Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej
Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej
Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

(0)
48 godz 43 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Drożdże
0.5  szklanka
Woda letnia
trochę
Mąka pszenna
1  szczypta
Pieprz biały
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
2  szklanek
Płatki owsiane
1  l
Woda letnia
2  łyżek
Mąka pszenna
3  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Kminek
3 
Listek laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.79 g
Węglowodany
10.51 g
Tłuszcze
1.09 g
Wartość energetyczna
49.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Keselica to kolejna zupa z kuchni dolnośląskiej, którą ugotowałam w tym tygodniu. Przyznam szczerze,że bardzo zaskoczyła mnie sposobem przygotowania i smakiem. Początkowo etapy jej przygotowania przypominały mi nieco wypiekanie chleba, bo w przypadku chleba dokarmiamy zakwas i odstawiamy na kilka godzin. W przypadku keselicy robimy drożdżowy zakwas i też odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Samą zupę gotuje się dosyć szybko, ale wszystkie etapy jej przygotowania zajęły mi ponad dwa dni. Keselica ma specyficzny smak. Czuć w niej drożdże, czosnek i kminek. Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Tradycyjnie nieco go zmodyfikowałam dodając sól ziołową i doprawiając odrobiną białego pieprzu.

Zapraszam też na inne zupy z kuchni dolnośląskiej:
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Zupa orkiszowa
Zupa chlebowa

Przygotowanie

2923 min
  • Krok 1 - Zakwas

    2 min
    Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.
  • Krok 2

    3 min
    Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.
  • Krok 3

    3 min
    Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 4 - Keselica

    2 min
    Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.
  • Krok 5

    3 min
    Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.
  • Krok 6

    2880 min
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.
  • Krok 7

    1 min
    Po tym czasie nastawiamy na gaz.
  • Krok 8

    1 min
    Dodajemy liście laurowe i kminek.
  • Krok 9

    3 min
    Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.
  • Krok 10

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.
  • Krok 11

    20 min
    Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.
  • Krok 12

    3 min
    Zupę można przecedzić i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.
Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 1 - Zakwas z 12

Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 2 z 12

Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 3 z 12

Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 4 - Keselica z 12

Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 5 z 12

Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 6 z 12

Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 7 z 12

Po tym czasie nastawiamy na gaz.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 8 z 12

Dodajemy liście laurowe i kminek.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 9 z 12

Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 10 z 12

Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 11 z 12

Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 12 z 12

Zupę można przecedzić i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    Drożdżowe racuchy z jabłkami

    1 godz 15 min Średni
  • Barszcz biały kaliski

    Barszcz biały kaliski

    49 min Łatwy
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Zawijaniec drożdżowy z kakao

    Zawijaniec drożdżowy z kakao

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu