Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chrupiące domowe grzanki do zupy
Dodaj do CookBook

Chrupiące domowe grzanki do zupy

(1)
23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Czerstwe pieczywo pszenne lub razowe (bułka lub chleb) – u mnie dwa małe chlebki
5  łyżek
Oliwa z oliwek lub masło
trochę
Zioła prowansalskie lub inne ulubione
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.6 g
Wartość energetyczna
121.1 kcal
Tłuszcze
9 g
Białko
1.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Grzanki to jeden z moich ulubionych dodatków do zup. Te domowe mogę sobie przygotować z pieczywa pszennego lub razowego, z ulubionymi ziołami lub bez dodatków i zrumienić w piekarniku tak, jak lubię. Dziś zrobiłam pszenne i razowe, z nieco czerstwego pieczywa, bo takie najlepiej się kroi. Kiedy kupowałam dwa dni temu chleb, był oczywiście świeży, więc wyłożyłam go na talerz i przykryłam ściereczką, żeby nieco sczerstwiał. Jedną porcję na grzanki razowe przygotowałam z rozpuszczonym na patelni masłem i bez ziół. Drugą z oliwą z oliwek. Gdy wystygły po zrumienieniu w piekarniku, przesypałam je do plastikowych pojemników, szczelnie zamknęłam i będę mogła je w ten sposób przechowywać kilka tygodni, chociaż jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie zostały zjedzone dużo szybciej. Do schrupania nadają się też grzanki z długiej bułki pokrojonej w poprzek na małe kromki, które skrapiam z dwóch stron oliwą i posypuję ziołami. W piekarniku rumienię ok. 5 minut i podaję na talerzyku obok zupy.

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    3 min
    Pieczywo kroję w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Przekładam do plastikowej miski, skrapiam oliwą z oliwek w sprayu lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła.
  • Krok 3

    5 min
    Posypuję grzanki ziołami, lekko mieszam, aby równomiernie rozprowadzić zioła.
  • Krok 4

    10 min
    Rumienię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Chrupiące domowe grzanki do zupy

Krok 1 z 4

Pieczywo kroję w kostkę.

Chrupiące domowe grzanki do zupy

Krok 2 z 4

Przekładam do plastikowej miski, skrapiam oliwą z oliwek w sprayu lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła.

Chrupiące domowe grzanki do zupy

Krok 3 z 4

Posypuję grzanki ziołami, lekko mieszam, aby równomiernie rozprowadzić zioła.

Chrupiące domowe grzanki do zupy

Krok 4 z 4

Rumienię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

    Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

    1 godz 25 min Średni
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    22 min Łatwy
  • Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu