Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

0
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
1  l
Woda
4 
Średniej wielkości ziemniaki
2  ząbków
0.5  szklanka
Gęsta śmietana (dałam 18%)
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
trochę
Szczypiorek siedmiolatek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.29 g
Węglowodany
6.37 g
Tłuszcze
4.43 g
Wartość energetyczna
76.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
20 min
Rosół zagotowuję, w tym czasie obieram ziemniaki i kroję w większe kawałki. Do gotującego się rosołu dodaję ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach i gotuję 20 minut.
Krok 2
6 min
Po tym czasie czosnek wyławiam i wyrzucam. Ziemniaki wyciągam łyżką cedzakową. Kiedy lekko ostygną, przecieram je przez sito nad dużym talerzem.
Krok 3
8 min
Dodaję ¾ ziemniaków do garnka z rosołem (zupa powinna mieć gęstą konsystencję), delikatnie rozbijam ewentualne grudy trzepaczką, zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
Krok 4
6 min
Śmietanę hartuję w kubeczku z odrobiną zupy, wlewam do garnka z zupą. Do miseczek nakładam po łyżce przetartych przez sito ziemniaków, zalewam zupą, doprawiam pieprzem, posypuję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Krok 1 z 4

Rosół zagotowuję, w tym czasie obieram ziemniaki i kroję w większe kawałki. Do gotującego się rosołu dodaję ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach i gotuję 20 minut.

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Krok 2 z 4

Po tym czasie czosnek wyławiam i wyrzucam. Ziemniaki wyciągam łyżką cedzakową. Kiedy lekko ostygną, przecieram je przez sito nad dużym talerzem.

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Krok 3 z 4

Dodaję ¾ ziemniaków do garnka z rosołem (zupa powinna mieć gęstą konsystencję), delikatnie rozbijam ewentualne grudy trzepaczką, zagotowuję, zestawiam z kuchenki.

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Krok 4 z 4

Śmietanę hartuję w kubeczku z odrobiną zupy, wlewam do garnka z zupą. Do miseczek nakładam po łyżce przetartych przez sito ziemniaków, zalewam zupą, doprawiam pieprzem, posypuję świeżo posiekanym szczypiorkiem.

W mojej kulinarnej podróży po Polsce zapędziłam się na Podkarpacie, a właściwie na ziemie województwa podkarpackiego. Daleko od mojego domu, z dala od zgiełku wielkich miast. Czyste powietrze, którym chciałoby się zachłysnąć. I prosta, ale jakże smaczna regionalna kuchnia. Surowy klimat tego regionu sprawił, że ludzie nauczyli się gotować przeróżne pyszności, mając do dyspozycji naprawdę niewiele, zwłaszcza na przednówku, kiedy spiżarnie świeciły pustkami. Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu jest właśnie takim rarytasem, który zachwycił mnie, tak jak latem zachwycają młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i szklanką kefiru. Pyszna prostota.

Wystarczy rosół, ziemniaki i śmietana. Do tego świeży szczypiorek i trochę pieprzu. A zupa smakuje wyśmienicie.

Ziemniaki ugotowane w rosole trzeba przetrzeć przez gęste sitko i niech tak zostanie. Nie wyręczajcie się blenderem, bo zmiksowane ziemniaki nabierają jak dla mnie konsystencji mazidła, a przetarte przez sito zachowują ziemniaczaną strukturę. Poza tym nie wypada takiej zupy blendować. Jeśli macie ochotę, możecie czosnek podpiec w piekarniku lub zrumienić na patelni, żeby dodać mu aromatu.

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika