Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce
Dodaj do CookBook

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

(1)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Filet z kurczaka
4  łyżek
Oliwa
1  ząbek
Czosnek
trochę
Przyprawa do kurczaka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
trochę
Bułka tarta
trochę
Mąka pszenna
2 
Jajko
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.9 g
Wartość energetyczna
209.7 kcal
Tłuszcze
14.4 g
Białko
16.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chrupiący filet z kurczaka to fantastyczny pomysł na niedzielny obiad. Spodoba się zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny.
Dzięki przepisowi WINIARY przygotujesz perfekcyjnie złocistą i chrupiącą panierkę, która stanowi połowę sukcesu w przyrządzeniu tego wyśmienitego dania. Sprawdź nasz przepis, który wystarczy na aż sześć porcji obiadowych! Poniżej znajdziesz też spis składników oraz listę gotowania "krok po kroku".

Jak przygotować filet z kurczaka w chrupiącej panierce? Potrzebne Ci będą: dwa filety z kurczaka, kilka łyżek oliwy, ząbek czosnku, nieco przyprawy do kurczaka WINIARY, przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, mąka pszenna, bułka tarta, dwa jajka i nieco oleju. W filetach z kurczaka bardzo ważne jest mięso. Kup świeży drób od sprawdzonego dostawcy i dobrze oczyść mięso — piersi umyj pod bieżącą wodą, oskóruj i zdejmij wszystkie błonki. Przygotowanie filetów z piersi kurczaka zaczynamy od przekrojenia filetów na cieńsze plastry. Filety należy dobrze roztłuc tłuczkiem — ale uważając, aby nie były utuczone zbyt cienko, ponieważ mogą się rozpadać lub wyjść zbyt twarde.

Teraz należy przygotować marynatę. Marynatę robimy na bazie dobrej oliwy, przyprawy do kurczaka, czosnku i ziarenek smaku. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do marynaty. Popieprz i posól marynatę. Gdy jest ona gotowa, należy obtoczyć w niej filety i pozostawić kurczaka do marynowania przez około godzinę. Po godzinie marynowania kurczak jest już gotowy do smażenia. W tym kroku będą ci potrzebne trzy talerze — jeden z rozbełtanym i jajkami, drugi z mąką oraz trzeci talerz z bułką tartą. Każdy z filetów należy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej — dokładnie w tej kolejności. Kotlety smażymy na gorącym oleju. Kurczak jest gotowy, kiedy chrupiąca panierka nabierze apetycznego złotego koloru. To wszystko! Możesz podawać filety na stół.

Co pasuje do chrupiących filetów z kurczaka? Możesz podać je w stylu azjatyckim, z warzywami w sosie słodko kwaśnym lub ostrym oraz ryżem. W wersji tradycyjnej filet w panierce najlepiej łączy się z ziemniakami — puree lub gotowanymi. Pamiętaj o dodaniu masła do purée, aby było aksamitne i delikatne. Kurczak świetnie czuje się w towarzystwie ogórka. Sprawdź na stronie WINIARY, jak przygotować tradycyjną polską mizerię. Nie lubisz ogórków? W tym przypadku sprawdzi się również mix sałat, gotowany groszek lub marchewka. Smacznego!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Filety przekroić na cieńsze plastry, roztłuc tłuczkiem.
  • Krok 2

    5 min
    Z oliwy, przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu, ziarenek smaku i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować marynatę.
  • Krok 3

    60 min
    Każdy filet obtoczyć w marynacie i pozostawić na ok. 1 godzinę.
  • Krok 4

    5 min
    Jajka rozbełtać z ziarenkami smaku. Filety obtaczać najpierw w mące i jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Krok 5

    15 min
    Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru.
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 1 z 5

Filety przekroić na cieńsze plastry, roztłuc tłuczkiem.

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 2 z 5

Z oliwy, przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu, ziarenek smaku i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować marynatę.

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 3 z 5

Każdy filet obtoczyć w marynacie i pozostawić na ok. 1 godzinę.

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 4 z 5

Jajka rozbełtać z ziarenkami smaku. Filety obtaczać najpierw w mące i jajku, a następnie w bułce tartej.

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Krok 5 z 5

Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filety z kurczaka w boczku

    Filety z kurczaka w boczku

    43 min Łatwy
  • Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

    Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

    1 godz 12 min Łatwy
  • Filet z pstrąga z sosem musztardowym

    Filet z pstrąga z sosem musztardowym

    34 min Łatwy
  • Filet z mintaja w cytrynowej panierce

    Filet z mintaja w cytrynowej panierce

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu