Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Dodaj do CookBook

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

(0)
1 godz 41 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Suszone grzyby
1 
Marchewka duża
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Pietruszka
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarno ziela angielskiego
4  kulek
Ziarno pieprzu
1 
Cytryna
700  g
Buraki
0.5  pęczek
Koperek
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
2  l
Zimna woda
50  g
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
trochę
Pietruszka świeża
6 
Bułeczka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.6 g
Wartość energetyczna
240.7 kcal
Tłuszcze
3.4 g
Białko
8.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Najlepszy sposób na jesienną słotę – kubeczek barszczu czerwonego. Zazwyczaj gotujemy go z myślą o świętach, ale w moim domu ta zupa gości zdecydowanie częściej, bo barszcz czerwony uwielbiamy wszyscy bez wyjątku. To antidotum na zły humor, niepogodę i wszelkie smutki.

Przepis na ten barszcz dostałam od mojej mamy i jest on w naszej rodzinie od wielu lat. Jest to wersja barszczu, którą mogą zjeść także dzieci. Można zakwasić go sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdza się też sok z kiszonych ogórków (nie konserwowych!) – zyskujemy wtedy nieco inny smak barszczu czerwonego. Najważniejsze przy jego przygotowaniu, to pamiętać by nie gotować buraków zbyt długo, bo stracą swój kolor. Zaś doprawienie pod koniec barszczem czerwonym, nada zupie nie tylko bardziej intensywnego koloru, ale też wyrazistszego smaku.

Bułeczki grzybowe to też propozycja dodatku do barszczu czerwonego dla osób, które nie mają czasu na lepienie uszek lub (jak mój mąż) bardzo nie lubią tego robić. Nie ma wymówek :) Bułeczki grzybowe jest w stanie przygotować każdy.

Z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy.

Polecam też przepis na:

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1 - barszcz czerwony

    7 min
    Cebulę obieramy i nadziewamy na widelec. Opalamy ją nad palnikiem gazu lub przekrojoną na pół na patelni bez tłuszczu (muszą pojawić się czarne bąble).
  • Krok 2

    30 min
    Gotową cebulę wkładamy do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 30 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie obieramy i myjemy buraki oraz ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Bardzo przydatny jest tutaj malakser z tarczą do ucierania.
  • Krok 4

    15 min
    Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10-15 minut.
  • Krok 5

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.
  • Krok 6

    1 min
    Ugotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Serwujemy z natką pietruszki.
  • Krok 7 - bułeczki grzybowe

    10 min
    Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach razem z obraną wcześniej cebulą.
  • Krok 8

    7 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 9

    7 min
    Z bułeczek odcinamy górę i łyżeczką wydrążamy środek. Do każdej bułki nakładamy farsz z pieczarek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
  • Krok 10

    12 min
    Pieczemy, aż bułki lekko się przyrumienią. Gotowe bułki posypujemy natką pietruszki.
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 1 - barszcz czerwony z 10

Cebulę obieramy i nadziewamy na widelec. Opalamy ją nad palnikiem gazu lub przekrojoną na pół na patelni bez tłuszczu (muszą pojawić się czarne bąble).

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 2 z 10

Gotową cebulę wkładamy do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 30 minut.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 3 z 10

W tym czasie obieramy i myjemy buraki oraz ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Bardzo przydatny jest tutaj malakser z tarczą do ucierania.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 4 z 10

Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 5 z 10

Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 6 z 10

Ugotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Serwujemy z natką pietruszki.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 7 - bułeczki grzybowe z 10

Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach razem z obraną wcześniej cebulą.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 8 z 10

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 9 z 10

Z bułeczek odcinamy górę i łyżeczką wydrążamy środek. Do każdej bułki nakładamy farsz z pieczarek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 10 z 10

Pieczemy, aż bułki lekko się przyrumienią. Gotowe bułki posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu