Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
16.6g / 32%
Węglowodany
2.9g / 6%
Tłuszcze
14.4g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

+

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Wróć

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

(1)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest chakula

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Filet z kurczaka
4  łyżek
Oliwa
1  ząbek
Czosnek
trochę
Przyprawa do kurczaka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
trochę
Bułka tarta
trochę
Mąka pszenna
2 
Jajko
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.58 g
Węglowodany
2.89 g
Tłuszcze
14.35 g
Wartość energetyczna
209.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chrupiący filet z kurczaka to fantastyczny pomysł na niedzielny obiad. Spodoba się zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny.
Dzięki przepisowi WINIARY przygotujesz perfekcyjnie złocistą i chrupiącą panierkę, która stanowi połowę sukcesu w przyrządzeniu tego wyśmienitego dania. Sprawdź nasz przepis, który wystarczy na aż sześć porcji obiadowych! Poniżej znajdziesz też spis składników oraz listę gotowania "krok po kroku".

Jak przygotować filet z kurczaka w chrupiącej panierce? Potrzebne Ci będą: dwa filety z kurczaka, kilka łyżek oliwy, ząbek czosnku, nieco przyprawy do kurczaka WINIARY, przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, mąka pszenna, bułka tarta, dwa jajka i nieco oleju. W filetach z kurczaka bardzo ważne jest mięso. Kup świeży drób od sprawdzonego dostawcy i dobrze oczyść mięso — piersi umyj pod bieżącą wodą, oskóruj i zdejmij wszystkie błonki. Przygotowanie filetów z piersi kurczaka zaczynamy od przekrojenia filetów na cieńsze plastry. Filety należy dobrze roztłuc tłuczkiem — ale uważając, aby nie były utuczone zbyt cienko, ponieważ mogą się rozpadać lub wyjść zbyt twarde.

Teraz należy przygotować marynatę. Marynatę robimy na bazie dobrej oliwy, przyprawy do kurczaka, czosnku i ziarenek smaku. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do marynaty. Popieprz i posól marynatę. Gdy jest ona gotowa, należy obtoczyć w niej filety i pozostawić kurczaka do marynowania przez około godzinę. Po godzinie marynowania kurczak jest już gotowy do smażenia. W tym kroku będą ci potrzebne trzy talerze — jeden z rozbełtanym i jajkami, drugi z mąką oraz trzeci talerz z bułką tartą. Każdy z filetów należy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej — dokładnie w tej kolejności. Kotlety smażymy na gorącym oleju. Kurczak jest gotowy, kiedy chrupiąca panierka nabierze apetycznego złotego koloru. To wszystko! Możesz podawać filety na stół.

Co pasuje do chrupiących filetów z kurczaka? Możesz podać je w stylu azjatyckim, z warzywami w sosie słodko kwaśnym lub ostrym oraz ryżem. W wersji tradycyjnej filet w panierce najlepiej łączy się z ziemniakami — puree lub gotowanymi. Pamiętaj o dodaniu masła do purée, aby było aksamitne i delikatne. Kurczak świetnie czuje się w towarzystwie ogórka. Sprawdź na stronie WINIARY, jak przygotować tradycyjną polską mizerię. Nie lubisz ogórków? W tym przypadku sprawdzi się również mix sałat, gotowany groszek lub marchewka. Smacznego!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Filety przekroić na cieńsze plastry, roztłuc tłuczkiem.
  • Krok 2

    5 min
    Z oliwy, przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu, ziarenek smaku i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować marynatę.
  • Krok 3

    60 min
    Każdy filet obtoczyć w marynacie i pozostawić na ok. 1 godzinę.
  • Krok 4

    5 min
    Jajka rozbełtać z ziarenkami smaku. Filety obtaczać najpierw w mące i jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Krok 5

    15 min
    Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru.
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 1 z 5

Filety przekroić na cieńsze plastry, roztłuc tłuczkiem.

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 2 z 5

Z oliwy, przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu, ziarenek smaku i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować marynatę.

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 3 z 5

Każdy filet obtoczyć w marynacie i pozostawić na ok. 1 godzinę.

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 4 z 5

Jajka rozbełtać z ziarenkami smaku. Filety obtaczać najpierw w mące i jajku, a następnie w bułce tartej.

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 5 z 5

Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w bułce tartej nuggetsy

    Kurczak w bułce tartej nuggetsy

    1 godz 30 min Łatwy
  • Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

    Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

    45 min Łatwy
  • Panga smażona

    Panga smażona

    50 min Łatwy
  • Filety rybne w płatkach kukurydzianych

    Filety rybne w płatkach kukurydzianych

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu