Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Wykwintna zupa migdałowa z winem

Wykwintna zupa migdałowa z winem

(0)
41min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Płatki migdałowe
1  szczypta
Pieprz biały
300  ml
Białe wino (słodkie)
1  łyżka
Cukier puder
150  ml
Śmietana 30%
500  ml
Bulion warzywno-drobiowy
1  łyżka
Mąka pszenna
15  g
Masło
2  plastrów
Białe pieczywo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.39 g
Węglowodany
20.88 g
Tłuszcze
30.89 g
Wartość energetyczna
438 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie dla prawdziwych smakoszy :) Zaskakuje smakiem i sposobem podania, bo według oryginalnego przepisu serwuje się ją właśnie w filiżankach, ale już w trakcie przygotowywania stwierdziłam, że to idealne dla niej naczynie. Nie jest to typowa zupa, ma charakterystyczny smak migdałowy. Delikatnie czuć w niej też wino i maślaną zasmażkę. Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną oraz prażonymi migdałami.

Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie pochodzące z kuchni Dolnego Śląska. Trudno znaleźć przepisy z tego regionu, bo kuchnia dolnośląska to istny zbiór wielu smaków pochodzących z różnych zakątków Polski i Europy. Ten przepis znalazłam w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Minimalnie go zmodyfikowałam.

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki i przepisy. Mam nadzieję, że Wam też spodoba się nasz pomysł serwowania zup z kuchni danych regionów Polski i będziecie wyczekiwać na przepisy kolejnych kuchni.
Z kuchni dolnośląskiej znajdziecie też na blogu przepis na zupę orkiszową.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    2 min
    W garnku podgrzewamy bulion.
  • Krok 2

    1 min
    Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
  • Krok 3

    1 min
    Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
  • Krok 4

    15 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
  • Krok 5

    15 min
    Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Krok 7

    3 min
    Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Krok 8

    2 min
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  • Krok 9

    1 min
    Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.
Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 1 z 9

W garnku podgrzewamy bulion.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 2 z 9

Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 3 z 9

Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 4 z 9

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 5 z 9

Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 6 z 9

Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 7 z 9

Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 8 z 9

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Wykwintna zupa migdałowa z winem

Krok 9 z 9

Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Staropolska zupa cebulowa

    Staropolska zupa cebulowa

    42 min Średni
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa krem z dyni z pestkami

    Zupa krem z dyni z pestkami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa z kwiatów dyni

    Zupa z kwiatów dyni

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu