Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chrupiące udka z kurczaka

0
73min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest MAMA54

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 kg
Ziemniaki
2 g
Papryka chili mielona
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
12 g
Miód
2 łyżek
Olej rzepakowy
2 ząbków
Czosnek
3 
Udo kurczaka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.17 g
Węglowodany
47.39 g
Tłuszcze
27.98 g
Wartość energetyczna
540.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
10 min
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.
Krok 2
60 min
Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Krok 3
3 min
Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).
Chrupiące udka z kurczaka

Krok 1 z 3

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.

Chrupiące udka z kurczaka

Krok 2 z 3

Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Chrupiące udka z kurczaka

Krok 3 z 3

Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).

Pieczone udka z kurczaka, wsadzone do piekarnika razem z ziemniakami. Ugotowane wcześniej ziemniaki wrzućmy do brytfanny z przypieczonym już kurczakiem i pieczmy do miękkości. Efekt będzie zachwycający!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.2g / 19%
Węglowodany
47.4g / 34%
Tłuszcze
28g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika