Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.
Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.
Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.
Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.
Po tym czasie nastawiamy na gaz.
Dodajemy liście laurowe i kminek.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.
Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.
Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.
Zupę można przecedzić i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.