Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wykwintna zupa migdałowa z winem

(0)
41min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Płatki migdałowe
1  szczypta
Pieprz biały
300  ml
Białe wino (słodkie)
1  łyżka
Cukier puder
150  ml
Śmietana 30%
500  ml
Bulion warzywno-drobiowy
1  łyżka
Mąka pszenna
15  g
Masło
2  plastrów
Białe pieczywo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.39 g
Węglowodany
20.88 g
Tłuszcze
30.89 g
Wartość energetyczna
438 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie dla prawdziwych smakoszy :) Zaskakuje smakiem i sposobem podania, bo według oryginalnego przepisu serwuje się ją właśnie w filiżankach, ale już w trakcie przygotowywania stwierdziłam, że to idealne dla niej naczynie. Nie jest to typowa zupa, ma charakterystyczny smak migdałowy. Delikatnie czuć w niej też wino i maślaną zasmażkę. Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną oraz prażonymi migdałami.

Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie pochodzące z kuchni Dolnego Śląska. Trudno znaleźć przepisy z tego regionu, bo kuchnia dolnośląska to istny zbiór wielu smaków pochodzących z różnych zakątków Polski i Europy. Ten przepis znalazłam w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Minimalnie go zmodyfikowałam.

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki i przepisy. Mam nadzieję, że Wam też spodoba się nasz pomysł serwowania zup z kuchni danych regionów Polski i będziecie wyczekiwać na przepisy kolejnych kuchni.
Z kuchni dolnośląskiej znajdziecie też na blogu przepis na zupę orkiszową.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    2 min
    W garnku podgrzewamy bulion.
  • Krok 2

    1 min
    Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
  • Krok 3

    1 min
    Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
  • Krok 4

    15 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
  • Krok 5

    15 min
    Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Krok 7

    3 min
    Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Krok 8

    2 min
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  • Krok 9

    1 min
    Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.
Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 1 z 9

W garnku podgrzewamy bulion.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 2 z 9

Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 3 z 9

Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 4 z 9

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 5 z 9

Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 6 z 9

Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 7 z 9

Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 8 z 9

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 9 z 9

Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Staropolska zupa cebulowa

    42 min Średni
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa krem z dyni z pestkami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa z kwiatów dyni

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu