Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W garnku podgrzewamy bulion.
Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0