Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
13 godz 15 min
Średni
200
g
Groch łuskany
1.4
l
Woda
2
Ziemniaki
1
Mała marchewka
1
kawałek
Seler (korzeń)
1
Pietruszka mała
1
kawałek
Por
2
Liść laurowy
2
Ziarno ziela angielskiego
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1
szczypta
Majeranek do smaku
trochę
Natka pietruszki
trochę
Grzanki lub groszek ptysiowy
1
łyżka
Masło klarowane
.
Wartości odżywcze
Białko
4.69 g
Węglowodany
20.87 g
Tłuszcze
3.36 g
Wartość energetyczna
121.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
795 min
Krok 1
720 min
Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.
Krok 2
3 min
Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).
Krok 3
8 min
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.
Krok 4
4 min
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.
Krok 5
50 min
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.
Krok 6
2 min
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7
5 min
Gotową grochówkę miksujemy blenderem.
Krok 8
3 min
Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.
Myśląc o świątecznych zupach najczęściej wymieniamy barszcz, grzybową i zupę rybną, ale nasza polska kuchnia regionalna kryje wiele niespodzianek. Rok temu gotowałam śląską grzanek lub groszku ptysiowego. Niektórzy poprzestają na samej zupie posypanej pietruszką lub majerankiem.
Grochówka wigilijna jest lekka i jednocześnie sycąca. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale należy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej grochu. Niektórzy gotują groch osobno i dodają go do ugotowanego wywaru. Jednak zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu wersja ugotowania wszystkich składników w jednym garnku. Po pierwsze oszczędzamy sporo czasu i energii, a po drugie składniki idealnie przejdą swoim smakiem.
W trakcie gotowania zupy sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Jeśli ugotują się nam szybciej niż groch, to wyjmujemy je na talerzyk i dodajemy ponownie do gotowej już grochówki wigilijnej.
Polecam też inne pyszne zupy wigilijne :
Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Zupa grzybowa wigilijna
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Zupa rybna przepis wigilijny
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Zupa migdałowa
Grochówka wigilijna jest lekka i jednocześnie sycąca. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale należy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej grochu. Niektórzy gotują groch osobno i dodają go do ugotowanego wywaru. Jednak zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu wersja ugotowania wszystkich składników w jednym garnku. Po pierwsze oszczędzamy sporo czasu i energii, a po drugie składniki idealnie przejdą swoim smakiem.
W trakcie gotowania zupy sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Jeśli ugotują się nam szybciej niż groch, to wyjmujemy je na talerzyk i dodajemy ponownie do gotowej już grochówki wigilijnej.
Polecam też inne pyszne zupy wigilijne :
Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Zupa grzybowa wigilijna
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Zupa rybna przepis wigilijny
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Zupa migdałowa
Komentarze 0