Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chrupiące udka z kurczaka
Dodaj do CookBook

Chrupiące udka z kurczaka

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  kg
Ziemniaki
2  g
Papryka chili mielona
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
12  g
Miód
2  łyżek
Olej rzepakowy
2  ząbków
Czosnek
3 
Udo kurczaka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.4 g
Wartość energetyczna
540.7 kcal
Tłuszcze
28 g
Białko
27.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczone udka z kurczaka, wsadzone do piekarnika razem z ziemniakami. Ugotowane wcześniej ziemniaki wrzućmy do brytfanny z przypieczonym już kurczakiem i pieczmy do miękkości. Efekt będzie zachwycający!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.
  • Krok 2

    60 min
    Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
  • Krok 3

    3 min
    Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).
Chrupiące udka z kurczaka

Krok 1 z 3

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.

Chrupiące udka z kurczaka

Krok 2 z 3

Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Chrupiące udka z kurczaka

Krok 3 z 3

Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    22 min Łatwy
  • Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    22 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

    Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

    14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu