Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
71.8g / 31%
Węglowodany
27.7g / 13%
Tłuszcze
56.7g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

+

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Wróć

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Pomysł Na...Spaghetti Napoli
1 
Limonka
1  ząbek
Czosnek
3  łyżek
Olej
0.25  łyżka
Kminek
1 
Cebula
500  g
Tuńczyk
1 
Pomidory
1 
Awokado
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
71.82 g
Węglowodany
27.73 g
Tłuszcze
56.75 g
Wartość energetyczna
928.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rybka< dla smakoszy: wyborny filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów. Porcje ryby przed smażeniem wkładamy na krótko do limetkowej marynaty z nutą czosnku i kminku, a oryginalny sos przyrządzamy z WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti napoli z dodatkiem cebuli, awokado oraz pomidora (aby dodatkowo zabezpieczyć pokrojony miąższ awokado przed ciemnieniem, można włożyć do niego pestkę i wyjąć ją tuż przed dodaniem owocu do potrawy). Zwolennicy ostrych smaków mogą doprawić sos salsa papryczką chili. Danie podajemy ze świeżą bagietką i lodową sałatą do pochrupania.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Sos salsa: wlej do garnka 300 ml wody. Rozrób WINIARY POMYSŁ NA … spaghetti napoli, doprowadź do wrzenia i ostudź.
  • Krok 2

    5 min
    By przygotować marynatę, umyj limonkę wrzącą wodą, obierz ze skórki, wyciśnij i odstaw sok. Ząbek czosnku obierz i wyciśnij. Dodaj czosnek ze skórkami z limetki, olej, kminek oraz sól i pieprz.
  • Krok 3

    15 min
    Tuńczyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj marynatą i marynuj przez około 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Awocado umyj, przetnij na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ i pokrój go w kostkę.
  • Krok 5

    5 min
    Natychmiast skrop 1 łyżką soku z limonki, aby nie zbrązowiał. Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.
  • Krok 6

    5 min
    Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.
  • Krok 7

    3 min
    Rozgrzej przykrywaną patelnię. Wyjmij filety z tuńczyka z marynaty i smaż z obu stron. Podawaj tuńczyka z sosem salsa awocado-pomidorowym.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj z bagietką.
Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 1 z 8

Sos salsa: wlej do garnka 300 ml wody. Rozrób WINIARY POMYSŁ NA … spaghetti napoli, doprowadź do wrzenia i ostudź.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 2 z 8

By przygotować marynatę, umyj limonkę wrzącą wodą, obierz ze skórki, wyciśnij i odstaw sok. Ząbek czosnku obierz i wyciśnij. Dodaj czosnek ze skórkami z limetki, olej, kminek oraz sól i pieprz.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 3 z 8

Tuńczyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj marynatą i marynuj przez około 10 minut.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 4 z 8

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Awocado umyj, przetnij na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ i pokrój go w kostkę.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 5 z 8

Natychmiast skrop 1 łyżką soku z limonki, aby nie zbrązowiał. Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 6 z 8

Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 7 z 8

Rozgrzej przykrywaną patelnię. Wyjmij filety z tuńczyka z marynaty i smaż z obu stron. Podawaj tuńczyka z sosem salsa awocado-pomidorowym.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 8 z 8

Podawaj z bagietką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Gośka

pycha!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia meksykańska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni
  • Śródziemnomorski garnek z wołowiną

    Śródziemnomorski garnek z wołowiną

    2 godz 27 min Łatwy
  • Owocowa zupa gulaszowa

    Owocowa zupa gulaszowa

    2 godz 30 min Łatwy
  • Sałatka z rzymską sałatą i papryką

    Sałatka z rzymską sałatą i papryką

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu