Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chrupiące udka z kurczaka

0
73 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 kg
Ziemniaki
2 g
Papryka chili mielona
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
12 g
Miód
2 łyżek
Olej rzepakowy
2 ząbków
Czosnek
3 
Udo kurczaka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
540.66 kcal
Tłuszcze
27.98 g
Węglowodany
47.39 g
Białko
27.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
10 min
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.
Krok 2
60 min
Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Krok 3
3 min
Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).
Chrupiące udka z kurczaka

Krok 1 z 3

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.

Chrupiące udka z kurczaka

Krok 2 z 3

Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Chrupiące udka z kurczaka

Krok 3 z 3

Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).

Pieczone udka z kurczaka, wsadzone do piekarnika razem z ziemniakami. Ugotowane wcześniej ziemniaki wrzućmy do brytfanny z przypieczonym już kurczakiem i pieczmy do miękkości. Efekt będzie zachwycający!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika