wyczekiwać na przepisy kolejnych kuchni.
Z kuchni dolnośląskiej znajdziecie też na blogu przepis na zupę orkiszową.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    2 min
    W garnku podgrzewamy bulion.
  • Krok 2

    1 min
    Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
  • Krok 3

    1 min
    Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
  • Krok 4

    15 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
  • Krok 5

    15 min
    Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Krok 7

    3 min
    Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Krok 8

    2 min
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  • Krok 9

    1 min
    Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.
Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 1 z 9

W garnku podgrzewamy bulion.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 2 z 9

Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 3 z 9

Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 4 z 9

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 5 z 9

Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 6 z 9

Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 7 z 9

Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 8 z 9

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 9 z 9

Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wykwintna zupa grzybowa

    Wykwintna zupa grzybowa

    38 min Łatwy
  • Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

    Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu

    41 min Trudny
  • Sałatka wykwintna z kurczakiem

    Sałatka wykwintna z kurczakiem

    1 godz Łatwy
  • Wykwintna zupa pieczarkowa

    Wykwintna zupa pieczarkowa

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu