Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

(0)
2 godz 45 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
14 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2.25  szklanek
Mąka tortowa
1 
Żółtko
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
130  ml
Ciepła, przegotowana woda
50  g
Masło (temperatura pokojowa)
1 
Cebula mała
trochę
Olej do smażenia
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Majeranek do smaku
2.2  kg
Brukiew 2 szt.
3  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Ziarno pieprzu
1  łyżeczka
Lubczyk
0.33  łyżeczka
Cząber
700  g
Pierś z indyka bez skóry (lub 3 skrzydła)
1  kawałek
por (część zielona)
2 
Marchewki (220 g)
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Pietruszka (korzeń)
5 
Ziemniaki (540 g)
trochę
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.51 g
Węglowodany
21.41 g
Tłuszcze
4.69 g
Wartość energetyczna
170.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

165 min
Krok 1 - Uszka z gęsiną
10 min
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy składniki na ciasto : mąkę tortową, żółtko, ciepłą wodę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i odrobiną pieprzu i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.
Krok 2
8 min
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
Krok 3
8 min
W maszynce do mielenie mięsa mielimy pierś z gęsi z wywaru razem z cebulką. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy to dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy.
Krok 4
5 min
Z kulki ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrajamy kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy jak pierogi i zwijamy brzegi do środka dociskając .
Krok 5
8 min
Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.
Krok 6
2 min
Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.
Krok 7 - Zupa z brukwi
30 min
Do wysokiego garnka wkładamy mięso i zalewamy je 3 litrami zimnej wody. Dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz lubczyk i cząber. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką 30 minut.
Krok 8
60 min
Brukiew kroimy na 4 części, obieramy i kroimy w równą (małą) kostkę. Po 30 minutach dodajemy ją do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze 1 godzinę.
Krok 9
3 min
W trakcie gotowania w razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
Krok 10
20 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy kiedy brukiew będzie już prawie miękka (po 1,5 godziny gotowania się zupy). Gotujemy jeszcze 20 minut.
Krok 11
3 min
Z zupy wyjmujemy mięso, będzie nam potrzebne do farszu do uszek.
Krok 12
5 min
Ugotowaną zupę można podzielić na dwie części. Połowę zmiksować na zupę krem o resztę pozostawić pokrojoną w kostkę.
Krok 13
3 min
Do zmiksowanej zupy podajemy ugotowane wcześniej uszka z gęsiną i posypujemy pietruszką.
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 1 - Uszka z gęsiną z 13

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy składniki na ciasto : mąkę tortową, żółtko, ciepłą wodę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i odrobiną pieprzu i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 2 z 13

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 3 z 13

W maszynce do mielenie mięsa mielimy pierś z gęsi z wywaru razem z cebulką. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy to dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 4 z 13

Z kulki ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrajamy kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy jak pierogi i zwijamy brzegi do środka dociskając .

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 5 z 13

Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 6 z 13

Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 7 - Zupa z brukwi z 13

Do wysokiego garnka wkładamy mięso i zalewamy je 3 litrami zimnej wody. Dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz lubczyk i cząber. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką 30 minut.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 8 z 13

Brukiew kroimy na 4 części, obieramy i kroimy w równą (małą) kostkę. Po 30 minutach dodajemy ją do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze 1 godzinę.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 9 z 13

W trakcie gotowania w razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 10 z 13

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy kiedy brukiew będzie już prawie miękka (po 1,5 godziny gotowania się zupy). Gotujemy jeszcze 20 minut.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 11 z 13

Z zupy wyjmujemy mięso, będzie nam potrzebne do farszu do uszek.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 12 z 13

Ugotowaną zupę można podzielić na dwie części. Połowę zmiksować na zupę krem o resztę pozostawić pokrojoną w kostkę.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 13 z 13

Do zmiksowanej zupy podajemy ugotowane wcześniej uszka z gęsiną i posypujemy pietruszką.

Podczas ostatnich zakupów na ryneczku zauważyłam brukiew i nie zastanawiając się włożyłam ją do koszyka. Każdego roku jesienną porą w moim domu gotujemy zupę z żółtej brukwi, zwaną na Kaszubach zupą z żôłtich wrëków. Taką zupę gotowała moja mama, a teraz ja przejęłam rodzinną tradycję. Zawsze gotujemy ją na gęsinie, zazwyczaj na skrzydłach z gęsi, ale tym razem postanowiłam przygotować ją w formie kremu z dodatkiem maleńkich uszek z gęsiną. Zazwyczaj wychodzi mi ogromny gar tej zupy, więc część jej podzieliłam na zupę krem, a pozostałą zupę pozostawiłam pokrojoną w kostkę, bo w takiej formie wolą ją jeść moje chłopaki (mąż i synek).

Mam to szczęście, że moje najmłodsze dziecko bardzo chętnie próbuje nowych potraw i bywa, że coś co niespecjalnie smakuje mu teraz po roku staje się jego ulubionym daniem. Do niedawna zupa jarzynowa, którą jadło moje dziecko musiała być dokładnie przetarta razem zieleninką, a tu proszę – mój synek po raz pierwszy zdecydował się posmakować zupę z brukwi. Stwierdził, że to taki inny rosołek i zjadł zupę z dokładką :)

Rośnie mi mały smakosz i to gustujący w kaszubskich potrawach.

(z podanych składników można przygotować około 14-16 porcji zupy)

Jeśli chcielibyście ugotować też inna zupy z kuchni kaszubskiej to polecam :
Polewkę gdańską z suszonymi grzybami
Kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą
Kaszubski barszcz z suszonymi grzybami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha