Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kaszubska zupa rybna

Kaszubska zupa rybna

(1)
1 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
WINIARY Bulion warzywny
800  g
Flądra
1 
Marchewka
1 
Cebula
3  kulek
Ziele angielskie całe
1 
Liść laurowy
1  łyżka
Sok z cytryny
0.5  szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.53 g
Węglowodany
6.1 g
Tłuszcze
9.02 g
Wartość energetyczna
217.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wyśmienita kaszubska zupa rybna wcale nie ustępuje słynnej francuskiej bouillabaisse. Najlepsza na świeżych flądrach, z dodatkiem aromatycznego Bulionu warzywnego WINIARY, cebuli i marchewki, doprawiona sokiem z cytryny, liściem laurowym i zielem angielskim. Trzeba tylko pilnować, żeby ryba się nam nie rozgotowała, a potem wyjmować ją ostrożnie łyżką cedzakową. Zupę z flądry zagęszczamy mąką z kwaśną śmietaną i podajemy z kawałkami ryby, posypaną natką pietruszki.

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    15 min
    Ryby oczyść, wypatrosz, ściągnij z nich ciemną skórę, odetnij płetwy i ogon, posól.
  • Krok 2

    30 min
    Pozostaw na 0,5 godziny.
  • Krok 3

    10 min
    Warzywa obierz i włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej 1,5 l wody.
  • Krok 4

    3 min
    Dodaj sok z cytryny i kostki bulionowe.
  • Krok 5

    10 min
    Włóż ryby, gotuj 10 minut na wolnym ogniu i wyjmij ostrożnie z wywaru.
  • Krok 6

    5 min
    Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    3 min
    Przed podaniem posyp natką pietruszki. Ryby zalej zupą.
Kaszubska zupa rybna

Krok 1 z 7

Ryby oczyść, wypatrosz, ściągnij z nich ciemną skórę, odetnij płetwy i ogon, posól.

Kaszubska zupa rybna

Krok 2 z 7

Pozostaw na 0,5 godziny.

Kaszubska zupa rybna

Krok 3 z 7

Warzywa obierz i włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej 1,5 l wody.

Kaszubska zupa rybna

Krok 4 z 7

Dodaj sok z cytryny i kostki bulionowe.

Kaszubska zupa rybna

Krok 5 z 7

Włóż ryby, gotuj 10 minut na wolnym ogniu i wyjmij ostrożnie z wywaru.

Kaszubska zupa rybna

Krok 6 z 7

Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszubska zupa rybna

Krok 7 z 7

Przed podaniem posyp natką pietruszki. Ryby zalej zupą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z rybą
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karp po żydowsku

    Karp po żydowsku

    45 min Łatwy
  • Pstrąg z patelni grillowej

    Pstrąg z patelni grillowej

    1 godz 33 min Łatwy
  • Pstrąg z grilla

    Pstrąg z grilla

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia z pulpetami

    Zupa rybna z karpia z pulpetami

    2 godz 46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu