Barszcz czerwony czysty
1 godz 30 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
26.52 g
Węglowodany
27.1 g
Tłuszcze
12.69 g
Wartość energetyczna
324.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
40 min
Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut.
Krok 2
5 min
Pozostałe warzywa (poza czosnkiem) obierz, umyj.
Krok 3
40 min
Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut. Następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek.
Krok 4
5 min
Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.
Mimo że czerwony barszcz jest daniem, które wielu z nas kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia, to jednak jest to zupa idealna na co dzień. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyca. Dobrze przyprawiony barszcz czerwony działa rozgrzewająco. Łączy w sobie smak ostry, lekko kwaśny i delikatnie słodki. Zioła i przyprawy podkreślają korzenną nutę buraków.
Przygotowanie wraz z czasem oczekiwania zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od obrania, umycia i pokrojenia buraków w plastry o grubości około 1 cm. Zalej je 1 litrem zimnej wody i gotuj przez pół godziny. Po tym czasie wlej ocet, zagotuj wywar i zmniejsz płomień. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Cebulę, marchewkę, seler i por obierz i umyj. Mięso wieprzowe zalej zimną wodą (1,5 litra) i zagotuj. Dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotuj kolejne pół godziny. Następnie dodaj do niego warzywa i gotuj je przez 5 minut. Dopiero pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, majeranek i świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na koniec wywar z buraczków i mięsa przecedź i dopraw pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi cebulką lub wigilijnymi uszkami. Poza sezonem świątecznym barszcz możesz podać także do picia, jako dodatek do wielu dań.
Przygotowanie wraz z czasem oczekiwania zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od obrania, umycia i pokrojenia buraków w plastry o grubości około 1 cm. Zalej je 1 litrem zimnej wody i gotuj przez pół godziny. Po tym czasie wlej ocet, zagotuj wywar i zmniejsz płomień. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Cebulę, marchewkę, seler i por obierz i umyj. Mięso wieprzowe zalej zimną wodą (1,5 litra) i zagotuj. Dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotuj kolejne pół godziny. Następnie dodaj do niego warzywa i gotuj je przez 5 minut. Dopiero pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, majeranek i świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na koniec wywar z buraczków i mięsa przecedź i dopraw pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi cebulką lub wigilijnymi uszkami. Poza sezonem świątecznym barszcz możesz podać także do picia, jako dodatek do wielu dań.
Komentarze 0