Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony czysty

(5)
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Buraki
500  g
Wieprzowina surowa
1 
Cebula
85  g
Marchewka
2  ząbków
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie całe
1  łyżeczka
Majeranek
2  łyżek
Ocet
2  łyżeczek
Sól
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Pieprz
40  g
Por (biała część)
40  g
Seler naciowy
85  g
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.52 g
Węglowodany
27.1 g
Tłuszcze
12.69 g
Wartość energetyczna
324.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mimo że czerwony barszcz jest daniem, które wielu z nas kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia, to jednak jest to zupa idealna na co dzień. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyca. Dobrze przyprawiony barszcz czerwony działa rozgrzewająco. Łączy w sobie smak ostry, lekko kwaśny i delikatnie słodki. Zioła i przyprawy podkreślają korzenną nutę buraków.

Przygotowanie wraz z czasem oczekiwania zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od obrania, umycia i pokrojenia buraków w plastry o grubości około 1 cm. Zalej je 1 litrem zimnej wody i gotuj przez pół godziny. Po tym czasie wlej ocet, zagotuj wywar i zmniejsz płomień. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Cebulę, marchewkę, seler i por obierz i umyj. Mięso wieprzowe zalej zimną wodą (1,5 litra) i zagotuj. Dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotuj kolejne pół godziny. Następnie dodaj do niego warzywa i gotuj je przez 5 minut. Dopiero pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, majeranek i świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na koniec wywar z buraczków i mięsa przecedź i dopraw pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi cebulką lub wigilijnymi uszkami. Poza sezonem świątecznym barszcz możesz podać także do picia, jako dodatek do wielu dań.
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
40 min
Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut.
Krok 2
5 min
Pozostałe warzywa (poza czosnkiem) obierz, umyj.
Krok 3
40 min
Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut. Następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek.
Krok 4
5 min
Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.
Barszcz czerwony czysty

Krok 1 z 4

Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut.

Barszcz czerwony czysty

Krok 2 z 4

Pozostałe warzywa (poza czosnkiem) obierz, umyj.

Barszcz czerwony czysty

Krok 3 z 4

Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut. Następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek.

Barszcz czerwony czysty

Krok 4 z 4

Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
o ololo
.

Wieprzowina do barszczu czystego?! Co to za pomysł? Barszcz najlepszy jest na wywarze warzywnym i nic więcej już tam nie trzeba... oprócz uszek oczywiście.

Winiary
.
Expert

Ololo, nasz przepis to inspiracja, którą każdy może dopasować do siebie. Oczywiście można ugotować barszcz tylko na wywarze warzywnym lub nawet zamienić wieprzowinę na inne mięso, jeśli ktoś lubi taką wersję.

Pokaż więcej komentarzy