Chrupiący filet z kurczaka to fantastyczny pomysł na niedzielny obiad. Spodoba się zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny.
Dzięki przepisowi WINIARY przygotujesz perfekcyjnie złocistą i chrupiącą panierkę, która stanowi połowę sukcesu w przyrządzeniu tego wyśmienitego dania. Sprawdź nasz przepis, który wystarczy na aż sześć porcji obiadowych! Poniżej znajdziesz też spis składników oraz listę gotowania "krok po kroku".
Jak przygotować filet z kurczaka w chrupiącej panierce? Potrzebne Ci będą: dwa filety z kurczaka, kilka łyżek oliwy, ząbek czosnku, nieco
przyprawy do kurczaka WINIARY, przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, mąka pszenna, bułka tarta, dwa jajka i nieco oleju. W filetach z kurczaka bardzo ważne jest mięso. Kup świeży drób od sprawdzonego dostawcy i dobrze oczyść mięso — piersi umyj pod bieżącą wodą, oskóruj i zdejmij wszystkie błonki. Przygotowanie filetów z piersi kurczaka zaczynamy od przekrojenia filetów na cieńsze plastry. Filety należy dobrze roztłuc tłuczkiem — ale uważając, aby nie były utuczone zbyt cienko, ponieważ mogą się rozpadać lub wyjść zbyt twarde.
Teraz należy przygotować marynatę. Marynatę robimy na bazie dobrej oliwy, przyprawy do kurczaka, czosnku i ziarenek smaku. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do marynaty. Popieprz i posól marynatę. Gdy jest ona gotowa, należy obtoczyć w niej filety i pozostawić kurczaka do marynowania przez około godzinę. Po godzinie marynowania kurczak jest już gotowy do smażenia. W tym kroku będą ci potrzebne trzy talerze — jeden z rozbełtanym i jajkami, drugi z mąką oraz trzeci talerz z bułką tartą. Każdy z filetów należy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej — dokładnie w tej kolejności. Kotlety smażymy na gorącym oleju. Kurczak jest gotowy, kiedy chrupiąca panierka nabierze apetycznego złotego koloru. To wszystko! Możesz podawać filety na stół.
Co pasuje do chrupiących filetów z kurczaka? Możesz podać je w stylu azjatyckim, z warzywami w sosie słodko kwaśnym lub ostrym oraz ryżem. W wersji tradycyjnej filet w panierce najlepiej łączy się z ziemniakami — puree lub gotowanymi. Pamiętaj o dodaniu masła do purée, aby było aksamitne i delikatne.
Kurczak świetnie czuje się w towarzystwie ogórka. Sprawdź na stronie WINIARY, jak przygotować tradycyjną polską
mizerię. Nie lubisz ogórków? W tym przypadku sprawdzi się również mix sałat, gotowany groszek lub marchewka. Smacznego!