Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

(0)
13 godz 15 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Groch łuskany
1.4  l
Woda
2 
Ziemniaki
1 
Mała marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1 
Pietruszka mała
1  kawałek
Por
2 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Majeranek do smaku
trochę
Natka pietruszki
trochę
Grzanki lub groszek ptysiowy
1  łyżka
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.69 g
Węglowodany
20.87 g
Tłuszcze
3.36 g
Wartość energetyczna
121.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Myśląc o świątecznych zupach najczęściej wymieniamy barszcz, grzybową i zupę rybną, ale nasza polska kuchnia regionalna kryje wiele niespodzianek. Rok temu gotowałam śląską zupę moczkę z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego, a w tym roku odkryłam inną zupę z tego rejonu, którą gotuje się na święta – to grochówka wigilijna zwana też postną grochówką. Przypomina wegetariańską wersję tradycyjnej grochówki, bo gotuje się ją na warzywach i podaje w formie kremu z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek lub groszku ptysiowego. Niektórzy poprzestają na samej zupie posypanej pietruszką lub majerankiem.

Grochówka wigilijna jest lekka i jednocześnie sycąca. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale należy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej grochu. Niektórzy gotują groch osobno i dodają go do ugotowanego wywaru. Jednak zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu wersja ugotowania wszystkich składników w jednym garnku. Po pierwsze oszczędzamy sporo czasu i energii, a po drugie składniki idealnie przejdą swoim smakiem.

W trakcie gotowania zupy sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Jeśli ugotują się nam szybciej niż groch, to wyjmujemy je na talerzyk i dodajemy ponownie do gotowej już grochówki wigilijnej.

Polecam też inne pyszne zupy wigilijne :
Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Zupa grzybowa wigilijna
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Zupa rybna przepis wigilijny
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Zupa migdałowa

Przygotowanie

795 min
  • Krok 1

    720 min
    Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.
  • Krok 2

    3 min
    Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).
  • Krok 3

    8 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.
  • Krok 4

    4 min
    Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.
  • Krok 5

    50 min
    Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 7

    5 min
    Gotową grochówkę miksujemy blenderem.
  • Krok 8

    3 min
    Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 1 z 8

Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 2 z 8

Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 3 z 8

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 4 z 8

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 5 z 8

Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 7 z 8

Gotową grochówkę miksujemy blenderem.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 8 z 8

Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z brukwi na gęsinie

    Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni
  • Grochówka z kiełbasą

    Grochówka z kiełbasą

    1 godz 20 min Średni
  • Zupa chrzanowa z chipsami z salami

    Zupa chrzanowa z chipsami z salami

    44 min Średni
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu