Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami
1 godz 37 min
Średni
4
Pałki z kurczaka (lub dwa duże udka)
6
Średnie ziemniaki
400
g
Warzywa (u mnie jest to kalafior i brokuły)
1
pęczek
Świeża natka pietruszki
4
plastrów
Chleb
1
kawałek
Por
1
Duża marchewka
1
kawałek
Seler (korzeń)
1
Pietruszka (korzeń)
2
Listek laurowy
2
Ziele angielskie
1
Ziarenko pieprzu
1
szczypta
Sól do smaku
1
gałązka
Lubczyk
.
Wartości odżywcze
Białko
32.8 g
Węglowodany
51.9 g
Tłuszcze
13.62 g
Wartość energetyczna
457.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
97 min
Krok 1
5 min
Z kromek chleba odcinamy skórkę i środek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy na niej grzanki z każdej strony. Usmażone odkładamy do miseczki.
Krok 2
60 min
Do wysokiego garnka wkładamy pałki kurczaka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do zupy. Dodajemy również seler, gałązkę lubczyku, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenko pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
Krok 3
1 min
Tak przygotowany bulion przelewamy przez sitko.
Krok 4
12 min
Do osobnego garnka wlewamy 1 litr ugotowanego bulionu. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy.
Krok 5
15 min
Umyty kalafior i brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy brokuły i kalafior. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
3 min
Na koniec wrzucamy marchewkę z bulionu i dodajemy 3 gałązki pietruszki. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 7
1 min
Przelewamy do miseczek i posypujemy grzaneczkami.
Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami to jedna z zup, którą moje dzieci zajadają się u babci. Każda z babć specjalizuje się w czymś innym, a mocną stroną mojej mamy są właśnie zupy. Jarzynową z grzaneczkami pamiętam jeszcze z czasów swojego dzieciństwa. To świetny sposób na przemycenie składników, których normalnie dzieci nie chcą zjeść. Dlatego właśnie do zupy jarzynowej zawsze dodaję marchewkę do zmiksowania i świeżą natkę pietruszki, która jest źródłem witamin. Pietruszki nie gotuję. Bezpośrednio przed zmiksowaniem dodaję jej listki w całości do zupy.
Grzanki robię z białego pieczywa. Najlepiej smakują bezpośrednio po wsypaniu, kiedy są jeszcze lekko chrupiące. Zazwyczaj muszę je dorabiać, bo znikają błyskawicznie. Do przecieranej zupy jarzynowej można też podać ziołowe grzanki z odrobiną oliwy lub groszek ptysiowy.
A mnie właśnie przypomniało się, dzięki przepisowi Agaty na kaszkę manną, że dawno nie robiłam domowej zupy mlecznej swoim dzieciom.
Grzanki robię z białego pieczywa. Najlepiej smakują bezpośrednio po wsypaniu, kiedy są jeszcze lekko chrupiące. Zazwyczaj muszę je dorabiać, bo znikają błyskawicznie. Do przecieranej zupy jarzynowej można też podać ziołowe grzanki z odrobiną oliwy lub groszek ptysiowy.
A mnie właśnie przypomniało się, dzięki przepisowi Agaty na kaszkę manną, że dawno nie robiłam domowej zupy mlecznej swoim dzieciom.
Komentarze 0