Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie dla prawdziwych smakoszy :) Zaskakuje smakiem i sposobem podania, bo według oryginalnego przepisu serwuje się ją właśnie w filiżankach, ale już w trakcie przygotowywania stwierdziłam, że to idealne dla niej naczynie. Nie jest to typowa zupa, ma charakterystyczny smak migdałowy. Delikatnie czuć w niej też wino i maślaną zasmażkę. Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną oraz prażonymi migdałami.
Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie pochodzące z kuchni Dolnego Śląska. Trudno znaleźć przepisy z tego regionu, bo kuchnia dolnośląska to istny zbiór wielu smaków pochodzących z różnych zakątków Polski i Europy. Ten przepis znalazłam w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Minimalnie go zmodyfikowałam.
Bardzo lubię odkrywać nowe smaki i przepisy. Mam nadzieję, że Wam też spodoba się nasz pomysł serwowania zup z kuchni danych regionów Polski i będziecie wyczekiwać na przepisy kolejnych kuchni.
Z kuchni dolnośląskiej znajdziecie też na blogu przepis na zupę orkiszową.
Przygotowanie
41 min
Krok 1
2 min
W garnku podgrzewamy bulion.
Krok 2
1 min
Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
Krok 3
1 min
Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
Krok 4
15 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
Krok 5
15 min
Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
Krok 6
1 min
Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 7
3 min
Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 8
2 min
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Krok 9
1 min
Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.
Krok 1
z
9
W garnku podgrzewamy bulion.
Krok 2
z
9
Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
Krok 3
z
9
Z kromek chleba wykrajamy skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
Krok 4
z
9
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
Krok 5
z
9
Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
Krok 6
z
9
Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 7
z
9
Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 8
z
9
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Krok 9
z
9
Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0