Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami
Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami
Dodaj do CookBook

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

(0)
1 godz 37 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Pałki z kurczaka (lub dwa duże udka)
6 
Średnie ziemniaki
400  g
Warzywa (u mnie jest to kalafior i brokuły)
1  pęczek
Świeża natka pietruszki
4  plastrów
Chleb
1  kawałek
Por
60  g
Duża marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1 
Pietruszka (korzeń)
2 
Listek laurowy
2 
Ziele angielskie
1 
Ziarenko pieprzu
1  szczypta
Sól do smaku
1  gałązka
Lubczyk
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
52.6 g
Wartość energetyczna
459.3 kcal
Tłuszcze
13.6 g
Białko
32.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami to jedna z zup, którą moje dzieci zajadają się u babci. Każda z babć specjalizuje się w czymś innym, a mocną stroną mojej mamy są właśnie zupy. Jarzynową z grzaneczkami pamiętam jeszcze z czasów swojego dzieciństwa. To świetny sposób na przemycenie składników, których normalnie dzieci nie chcą zjeść. Dlatego właśnie do zupy jarzynowej zawsze dodaję marchewkę do zmiksowania i świeżą natkę pietruszki, która jest źródłem witamin. Pietruszki nie gotuję. Bezpośrednio przed zmiksowaniem dodaję jej listki w całości do zupy.

Grzanki robię z białego pieczywa. Najlepiej smakują bezpośrednio po wsypaniu, kiedy są jeszcze lekko chrupiące. Zazwyczaj muszę je dorabiać, bo znikają błyskawicznie. Do przecieranej zupy jarzynowej można też podać ziołowe grzanki z odrobiną oliwy lub groszek ptysiowy.

A mnie właśnie przypomniało się, dzięki przepisowi Agaty na kaszkę manną, że dawno nie robiłam domowej zupy mlecznej swoim dzieciom.

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    5 min
    Z kromek chleba odcinamy skórkę i środek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy na niej grzanki z każdej strony. Usmażone odkładamy do miseczki.
  • Krok 2

    60 min
    Do wysokiego garnka wkładamy pałki kurczaka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do zupy. Dodajemy również seler, gałązkę lubczyku, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenko pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
  • Krok 3

    1 min
    Tak przygotowany bulion przelewamy przez sitko.
  • Krok 4

    12 min
    Do osobnego garnka wlewamy 1 litr ugotowanego bulionu. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy.
  • Krok 5

    15 min
    Umyty kalafior i brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy brokuły i kalafior. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 6

    3 min
    Na koniec wrzucamy marchewkę z bulionu i dodajemy 3 gałązki pietruszki. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 7

    1 min
    Przelewamy do miseczek i posypujemy grzaneczkami.
Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 1 z 7

Z kromek chleba odcinamy skórkę i środek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy na niej grzanki z każdej strony. Usmażone odkładamy do miseczki.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 2 z 7

Do wysokiego garnka wkładamy pałki kurczaka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do zupy. Dodajemy również seler, gałązkę lubczyku, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenko pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy solą do smaku.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 3 z 7

Tak przygotowany bulion przelewamy przez sitko.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 4 z 7

Do osobnego garnka wlewamy 1 litr ugotowanego bulionu. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 5 z 7

Umyty kalafior i brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy brokuły i kalafior. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 6 z 7

Na koniec wrzucamy marchewkę z bulionu i dodajemy 3 gałązki pietruszki. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 7 z 7

Przelewamy do miseczek i posypujemy grzaneczkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu