Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaszubska zupa rybna

0
76 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Flądra
1 
Marchewka
1 
Cebula
3 kulek
Ziele angielskie całe
1 
Liść laurowy
1 łyżka
Sok z cytryny
0.5 szklanka
Kwaśna Śmietana 18%
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
9.02 g
Węglowodany
6.1 g
Wartość energetyczna
217.56 kcal
Białko
26.53 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
15 min
Ryby oczyść, wypatrosz, ściągnij z nich ciemną skórę, odetnij płetwy i ogon, posól.
Krok 2
30 min
Pozostaw na 0,5 godziny.
Krok 3
10 min
Warzywa obierz i włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej 1,5 l wody.
Krok 4
3 min
Dodaj sok z cytryny i kostki bulionowe.
Krok 5
10 min
Włóż ryby, gotuj 10 minut na wolnym ogniu i wyjmij ostrożnie z wywaru.
Krok 6
5 min
Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Przed podaniem posyp natką pietruszki. Ryby zalej zupą.
Kaszubska zupa rybna

Krok 1 z 7

Ryby oczyść, wypatrosz, ściągnij z nich ciemną skórę, odetnij płetwy i ogon, posól.

Kaszubska zupa rybna

Krok 2 z 7

Pozostaw na 0,5 godziny.

Kaszubska zupa rybna

Krok 3 z 7

Warzywa obierz i włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej 1,5 l wody.

Kaszubska zupa rybna

Krok 4 z 7

Dodaj sok z cytryny i kostki bulionowe.

Kaszubska zupa rybna

Krok 5 z 7

Włóż ryby, gotuj 10 minut na wolnym ogniu i wyjmij ostrożnie z wywaru.

Kaszubska zupa rybna

Krok 6 z 7

Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszubska zupa rybna

Krok 7 z 7

Przed podaniem posyp natką pietruszki. Ryby zalej zupą.

Wyśmienita kaszubska zupa rybna wcale nie ustępuje słynnej francuskiej bouillabaisse. Najlepsza na świeżych flądrach, z dodatkiem aromatycznego Bulionu warzywnego WINIARY, cebuli i marchewki, doprawiona sokiem z cytryny, liściem laurowym i zielem angielskim. Trzeba tylko pilnować, żeby ryba się nam nie rozgotowała, a potem wyjmować ją ostrożnie łyżką cedzakową. Zupę z flądry zagęszczamy mąką z kwaśną śmietaną i podajemy z kawałkami ryby, posypaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika