Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

0
1 godz 7 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  dag
Żeberka ekstra
1.5  l
Woda
5  plastrów
Wędzony boczek
25  dag
Groch łuskany
15  dag
Kiszona kapusta
1 
Cebula
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
4 
Mniejsze ziemniaki
1  kawałek
Biała część pora
1  łyżka
Suszony majeranek
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.01 g
Węglowodany
40.87 g
Tłuszcze
8.87 g
Wartość energetyczna
319.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
5 min
Kapustę siekam, przekładam do małego garnuszka, zalewam wodą.
Krok 2
5 min
Mięso myję, przekładam do garnka, zalewam pozostałą wodą i zagotowuję.
Krok 3
30 min
Odszumowuję, dodaję pietruszkę i seler (obrane, niepokrojone), por w kawałku, dodaję przepłukany groch, gotuję około pół godziny (od czasu do czasu mieszając, bo groch może przywierać). W tym czasie w drugim garnuszku w niewielkiej ilości wody gotuję lekko poszatkowaną kiszoną kapustę.
Krok 4
15 min
Po pół godzinie dodaję do garnka z mięsem pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchewkę, doprawiam solą i gotuję jeszcze 15 minut.
Krok 5
1 min
Dodaję do garnka kapustę.
Krok 6
10 min
Boczek kroję na mniejsze kawałki i podsmażam z posiekaną cebulką, dodaję do zupy. Zupę doprawiam pieprzem i majerankiem. W oryginalnym przepisie zupę doprawia się także cukrem.
Krok 7
1 min
Zupę podaję posypaną świeżo siekaną natką pietruszki. Grochówka z kiszoną kapustą świetnie smakuje z kromką ulubionego pieczywa.
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Krok 1 z 7

Kapustę siekam, przekładam do małego garnuszka, zalewam wodą.

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Krok 2 z 7

Mięso myję, przekładam do garnka, zalewam pozostałą wodą i zagotowuję.

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Krok 3 z 7

Odszumowuję, dodaję pietruszkę i seler (obrane, niepokrojone), por w kawałku, dodaję przepłukany groch, gotuję około pół godziny (od czasu do czasu mieszając, bo groch może przywierać). W tym czasie w drugim garnuszku w niewielkiej ilości wody gotuję lekko poszatkowaną kiszoną kapustę.

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Krok 4 z 7

Po pół godzinie dodaję do garnka z mięsem pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchewkę, doprawiam solą i gotuję jeszcze 15 minut.

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Krok 5 z 7

Dodaję do garnka kapustę.

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Krok 6 z 7

Boczek kroję na mniejsze kawałki i podsmażam z posiekaną cebulką, dodaję do zupy. Zupę doprawiam pieprzem i majerankiem. W oryginalnym przepisie zupę doprawia się także cukrem.

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Krok 7 z 7

Zupę podaję posypaną świeżo siekaną natką pietruszki. Grochówka z kiszoną kapustą świetnie smakuje z kromką ulubionego pieczywa.

Grochówka z kiszoną kapustą to kolejna pyszna pozycja w kaszubskim menu. Kuchnia kaszubska kryje dla mnie wiele niespodzianek i nieznanych smaków, które odkrywam z przyjemnością. Dlatego też wśród wielu przepisów kaszubskich wybrałam właśnie ten na grochówkę z kapustą. Zawsze intrygował mnie groch z kapustą, którego nigdy nie jadłam, bo to danie nie pojawiało się na naszym wigilijnym stole. W tygodniu kuchni kaszubskiej nadarzyła się więc świetna okazja, żeby tego połączenia spróbować.

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą była gęsta, sycąca, każdy chciał dokładkę, tak posmakowała domownikom w tej niecodziennej nadmorskiej wersji. Do zupy dodałam groch łuskany, którego nie trzeba wcześniej namaczać, ale oczywiście niełuskany też się świetnie nadaje po kilkunastogodzinnym namoczeniu (najlepiej zalać go wodą dzień wcześniej).

Grochówkę ugotowałam bazując na przepisie z książki Tradycyjna kuchnia kaszubska pod redakcją Jarosława Ellwarta.

Więcej kaszubskich pyszności znajdziecie tutaj:
polewka gdańska z suszonymi grzybami
kaszubski barszcz z suszonymi grzybami
zupa z brukwi na gęsinie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika