Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony czysty

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Buraki
500 g
Wieprzowina surowa
1 
Cebula
85 g
Marchewka
2 ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
3 kulek
Ziele angielskie całe
1 łyżeczka
Majeranek
2 łyżek
Ocet
2 łyżeczek
Sól
1 łyżeczka
Cukier
1 trochę
Pieprz
40 g
Por (biała część)
40 g
Seler naciowy
85 g
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.52 g
Wartość energetyczna
324.97 kcal
Węglowodany
27.1 g
Tłuszcze
12.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
40 min
Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut.
Krok 2
5 min
Pozostałe warzywa (poza czosnkiem) obierz, umyj.
Krok 3
40 min
Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut. Następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek.
Krok 4
5 min
Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.
Barszcz czerwony czysty

Krok 1 z 4

Buraczki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Zalej 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlej ocet, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 10 minut.

Barszcz czerwony czysty

Krok 2 z 4

Pozostałe warzywa (poza czosnkiem) obierz, umyj.

Barszcz czerwony czysty

Krok 3 z 4

Mięso zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotuj 30 minut. Następnie dodaj warzywa i gotuj do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól, majeranek i rozgnieciony czosnek.

Barszcz czerwony czysty

Krok 4 z 4

Przecedź wywar z buraczków i mięsa przez sito. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem.

Mimo że czerwony barszcz jest daniem, które wielu z nas kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia, to jednak jest to zupa idealna na co dzień. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyca. Dobrze przyprawiony barszcz czerwony działa rozgrzewająco. Łączy w sobie smak ostry, lekko kwaśny i delikatnie słodki. Zioła i przyprawy podkreślają korzenną nutę buraków.

Przygotowanie wraz z czasem oczekiwania zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od obrania, umycia i pokrojenia buraków w plastry o grubości około 1 cm. Zalej je 1 litrem zimnej wody i gotuj przez pół godziny. Po tym czasie wlej ocet, zagotuj wywar i zmniejsz płomień. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Cebulę, marchewkę, seler i por obierz i umyj. Mięso wieprzowe zalej zimną wodą (1,5 litra) i zagotuj. Dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotuj kolejne pół godziny. Następnie dodaj do niego warzywa i gotuj je przez 5 minut. Dopiero pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, majeranek i świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na koniec wywar z buraczków i mięsa przecedź i dopraw pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi cebulką lub wigilijnymi uszkami. Poza sezonem świątecznym barszcz możesz podać także do picia, jako dodatek do wielu dań.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika