Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Myśląc o świątecznych zupach najczęściej wymieniamy barszcz, grzybową i zupę rybną, ale nasza polska kuchnia regionalna kryje wiele niespodzianek. Rok temu gotowałam śląską zupę moczkę z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego, a w tym roku odkryłam inną zupę z tego rejonu, którą gotuje się na święta – to grochówka wigilijna zwana też postną grochówką. Przypomina wegetariańską wersję tradycyjnej grochówki, bo gotuje się ją na warzywach i podaje w formie kremu z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek lub groszku ptysiowego. Niektórzy poprzestają na samej zupie posypanej pietruszką lub majerankiem.
Grochówka wigilijna jest lekka i jednocześnie sycąca. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale należy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej grochu. Niektórzy gotują groch osobno i dodają go do ugotowanego wywaru. Jednak zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu wersja ugotowania wszystkich składników w jednym garnku. Po pierwsze oszczędzamy sporo czasu i energii, a po drugie składniki idealnie przejdą swoim smakiem.
W trakcie gotowania zupy sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Jeśli ugotują się nam szybciej niż groch, to wyjmujemy je na talerzyk i dodajemy ponownie do gotowej już grochówki wigilijnej.
Polecam też inne pyszne zupy wigilijne :
Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Zupa grzybowa wigilijna
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Zupa rybna przepis wigilijny
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Zupa migdałowa
Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin.
Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową grochówkę miksujemy blenderem.
Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.