Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

0
132 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 szklanek
Mąka
1 szklanka
Mleko
2 
Jajko
1 szczypta
Cukier
1 szczypta
Sól
1 trochę
Margaryna
35 dag
Mięso mielone
15 dag
Mozzarella
1.5 szklanek
Sos pomidorowy
0.5 szklanka
Śmietana 18%
5 łyżek
Natka pietruszki
10 dag
Pieczarki
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
3 łyżek
Olej
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
47.72 g
Wartość energetyczna
745.64 kcal
Białko
36.31 g
Węglowodany
46.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
10 min
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, wlać mleko i zmiksować wszystko na jednolite gładkie ciasto. Doprawić do smaku szczyptą cukru (nabrać w palce) i solą. Wsypać 2 łyżki posiekanej natkę pietruszki, wymieszać.
Krok 2
30 min
Odstawić na 30 minut.
Krok 3
10 min
Następnie na rozgrzanej margarynie usmażyć na rumiano naleśniki (wychodzi 8 szt.).
Krok 4
5 min
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Krok 5
12 min
Na głębszej patelni rozgrzać olej, zrumienić najpierw cebulę i czosnek. Następnie dodać pieczarki i mięso. Mieszając smażyć przez około 10 minut.
Krok 6
30 min
Potem wlać szklankę soku pomidorowego i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Krok 7
5 min
Gdy sos odparuje i farsz stanie się gęsty, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji śmietany, pozostałą posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.
Krok 8
3 min
Ser mozzarella zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.
Krok 9
2 min
Każdy naleśnik posypać tartą mozzarellą (zostawić 3 łyżki sera).
Krok 10
5 min
Nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon.
Krok 11
5 min
Naleśniki ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Z wierzchu posypać startą mozzarellą.
Krok 12
15 min
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić naleśniki i zapiekać około 15 minut.
Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 1 z 12

Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, wlać mleko i zmiksować wszystko na jednolite gładkie ciasto. Doprawić do smaku szczyptą cukru (nabrać w palce) i solą. Wsypać 2 łyżki posiekanej natkę pietruszki, wymieszać.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 2 z 12

Odstawić na 30 minut.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 3 z 12

Następnie na rozgrzanej margarynie usmażyć na rumiano naleśniki (wychodzi 8 szt.).

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 4 z 12

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 5 z 12

Na głębszej patelni rozgrzać olej, zrumienić najpierw cebulę i czosnek. Następnie dodać pieczarki i mięso. Mieszając smażyć przez około 10 minut.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 6 z 12

Potem wlać szklankę soku pomidorowego i dusić pod przykryciem około 30 minut.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 7 z 12

Gdy sos odparuje i farsz stanie się gęsty, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji śmietany, pozostałą posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 8 z 12

Ser mozzarella zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 9 z 12

Każdy naleśnik posypać tartą mozzarellą (zostawić 3 łyżki sera).

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 10 z 12

Nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 11 z 12

Naleśniki ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Z wierzchu posypać startą mozzarellą.

Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Krok 12 z 12

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić naleśniki i zapiekać około 15 minut.

Zapiekane naleśniki na słono – z mozzarellą, pieczarkami, mięsem mielonym i sokiem pomidorowym. Ta mieszanka gwarantuje wiele wrażeń smakowych, które nigdy się nie nudzą. Wszyscy domownicy będą zachwyceni i gwarantujemy – zyskacie nowych fanów swojej kuchni!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika