Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzanki to jeden z moich ulubionych dodatków do zup. Te domowe mogę sobie przygotować z pieczywa pszennego lub razowego, z ulubionymi ziołami lub bez dodatków i zrumienić w piekarniku tak, jak lubię. Dziś zrobiłam pszenne i razowe, z nieco czerstwego pieczywa, bo takie najlepiej się kroi. Kiedy kupowałam dwa dni temu chleb, był oczywiście świeży, więc wyłożyłam go na talerz i przykryłam ściereczką, żeby nieco sczerstwiał. Jedną porcję na grzanki razowe przygotowałam z rozpuszczonym na patelni masłem i bez ziół. Drugą z oliwą z oliwek. Gdy wystygły po zrumienieniu w piekarniku, przesypałam je do plastikowych pojemników, szczelnie zamknęłam i będę mogła je w ten sposób przechowywać kilka tygodni, chociaż jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie zostały zjedzone dużo szybciej. Do schrupania nadają się też grzanki z długiej bułki pokrojonej w poprzek na małe kromki, które skrapiam z dwóch stron oliwą i posypuję ziołami. W piekarniku rumienię ok. 5 minut i podaję na talerzyku obok zupy.
Przygotowanie
23 min
Krok 1
3 min
Pieczywo kroję w kostkę.
Krok 2
5 min
Przekładam do plastikowej miski, skrapiam oliwą z oliwek w sprayu lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła.
Krok 3
5 min
Posypuję grzanki ziołami, lekko mieszam, aby równomiernie rozprowadzić zioła.
Krok 4
10 min
Rumienię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Krok 1
z
4
Pieczywo kroję w kostkę.
Krok 2
z
4
Przekładam do plastikowej miski, skrapiam oliwą z oliwek w sprayu lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła.
Krok 3
z
4
Posypuję grzanki ziołami, lekko mieszam, aby równomiernie rozprowadzić zioła.
Krok 4
z
4
Rumienię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0