Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

(0)
1 godz 41 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Suszone grzyby
1 
Marchewka duża
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Pietruszka
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarno ziela angielskiego
4  kulek
Ziarno pieprzu
1 
Cytryna
700  g
Buraki
0.5  pęczek
Koperek
2  ząbków
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
2  l
Zimna woda
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
trochę
Pietruszka świeża
6 
Bułeczka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.64 g
Węglowodany
46.62 g
Tłuszcze
3.42 g
Wartość energetyczna
240.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1 - barszcz czerwony
7 min
Cebulę obieramy i nadziewamy na widelec. Opalamy ją nad palnikiem gazu lub przekrojoną na pół na patelni bez tłuszczu (muszą pojawić się czarne bąble).
Krok 2
30 min
Gotową cebulę wkładamy do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 30 minut.
Krok 3
10 min
W tym czasie obieramy i myjemy buraki oraz ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Bardzo przydatny jest tutaj malakser z tarczą do ucierania.
Krok 4
15 min
Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Krok 5
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.
Krok 6
1 min
Ugotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Serwujemy z natką pietruszki.
Krok 7 - bułeczki grzybowe
10 min
Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach razem z obraną wcześniej cebulą.
Krok 8
7 min
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 9
7 min
Z bułeczek odcinamy górę i łyżeczką wydrążamy środek. Do każdej bułki nakładamy farsz z pieczarek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Krok 10
12 min
Pieczemy, aż bułki lekko się przyrumienią. Gotowe bułki posypujemy natką pietruszki.
Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 1 - barszcz czerwony z 10

Cebulę obieramy i nadziewamy na widelec. Opalamy ją nad palnikiem gazu lub przekrojoną na pół na patelni bez tłuszczu (muszą pojawić się czarne bąble).

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 2 z 10

Gotową cebulę wkładamy do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 30 minut.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 3 z 10

W tym czasie obieramy i myjemy buraki oraz ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Bardzo przydatny jest tutaj malakser z tarczą do ucierania.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 4 z 10

Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 5 z 10

Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 6 z 10

Ugotowany barszcz czerwony przelewamy przez sitko. Serwujemy z natką pietruszki.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 7 - bułeczki grzybowe z 10

Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach razem z obraną wcześniej cebulą.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 8 z 10

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 9 z 10

Z bułeczek odcinamy górę i łyżeczką wydrążamy środek. Do każdej bułki nakładamy farsz z pieczarek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Krok 10 z 10

Pieczemy, aż bułki lekko się przyrumienią. Gotowe bułki posypujemy natką pietruszki.

Najlepszy sposób na jesienną słotę – kubeczek barszczu czerwonego. Zazwyczaj gotujemy go z myślą o świętach, ale w moim domu ta zupa gości zdecydowanie częściej, bo barszcz czerwony uwielbiamy wszyscy bez wyjątku. To antidotum na zły humor, niepogodę i wszelkie smutki.

Przepis na ten barszcz dostałam od mojej mamy i jest on w naszej rodzinie od wielu lat. Jest to wersja barszczu, którą mogą zjeść także dzieci. Można zakwasić go sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdza się też sok z kiszonych ogórków (nie konserwowych!) – zyskujemy wtedy nieco inny smak barszczu czerwonego. Najważniejsze przy jego przygotowaniu, to pamiętać by nie gotować buraków zbyt długo, bo stracą swój kolor. Zaś doprawienie pod koniec barszczem czerwonym, nada zupie nie tylko bardziej intensywnego koloru, ale też wyrazistszego smaku.

Bułeczki grzybowe to też propozycja dodatku do barszczu czerwonego dla osób, które nie mają czasu na lepienie uszek lub (jak mój mąż) bardzo nie lubią tego robić. Nie ma wymówek :) Bułeczki grzybowe jest w stanie przygotować każdy.

Z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy.

Polecam też przepis na:

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha