Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

(0)
1 godz 41 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Suszone grzyby
1 
Marchewka duża
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Pietruszka
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarno ziela angielskiego
4  kulek
Ziarno pieprzu
1 
Cytryna
700  g
Buraki
0.5  pęczek
Koperek
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
2  l
Zimna woda
50  g
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
trochę
Pietruszka świeża
6 
Bułeczka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.66 g
Węglowodany
46.57 g
Tłuszcze
3.42 g
Wartość energetyczna
240.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Najlepszy sposób na jesienną słotę – kubeczek barszczu czerwonego. Zazwyczaj gotujemy go z myślą o świętach, ale w moim domu ta zupa gości zdecydowanie częściej, bo barszcz czerwony uwielbiamy wszyscy bez wyjątku. To antidotum na zły humor, niepogodę i wszelkie smutki.

Przepis na ten barszcz dostałam od mojej mamy i jest on w naszej rodzinie od wielu lat. Jest to wersja barszczu, którą mogą zjeść także dzieci. Można zakwasić go sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdza się też sok z kiszonych ogórków (nie konserwowych!) – zyskujemy wtedy nieco inny smak barszczu czerwonego. Najważniejsze przy jego przygotowaniu, to pamiętać by nie gotować buraków zbyt długo, bo stracą swój kolor. Zaś doprawienie pod koniec barszczem czerwonym, nada zupie nie tylko bardziej intensywnego koloru, ale też wyrazistszego smaku.

Bułeczki grzybowe to też propozycja dodatku do barszczu czerwonego dla osób, które nie mają czasu na lepienie uszek lub (jak mój mąż) bardzo nie lubią tego robić. Nie ma wymówek :) Bułeczki grzybowe jest w stanie przygotować każdy.

Z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy.

Polecam też przepis na:

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1 - barszcz czerwony

    7 min
    Cebulę obieramy i nadziewamy na widelec. Opalamy ją nad palnikiem gazu lub przekrojoną na pół na patelni bez tłuszczu (muszą pojawić się czarne bąble).
  • Krok 2

    30 min
    Gotową cebulę wkładamy do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 30 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie obieramy i myjemy buraki oraz ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Bardzo przydatny jest tutaj malakser z tarczą do ucierania.
  • Krok 4

    15 min
    Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10-15 minut.
  • Krok 5

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.
  • Krok 6

    1 min
    Ugotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Serwujemy z natką pietruszki.
  • Krok 7 - bułeczki grzybowe

    10 min
    Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach razem z obraną wcześniej cebulą.
  • Krok 8

    7 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 9

    7 min
    Z bułeczek odcinamy górę i łyżeczką wydrążamy środek. Do każdej bułki nakładamy farsz z pieczarek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
  • Krok 10

    12 min
    Pieczemy, aż bułki lekko się przyrumienią. Gotowe bułki posypujemy natką pietruszki.
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 1 - barszcz czerwony z 10

Cebulę obieramy i nadziewamy na widelec. Opalamy ją nad palnikiem gazu lub przekrojoną na pół na patelni bez tłuszczu (muszą pojawić się czarne bąble).

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 2 z 10

Gotową cebulę wkładamy do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 30 minut.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 3 z 10

W tym czasie obieramy i myjemy buraki oraz ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Bardzo przydatny jest tutaj malakser z tarczą do ucierania.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 4 z 10

Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 5 z 10

Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 6 z 10

Ugotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Serwujemy z natką pietruszki.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 7 - bułeczki grzybowe z 10

Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach razem z obraną wcześniej cebulą.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 8 z 10

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 9 z 10

Z bułeczek odcinamy górę i łyżeczką wydrążamy środek. Do każdej bułki nakładamy farsz z pieczarek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 10 z 10

Pieczemy, aż bułki lekko się przyrumienią. Gotowe bułki posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kury

    Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

    Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

    1 godz 3 min Łatwy
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu