Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

(0)
1 godz 37 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Pałki z kurczaka (lub dwa duże udka)
6 
Średnie ziemniaki
400  g
Warzywa (u mnie jest to kalafior i brokuły)
1  pęczek
Świeża natka pietruszki
4  plastrów
Chleb
1  kawałek
Por
60  g
Duża marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1 
Pietruszka (korzeń)
2 
Listek laurowy
2 
Ziele angielskie
1 
Ziarenko pieprzu
1  szczypta
Sól do smaku
1  gałązka
Lubczyk
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
32.81 g
Węglowodany
52.59 g
Tłuszcze
13.62 g
Wartość energetyczna
459.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami to jedna z zup, którą moje dzieci zajadają się u babci. Każda z babć specjalizuje się w czymś innym, a mocną stroną mojej mamy są właśnie zupy. Jarzynową z grzaneczkami pamiętam jeszcze z czasów swojego dzieciństwa. To świetny sposób na przemycenie składników, których normalnie dzieci nie chcą zjeść. Dlatego właśnie do zupy jarzynowej zawsze dodaję marchewkę do zmiksowania i świeżą natkę pietruszki, która jest źródłem witamin. Pietruszki nie gotuję. Bezpośrednio przed zmiksowaniem dodaję jej listki w całości do zupy.

Grzanki robię z białego pieczywa. Najlepiej smakują bezpośrednio po wsypaniu, kiedy są jeszcze lekko chrupiące. Zazwyczaj muszę je dorabiać, bo znikają błyskawicznie. Do przecieranej zupy jarzynowej można też podać ziołowe grzanki z odrobiną oliwy lub groszek ptysiowy.

A mnie właśnie przypomniało się, dzięki przepisowi Agaty na kaszkę manną, że dawno nie robiłam domowej zupy mlecznej swoim dzieciom.

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    5 min
    Z kromek chleba odcinamy skórkę i środek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy na niej grzanki z każdej strony. Usmażone odkładamy do miseczki.
  • Krok 2

    60 min
    Do wysokiego garnka wkładamy pałki kurczaka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do zupy. Dodajemy również seler, gałązkę lubczyku, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenko pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
  • Krok 3

    1 min
    Tak przygotowany bulion przelewamy przez sitko.
  • Krok 4

    12 min
    Do osobnego garnka wlewamy 1 litr ugotowanego bulionu. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy.
  • Krok 5

    15 min
    Umyty kalafior i brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy brokuły i kalafior. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 6

    3 min
    Na koniec wrzucamy marchewkę z bulionu i dodajemy 3 gałązki pietruszki. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 7

    1 min
    Przelewamy do miseczek i posypujemy grzaneczkami.
Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 1 z 7

Z kromek chleba odcinamy skórkę i środek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy na niej grzanki z każdej strony. Usmażone odkładamy do miseczki.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 2 z 7

Do wysokiego garnka wkładamy pałki kurczaka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do zupy. Dodajemy również seler, gałązkę lubczyku, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenko pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy solą do smaku.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 3 z 7

Tak przygotowany bulion przelewamy przez sitko.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 4 z 7

Do osobnego garnka wlewamy 1 litr ugotowanego bulionu. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 5 z 7

Umyty kalafior i brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy brokuły i kalafior. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 6 z 7

Na koniec wrzucamy marchewkę z bulionu i dodajemy 3 gałązki pietruszki. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Krok 7 z 7

Przelewamy do miseczek i posypujemy grzaneczkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    1 godz 47 min Średni
  • Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

    1 godz 49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu