Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z kromek chleba odcinamy skórkę i środek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy na niej grzanki z każdej strony. Usmażone odkładamy do miseczki.
Do wysokiego garnka wkładamy pałki kurczaka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do zupy. Dodajemy również seler, gałązkę lubczyku, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenko pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
Tak przygotowany bulion przelewamy przez sitko.
Do osobnego garnka wlewamy 1 litr ugotowanego bulionu. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy.
Umyty kalafior i brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy brokuły i kalafior. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Na koniec wrzucamy marchewkę z bulionu i dodajemy 3 gałązki pietruszki. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Przelewamy do miseczek i posypujemy grzaneczkami.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0