Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

(0)
13 godz 15 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Groch łuskany
1.4  l
Woda
2 
Ziemniaki
1 
Mała marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1 
Pietruszka mała
1  kawałek
Por
2 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Majeranek do smaku
trochę
Natka pietruszki
trochę
Grzanki lub groszek ptysiowy
1  łyżka
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.69 g
Węglowodany
20.87 g
Tłuszcze
3.36 g
Wartość energetyczna
121.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Myśląc o świątecznych zupach najczęściej wymieniamy barszcz, grzybową i zupę rybną, ale nasza polska kuchnia regionalna kryje wiele niespodzianek. Rok temu gotowałam śląską zupę moczkę z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego, a w tym roku odkryłam inną zupę z tego rejonu, którą gotuje się na święta – to grochówka wigilijna zwana też postną grochówką. Przypomina wegetariańską wersję tradycyjnej grochówki, bo gotuje się ją na warzywach i podaje w formie kremu z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek lub groszku ptysiowego. Niektórzy poprzestają na samej zupie posypanej pietruszką lub majerankiem.

Grochówka wigilijna jest lekka i jednocześnie sycąca. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale należy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej grochu. Niektórzy gotują groch osobno i dodają go do ugotowanego wywaru. Jednak zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu wersja ugotowania wszystkich składników w jednym garnku. Po pierwsze oszczędzamy sporo czasu i energii, a po drugie składniki idealnie przejdą swoim smakiem.

W trakcie gotowania zupy sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Jeśli ugotują się nam szybciej niż groch, to wyjmujemy je na talerzyk i dodajemy ponownie do gotowej już grochówki wigilijnej.

Polecam też inne pyszne zupy wigilijne :
Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Zupa grzybowa wigilijna
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Zupa rybna przepis wigilijny
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Zupa migdałowa

Przygotowanie

795 min
  • Krok 1

    720 min
    Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.
  • Krok 2

    3 min
    Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).
  • Krok 3

    8 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.
  • Krok 4

    4 min
    Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.
  • Krok 5

    50 min
    Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 7

    5 min
    Gotową grochówkę miksujemy blenderem.
  • Krok 8

    3 min
    Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 1 z 8

Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 2 z 8

Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 3 z 8

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 4 z 8

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 5 z 8

Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 7 z 8

Gotową grochówkę miksujemy blenderem.

Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Krok 8 z 8

Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni
  • Grochówka z kiełbasą

    1 godz 20 min Średni
  • Zupa chrzanowa z chipsami z salami

    44 min Średni
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu