Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.
Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową grochówkę miksujemy blenderem.
Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0