Kaszubska zupa rybna
1 godz 16 min
Łatwy
2
kostek
800
g
Flądra
1
Marchewka
1
Cebula
3
kulek
Ziele angielskie całe
1
Liść laurowy
1
łyżka
Sok z cytryny
0.5
szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
1
łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2
łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
26.53 g
Węglowodany
6.1 g
Tłuszcze
9.02 g
Wartość energetyczna
217.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
76 min
Krok 1
15 min
Ryby oczyść, wypatrosz, ściągnij z nich ciemną skórę, odetnij płetwy i ogon, posól.
Krok 2
30 min
Pozostaw na 0,5 godziny.
Krok 3
10 min
Warzywa obierz i włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej 1,5 l wody.
Krok 4
3 min
Dodaj sok z cytryny i kostki bulionowe.
Krok 5
10 min
Włóż ryby, gotuj 10 minut na wolnym ogniu i wyjmij ostrożnie z wywaru.
Krok 6
5 min
Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Przed podaniem posyp natką pietruszki. Ryby zalej zupą.
Wyśmienita kaszubska zupa rybna wcale nie ustępuje słynnej francuskiej bouillabaisse. Najlepsza na świeżych flądrach, z dodatkiem aromatycznego Bulionu warzywnego WINIARY, cebuli i marchewki, doprawiona sokiem z cytryny, liściem laurowym i zielem angielskim. Trzeba tylko pilnować, żeby ryba się nam nie rozgotowała, a potem wyjmować ją ostrożnie łyżką cedzakową. Zupę z flądry zagęszczamy mąką z kwaśną śmietaną i podajemy z kawałkami ryby, posypaną natką pietruszki.
Komentarze 0