Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

(0)
48 godz 43 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Drożdże
0.5  szklanka
Woda letnia
trochę
Mąka pszenna
1  szczypta
Pieprz biały
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
2  szklanek
Płatki owsiane
1  l
Woda letnia
2  łyżek
Mąka pszenna
3  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Kminek
3 
Listek laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.79 g
Węglowodany
10.51 g
Tłuszcze
1.09 g
Wartość energetyczna
49.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Keselica to kolejna zupa z kuchni dolnośląskiej, którą ugotowałam w tym tygodniu. Przyznam szczerze,że bardzo zaskoczyła mnie sposobem przygotowania i smakiem. Początkowo etapy jej przygotowania przypominały mi nieco wypiekanie chleba, bo w przypadku chleba dokarmiamy zakwas i odstawiamy na kilka godzin. W przypadku keselicy robimy drożdżowy zakwas i też odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Samą zupę gotuje się dosyć szybko, ale wszystkie etapy jej przygotowania zajęły mi ponad dwa dni. Keselica ma specyficzny smak. Czuć w niej drożdże, czosnek i kminek. Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Tradycyjnie nieco go zmodyfikowałam dodając sól ziołową i doprawiając odrobiną białego pieprzu.

Zapraszam też na inne zupy z kuchni dolnośląskiej:
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Zupa orkiszowa
Zupa chlebowa

Przygotowanie

2923 min
  • Krok 1 - Zakwas

    2 min
    Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.
  • Krok 2

    3 min
    Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.
  • Krok 3

    3 min
    Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 4 - Keselica

    2 min
    Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.
  • Krok 5

    3 min
    Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.
  • Krok 6

    2880 min
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.
  • Krok 7

    1 min
    Po tym czasie nastawiamy na gaz.
  • Krok 8

    1 min
    Dodajemy liście laurowe i kminek.
  • Krok 9

    3 min
    Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.
  • Krok 10

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.
  • Krok 11

    20 min
    Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.
  • Krok 12

    3 min
    Zupę można przecedzić i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.
Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 1 - Zakwas z 12

Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 2 z 12

Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 3 z 12

Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 4 - Keselica z 12

Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 5 z 12

Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 6 z 12

Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 7 z 12

Po tym czasie nastawiamy na gaz.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 8 z 12

Dodajemy liście laurowe i kminek.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 9 z 12

Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 10 z 12

Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 11 z 12

Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 12 z 12

Zupę można przecedzić i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    1 godz 15 min Średni
  • Barszcz biały kaliski

    49 min Łatwy
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu