Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

(0)
2 godz 45 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

14 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.25  szklanek
Mąka tortowa
1 
Żółtko
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
130  ml
Ciepła, przegotowana woda
50  g
Masło (temperatura pokojowa)
1 
Cebula mała
trochę
Olej do smażenia
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Majeranek do smaku
2.2  kg
Brukiew 2 szt.
3  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Ziarno pieprzu
1  łyżeczka
Lubczyk
0.33  łyżeczka
Cząber
700  g
Pierś z indyka bez skóry (lub 3 skrzydła)
1  kawałek
por (część zielona)
2 
Marchewki (220 g)
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Pietruszka (korzeń)
5 
Ziemniaki (540 g)
trochę
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.51 g
Węglowodany
21.41 g
Tłuszcze
4.69 g
Wartość energetyczna
170.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Podczas ostatnich zakupów na ryneczku zauważyłam brukiew i nie zastanawiając się włożyłam ją do koszyka. Każdego roku jesienną porą w moim domu gotujemy zupę z żółtej brukwi, zwaną na Kaszubach zupą z żôłtich wrëków. Taką zupę gotowała moja mama, a teraz ja przejęłam rodzinną tradycję. Zawsze gotujemy ją na gęsinie, zazwyczaj na skrzydłach z gęsi, ale tym razem postanowiłam przygotować ją w formie kremu z dodatkiem maleńkich uszek z gęsiną. Zazwyczaj wychodzi mi ogromny gar tej zupy, więc część jej podzieliłam na zupę krem, a pozostałą zupę pozostawiłam pokrojoną w kostkę, bo w takiej formie wolą ją jeść moje chłopaki (mąż i synek).

Mam to szczęście, że moje najmłodsze dziecko bardzo chętnie próbuje nowych potraw i bywa, że coś co niespecjalnie smakuje mu teraz po roku staje się jego ulubionym daniem. Do niedawna zupa jarzynowa, którą jadło moje dziecko musiała być dokładnie przetarta razem zieleninką, a tu proszę – mój synek po raz pierwszy zdecydował się posmakować zupę z brukwi. Stwierdził, że to taki inny rosołek i zjadł zupę z dokładką :)

Rośnie mi mały smakosz i to gustujący w kaszubskich potrawach.

(z podanych składników można przygotować około 14-16 porcji zupy)

Jeśli chcielibyście ugotować też inna zupy z kuchni kaszubskiej to polecam :
Polewkę gdańską z suszonymi grzybami
Kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą
Kaszubski barszcz z suszonymi grzybami

Przygotowanie

165 min
  • Krok 1 - Uszka z gęsiną

    10 min
    Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy składniki na ciasto : mąkę tortową, żółtko, ciepłą wodę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i odrobiną pieprzu i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
  • Krok 3

    8 min
    W maszynce do mielenie mięsa mielimy pierś z gęsi z wywaru razem z cebulką. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy to dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy.
  • Krok 4

    5 min
    Z kulki ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrajamy kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy jak pierogi i zwijamy brzegi do środka dociskając .
  • Krok 5

    8 min
    Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.
  • Krok 6

    2 min
    Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.
  • Krok 7 - Zupa z brukwi

    30 min
    Do wysokiego garnka wkładamy mięso i zalewamy je 3 litrami zimnej wody. Dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz lubczyk i cząber. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką 30 minut.
  • Krok 8

    60 min
    Brukiew kroimy na 4 części, obieramy i kroimy w równą (małą) kostkę. Po 30 minutach dodajemy ją do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze 1 godzinę.
  • Krok 9

    3 min
    W trakcie gotowania w razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
  • Krok 10

    20 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy kiedy brukiew będzie już prawie miękka (po 1,5 godziny gotowania się zupy). Gotujemy jeszcze 20 minut.
  • Krok 11

    3 min
    Z zupy wyjmujemy mięso, będzie nam potrzebne do farszu do uszek.
  • Krok 12

    5 min
    Ugotowaną zupę można podzielić na dwie części. Połowę zmiksować na zupę krem o resztę pozostawić pokrojoną w kostkę.
  • Krok 13

    3 min
    Do zmiksowanej zupy podajemy ugotowane wcześniej uszka z gęsiną i posypujemy pietruszką.
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 1 - Uszka z gęsiną z 13

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy składniki na ciasto : mąkę tortową, żółtko, ciepłą wodę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i odrobiną pieprzu i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 2 z 13

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 3 z 13

W maszynce do mielenie mięsa mielimy pierś z gęsi z wywaru razem z cebulką. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy to dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 4 z 13

Z kulki ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrajamy kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy jak pierogi i zwijamy brzegi do środka dociskając .

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 5 z 13

Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 6 z 13

Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 7 - Zupa z brukwi z 13

Do wysokiego garnka wkładamy mięso i zalewamy je 3 litrami zimnej wody. Dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz lubczyk i cząber. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką 30 minut.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 8 z 13

Brukiew kroimy na 4 części, obieramy i kroimy w równą (małą) kostkę. Po 30 minutach dodajemy ją do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze 1 godzinę.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 9 z 13

W trakcie gotowania w razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 10 z 13

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy kiedy brukiew będzie już prawie miękka (po 1,5 godziny gotowania się zupy). Gotujemy jeszcze 20 minut.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 11 z 13

Z zupy wyjmujemy mięso, będzie nam potrzebne do farszu do uszek.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 12 z 13

Ugotowaną zupę można podzielić na dwie części. Połowę zmiksować na zupę krem o resztę pozostawić pokrojoną w kostkę.

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Krok 13 z 13

Do zmiksowanej zupy podajemy ugotowane wcześniej uszka z gęsiną i posypujemy pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z brukwi na gęsinie

    Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu