Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

0
2 godz 12 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  szklanek
Mąka
1  szklanka
Mleko
2 
Jajko
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Sól
trochę
Margaryna
35  dag
Mięso mielone
15  dag
Mozzarella
1.5  szklanek
Sos pomidorowy
0.5  szklanka
Śmietana 18%
5  łyżek
Natka pietruszki
10  dag
Pieczarki
1 
Cebula
1  ząbek
3  łyżek
Olej
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.31 g
Węglowodany
46.43 g
Tłuszcze
47.72 g
Wartość energetyczna
745.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
10 min
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, wlać mleko i zmiksować wszystko na jednolite gładkie ciasto. Doprawić do smaku szczyptą cukru (nabrać w palce) i solą. Wsypać 2 łyżki posiekanej natkę pietruszki, wymieszać.
Krok 2
30 min
Odstawić na 30 minut.
Krok 3
10 min
Następnie na rozgrzanej margarynie usmażyć na rumiano naleśniki (wychodzi 8 szt.).
Krok 4
5 min
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Krok 5
12 min
Na głębszej patelni rozgrzać olej, zrumienić najpierw cebulę i czosnek. Następnie dodać pieczarki i mięso. Mieszając smażyć przez około 10 minut.
Krok 6
30 min
Potem wlać szklankę soku pomidorowego i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Krok 7
5 min
Gdy sos odparuje i farsz stanie się gęsty, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji śmietany, pozostałą posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.
Krok 8
3 min
Ser mozzarella zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.
Krok 9
2 min
Każdy naleśnik posypać tartą mozzarellą (zostawić 3 łyżki sera).
Krok 10
5 min
Nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon.
Krok 11
5 min
Naleśniki ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Z wierzchu posypać startą mozzarellą.
Krok 12
15 min
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić naleśniki i zapiekać około 15 minut.
Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 1 z 12

Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, wlać mleko i zmiksować wszystko na jednolite gładkie ciasto. Doprawić do smaku szczyptą cukru (nabrać w palce) i solą. Wsypać 2 łyżki posiekanej natkę pietruszki, wymieszać.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 2 z 12

Odstawić na 30 minut.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 3 z 12

Następnie na rozgrzanej margarynie usmażyć na rumiano naleśniki (wychodzi 8 szt.).

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 4 z 12

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 5 z 12

Na głębszej patelni rozgrzać olej, zrumienić najpierw cebulę i czosnek. Następnie dodać pieczarki i mięso. Mieszając smażyć przez około 10 minut.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 6 z 12

Potem wlać szklankę soku pomidorowego i dusić pod przykryciem około 30 minut.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 7 z 12

Gdy sos odparuje i farsz stanie się gęsty, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji śmietany, pozostałą posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 8 z 12

Ser mozzarella zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 9 z 12

Każdy naleśnik posypać tartą mozzarellą (zostawić 3 łyżki sera).

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 10 z 12

Nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 11 z 12

Naleśniki ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Z wierzchu posypać startą mozzarellą.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 12 z 12

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić naleśniki i zapiekać około 15 minut.

Zapiekane naleśniki na słono – z mozzarellą, pieczarkami, mięsem mielonym i sokiem pomidorowym. Ta mieszanka gwarantuje wiele wrażeń smakowych, które nigdy się nie nudzą. Wszyscy domownicy będą zachwyceni i gwarantujemy – zyskacie nowych fanów swojej kuchni!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
36.3g / 19%
Węglowodany
46.4g / 25%
Tłuszcze
47.7g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika