70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
28g / 17%
Węglowodany
58.4g / 34%
Tłuszcze
37.2g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

(11)
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lilaed

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
1  szklanka
Mleko
1  Płaska łyżka
Olej rzepakowy
200  g
Dynia
200  g
Pierś z kurczaka
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Czerwona fasola
150  g
Mozzarella
1  łyżka
Masło
4  łyżeczek
Przyprawa do mięs
trochę
Pieprz i sól
200  g
Dynia
150  ml
Kwaśna śmietana
1  szklanka
Jagody Goji
1  łyżeczka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.99 g
Węglowodany
58.41 g
Tłuszcze
37.16 g
Wartość energetyczna
660.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
0 min
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy z dodatkiem oleju za pomocą blendera na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu aż ciasto się lekko zarumieni.
Krok 2
0 min
Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Dodajemy dynię pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy aż dynia będzie miękka. Posypujemy obficie przyprawą gyros oraz solimy. Pod koniec dodajemy kukurydzę oraz fasolę i mieszamy. Tak przygotowany farsz wykłady kolejno na każdy naleśnik , uprzednio posmarowany cienka warstwą majonezu. Na koniec posypujemy obficie startym na tarku serem mozzarella i zwijamy w ruloniki.
Krok 3
0 min
Dynię ścieramy na traku o grubych oczkach. Łączymy ze śmietaną , majonezem i przyprawiamy do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać naleśniki wlewamy przygotowany sos dyniowo-śmietanowy.
Krok 4
0 min
Na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem cukru karmelizujemy nasiona goji.
Krok 5
0 min
Wypełnione farszem naleśniki układamy kolejno w naczyniu wypełnionym sosem dyniowo-śmietanowym i posypujemy wszystko mozzarellą oraz skarmelizowanymi nasionami goji.
Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

Krok 1 z 5

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy z dodatkiem oleju za pomocą blendera na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu aż ciasto się lekko zarumieni.

Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

Krok 2 z 5

Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Dodajemy dynię pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy aż dynia będzie miękka. Posypujemy obficie przyprawą gyros oraz solimy. Pod koniec dodajemy kukurydzę oraz fasolę i mieszamy. Tak przygotowany farsz wykłady kolejno na każdy naleśnik , uprzednio posmarowany cienka warstwą majonezu. Na koniec posypujemy obficie startym na tarku serem mozzarella i zwijamy w ruloniki.

Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

Krok 3 z 5

Dynię ścieramy na traku o grubych oczkach. Łączymy ze śmietaną , majonezem i przyprawiamy do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać naleśniki wlewamy przygotowany sos dyniowo-śmietanowy.

Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

Krok 4 z 5

Na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem cukru karmelizujemy nasiona goji.

Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

Krok 5 z 5

Wypełnione farszem naleśniki układamy kolejno w naczyniu wypełnionym sosem dyniowo-śmietanowym i posypujemy wszystko mozzarellą oraz skarmelizowanymi nasionami goji.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika