Chrupiące domowe grzanki do zupy
23min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.55 g
Węglowodany
8.65 g
Tłuszcze
9.02 g
Wartość energetyczna
121.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
23 min
Krok 1
3 min
Pieczywo kroję w kostkę.
Krok 2
5 min
Przekładam do plastikowej miski, skrapiam oliwą z oliwek w sprayu lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła.
Krok 3
5 min
Posypuję grzanki ziołami, lekko mieszam, aby równomiernie rozprowadzić zioła.
Krok 4
10 min
Rumienię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Grzanki to jeden z moich ulubionych dodatków do zup. Te domowe mogę sobie przygotować z pieczywa pszennego lub razowego, z ulubionymi ziołami lub bez dodatków i zrumienić w piekarniku tak, jak lubię. Dziś zrobiłam pszenne i razowe, z nieco czerstwego pieczywa, bo takie najlepiej się kroi. Kiedy kupowałam dwa dni temu chleb, był oczywiście świeży, więc wyłożyłam go na talerz i przykryłam ściereczką, żeby nieco sczerstwiał. Jedną porcję na grzanki razowe przygotowałam z rozpuszczonym na patelni masłem i bez ziół. Drugą z oliwą z oliwek. Gdy wystygły po zrumienieniu w piekarniku, przesypałam je do plastikowych pojemników, szczelnie zamknęłam i będę mogła je w ten sposób przechowywać kilka tygodni, chociaż jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie zostały zjedzone dużo szybciej. Do schrupania nadają się też grzanki z długiej bułki pokrojonej w poprzek na małe kromki, które skrapiam z dwóch stron oliwą i posypuję ziołami. W piekarniku rumienię ok. 5 minut i podaję na talerzyku obok zupy.
Komentarze 0