Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

0
63 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Dorsz atlantycki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 
Chleb Włoski
2 płaskich łyżek
Bazylia świeża
20 g
Masło
1 Płaska łyżka
Śmietana 36%
1 Płaska łyżka
Zielone oliwki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
5 min
Filet z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 2
10 min
Bułeczkę ciabatta zmiel drobno mikserem. Zmieszaj ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, listkami bazylii i masłem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
3 min
Otrzymaną masą polej fileta z dorsza.
Krok 4
3 min
Do garnka nalej 200 ml zimnej wody. POMYSŁ NA.. rozrób trzepaczką do piany i doprowadź do wrzenia. Gotuj około minuty na małym ogniu.
Krok 5
5 min
Wymieszaj ze śmietaną. Oliwki drobno posiekaj i dodaj do sosu. Sos wlej do małej (ok. 20x25 cm) formy do zapiekanek i włóż do tego filet z dorsza.
Krok 6
5 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C). Piecz w piekarniku ok 20-25 minut.
Krok 7
2 min
Do potrawy pasuje makaron gnocchi lub ziemniaki.
Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Krok 1 z 7

Filet z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw solą oraz pieprzem.

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Krok 2 z 7

Bułeczkę ciabatta zmiel drobno mikserem. Zmieszaj ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, listkami bazylii i masłem. Dopraw solą i pieprzem.

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Krok 3 z 7

Otrzymaną masą polej fileta z dorsza.

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Krok 4 z 7

Do garnka nalej 200 ml zimnej wody. POMYSŁ NA.. rozrób trzepaczką do piany i doprowadź do wrzenia. Gotuj około minuty na małym ogniu.

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Krok 5 z 7

Wymieszaj ze śmietaną. Oliwki drobno posiekaj i dodaj do sosu. Sos wlej do małej (ok. 20x25 cm) formy do zapiekanek i włóż do tego filet z dorsza.

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Krok 6 z 7

Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C). Piecz w piekarniku ok 20-25 minut.

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Krok 7 z 7

Do potrawy pasuje makaron gnocchi lub ziemniaki.

Coś dla miłośników ryb z piekarnika: zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym. Zapiekamy je w aromatycznej „panierce” z mielonej ciabatty i masła z sokiem z cytryny i siekaną świeżą bazylią, pod pysznym sosem WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti napoli z dodatkiem kremowej śmietanki i czarnych oliwek, które nadają potrawie lekko słonawy akcent. Gotową rybę podajemy z kluseczkami gnocchi lub ziemniakami z wody. Danie dekorujemy koktajlowymi pomidorkami lub ćwiartkami limetki oraz listkami świeżej bazylii.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika