Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

(0)
48 godz 43 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  g
Drożdże
0.5  szklanka
Woda letnia
trochę
Mąka pszenna
1  szczypta
Pieprz biały
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
2  szklanek
Płatki owsiane
1  l
Woda letnia
2  łyżek
Mąka pszenna
3  ząbków
1  łyżeczka
Kminek
3 
Listek laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.82 g
Węglowodany
10.69 g
Tłuszcze
1.09 g
Wartość energetyczna
50.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

2923 min
Krok 1 - Zakwas
2 min
Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.
Krok 2
3 min
Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.
Krok 3
3 min
Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Keselica
2 min
Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.
Krok 5
3 min
Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.
Krok 6
2880 min
Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.
Krok 7
1 min
Po tym czasie nastawiamy na gaz.
Krok 8
1 min
Dodajemy liście laurowe i kminek.
Krok 9
3 min
Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.
Krok 10
2 min
Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.
Krok 11
20 min
Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.
Krok 12
3 min
Zupę można przecedzić i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.
Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 1 - Zakwas z 12

Do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 2 z 12

Rozkruszamy drożdże i dodajemy do wody razem z odrobiną mąki.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 3 z 12

Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 4 - Keselica z 12

Do garnka wlewamy 1 litr letniej wody.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 5 z 12

Dodajemy zakwas, płatki owsiane oraz mąkę i mieszamy.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 6 z 12

Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 dni.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 7 z 12

Po tym czasie nastawiamy na gaz.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 8 z 12

Dodajemy liście laurowe i kminek.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 9 z 12

Czosnek przeciskamy przez praskę lub ucieramy na tarce i dodajemy do zupy.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 10 z 12

Doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 11 z 12

Gotujemy na małym ogniu do 20 minut.

Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej

Krok 12 z 12

Zupę można przecedzić i podać z tłuczonymi ziemniakami serwowanymi osobno.

Keselica to kolejna zupa z kuchni dolnośląskiej, którą ugotowałam w tym tygodniu. Przyznam szczerze,że bardzo zaskoczyła mnie sposobem przygotowania i smakiem. Początkowo etapy jej przygotowania przypominały mi nieco wypiekanie chleba, bo w przypadku chleba dokarmiamy zakwas i odstawiamy na kilka godzin. W przypadku keselicy robimy drożdżowy zakwas i też odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Samą zupę gotuje się dosyć szybko, ale wszystkie etapy jej przygotowania zajęły mi ponad dwa dni. Keselica ma specyficzny smak. Czuć w niej drożdże, czosnek i kminek. Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Tradycyjnie nieco go zmodyfikowałam dodając sól ziołową i doprawiając odrobiną białego pieprzu.

Zapraszam też na inne zupy z kuchni dolnośląskiej:
Wykwintna zupa migdałowa z winem
Zupa orkiszowa
Zupa chlebowa
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika