Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Dodaj do CookBook

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

(0)
13 godz 15 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Groch łuskany
1.4  l
Woda
2 
Ziemniaki
1 
Mała marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1 
Pietruszka mała
1  kawałek
Por
2 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Majeranek do smaku
trochę
Natka pietruszki
trochę
Grzanki lub groszek ptysiowy
1  łyżka
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.9 g
Wartość energetyczna
121.5 kcal
Tłuszcze
3.4 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Myśląc o świątecznych zupach najczęściej wymieniamy barszcz, grzybową i zupę rybną, ale nasza polska kuchnia regionalna kryje wiele niespodzianek. Rok temu gotowałam śląską zupę moczkę z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego, a w tym roku odkryłam inną zupę z tego rejonu, którą gotuje się na święta – to grochówka wigilijna zwana też postną grochówką. Przypomina wegetariańską wersję tradycyjnej grochówki, bo gotuje się ją na warzywach i podaje w formie kremu z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek lub groszku ptysiowego. Niektórzy poprzestają na samej zupie posypanej pietruszką lub majerankiem.

Grochówka wigilijna jest lekka i jednocześnie sycąca. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale należy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej grochu. Niektórzy gotują groch osobno i dodają go do ugotowanego wywaru. Jednak zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu wersja ugotowania wszystkich składników w jednym garnku. Po pierwsze oszczędzamy sporo czasu i energii, a po drugie składniki idealnie przejdą swoim smakiem.

W trakcie gotowania zupy sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Jeśli ugotują się nam szybciej niż groch, to wyjmujemy je na talerzyk i dodajemy ponownie do gotowej już grochówki wigilijnej.

Polecam też inne pyszne zupy wigilijne :
Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Zupa grzybowa wigilijna
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Zupa rybna przepis wigilijny
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Zupa migdałowa

Przygotowanie

795 min
  • Krok 1

    720 min
    Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.
  • Krok 2

    3 min
    Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).
  • Krok 3

    8 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.
  • Krok 4

    4 min
    Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.
  • Krok 5

    50 min
    Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 7

    5 min
    Gotową grochówkę miksujemy blenderem.
  • Krok 8

    3 min
    Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 1 z 8

Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 2 z 8

Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 3 z 8

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 4 z 8

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 5 z 8

Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 7 z 8

Gotową grochówkę miksujemy blenderem.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 8 z 8

Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Grochówka wojskowa

    Grochówka wojskowa

    35 min Łatwy
  • Grochówka z zielonego groszku

    Grochówka z zielonego groszku

    40 min Średni
  • Grochówka z kurczakiem i curry

    Grochówka z kurczakiem i curry

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu