
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Mam to szczęście, że moje najmłodsze dziecko bardzo chętnie próbuje nowych potraw i bywa, że coś co niespecjalnie smakuje mu teraz po roku staje się jego ulubionym daniem. Do niedawna zupa jarzynowa, którą jadło moje dziecko musiała być dokładnie przetarta razem zieleninką, a tu proszę – mój synek po raz pierwszy zdecydował się posmakować zupę z brukwi. Stwierdził, że to taki inny rosołek i zjadł zupę z dokładką :)
Rośnie mi mały smakosz i to gustujący w kaszubskich potrawach.
(z podanych składników można przygotować około 14-16 porcji zupy)
Jeśli chcielibyście ugotować też inna zupy z kuchni kaszubskiej to polecam :
Polewkę gdańską z suszonymi grzybami
Kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą
Kaszubski barszcz z suszonymi grzybami
Przygotowanie
Krok 1 - Uszka z gęsiną
10 minKrok 2
8 minKrok 3
8 minKrok 4
5 minKrok 5
8 minKrok 6
2 minKrok 7 - Zupa z brukwi
30 minKrok 8
60 minKrok 9
3 minKrok 10
20 minKrok 11
3 minKrok 12
5 minKrok 13
3 min
Krok 1 - Uszka z gęsiną z 13
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy składniki na ciasto : mąkę tortową, żółtko, ciepłą wodę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i odrobiną pieprzu i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.

Krok 2 z 13
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.

Krok 3 z 13
W maszynce do mielenie mięsa mielimy pierś z gęsi z wywaru razem z cebulką. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy to dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy.

Krok 4 z 13
Z kulki ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrajamy kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy jak pierogi i zwijamy brzegi do środka dociskając .

Krok 5 z 13
Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.

Krok 6 z 13
Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.

Krok 7 - Zupa z brukwi z 13
Do wysokiego garnka wkładamy mięso i zalewamy je 3 litrami zimnej wody. Dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz lubczyk i cząber. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką 30 minut.

Krok 8 z 13
Brukiew kroimy na 4 części, obieramy i kroimy w równą (małą) kostkę. Po 30 minutach dodajemy ją do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze 1 godzinę.

Krok 9 z 13
W trakcie gotowania w razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.

Krok 10 z 13
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy kiedy brukiew będzie już prawie miękka (po 1,5 godziny gotowania się zupy). Gotujemy jeszcze 20 minut.

Krok 11 z 13
Z zupy wyjmujemy mięso, będzie nam potrzebne do farszu do uszek.

Krok 12 z 13
Ugotowaną zupę można podzielić na dwie części. Połowę zmiksować na zupę krem o resztę pozostawić pokrojoną w kostkę.

Krok 13 z 13
Do zmiksowanej zupy podajemy ugotowane wcześniej uszka z gęsiną i posypujemy pietruszką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0