Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.
Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.
Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.
Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.
Po tym czasie nastawiamy na gaz.
Dodajemy liście laurowe i kminek.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.
Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.
Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.
Zupę można przecedzić i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0