Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Crepes - naleśniki francuskie
Dodaj do CookBook

Crepes - naleśniki francuskie

(0)
22 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Jajko
250  ml
Mleko 2%
250  ml
Woda
trochę
Sól
160  g
Mąka
3  łyżek
Oleju
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.1 g
Wartość energetyczna
366 kcal
Tłuszcze
17.3 g
Białko
13.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiesz, czym są francuskie crepes? Brzmi jak wyszukana, oryginalna potrawa, a tak naprawdę chodzi o... naleśniki. Jak widać, kuchnia francuska - oprócz żabich udek, bagietek czy słodkich rogalików - oferuje także coś bardzo prostego. 

Francuskie crepes można kupić w Paryżu i innych turystycznych miastach w budkach z przekąskami. Bez trudu można je znaleźć w innych krajach, także w Polsce podczas imprez plenerowych czy zjazdów food trucków. Nazwa tego przysmaku wywodzi się od łacińskiego czasownika oznaczającego kręcenie lub falowanie. Dlatego crepes to po prostu cienkie francuskie naleśniki zwinięte w rulon. 

Crepes smakują niemal każdemu. Nie wszędzie jednak są łatwo dostępne. Jeśli tęsknisz za ich smakiem, możesz przygotować potrawę samodzielnie dla siebie albo dla rodziny i znajomych. Przepis nie należy do najtrudniejszych. Nawet bez dużego kulinarnego doświadczenia można sobie z nim poradzić. 

Kiedy przygotować naleśniki po francusku?

Przepis na francuskie naleśniki ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Popularnym pomysłem jest przygotowanie ich na śniadanie, to jednak nie jest jedyna możliwość. Crepes można jadać również na kolację albo na lunch. Dobre będą także jako samodzielnie przygotowana przekąska na zimno - na piknik, wycieczkę lub do szkoły dla dzieci.

Francuskie naleśniki: przepis

Przepis na naleśniki po francusku nie różni się znacząco od innych przepisów na naleśniki. Główna różnica polega na tym, że proporcje składników są dobrane w taki sposób, że masa jest trochę bardziej płynna. Znacznie ważniejsza przy smażeniu będzie technika. Smażąc delikatne naleśniki, należy tak manewrować patelnią, żeby cienka warstwa ciasta rozlała się równomiernie na całej powierzchni. 

Jak przygotować francuskie naleśniki crepes?

Jeśli chcesz przygotować przepis na naleśniki po francusku, będziesz potrzebować przede wszystkim odpowiedniej patelni. Te przeznaczone do smażenia naleśników są niskie i mają dość dużą średnicę. Warto wybierać sprzęt dobrej jakości, najlepiej ze specjalną, nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie przewracać naleśniki z jednej strony na drugą, nie martwiąc się o uszkodzenie delikatnego ciasta. 

Druga ważna sprawa to używanie odpowiednich kuchennych akcesoriów. Jeśli naleśniki nie będą podrzucane, tylko przewracane łopatką, to powinna ona być wykonana z drewna lub plastiku. Metalowa mogłaby uszkodzić powłokę, którą pokryta jest patelnia.

Trzecia ważna rzecz, o której musisz pamiętać, przygotowując francuski naleśnik, to właściwa temperatura produktów. Mleko i jaja nie powinny być używane od razu po wyjęciu z lodówki. Należy wyjąć je najlepiej godzinę wcześniej.

Jeśli nie zapomnisz o wymienionych zasadach, to naleśniki francuskie crepes nie powinny sprawić Ci kłopotu. 

Składniki mogą być mieszane ręcznie za pomocą trzepaczki lub mechanicznie, z użyciem miksera. Niektórzy radzą także, żeby przed smażeniem schłodzić jeszcze gotową masę w lodówce. 

Gotowe crepes najlepiej zjeść od razu, ale jeśli przygotowana ilość jest zbyt duża, można je przechowywać na później. W lodówce mogą być przez 2-3 dni, nie tracąc swoich właściwości. 

Z czym jeść naleśniki francuskie crepes?

Cienkie naleśniki w stylu francuskim można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Najprostszy wariant to po prostu naleśnik posypany cukrem pudrem. Dodatek może stanowić syrop smakowy. Jeśli potrawa ma być bardziej treściwa, naleśniki można nadziewać kremem czekoladowym, ulubionym dżemem albo konfiturą. 

Jeśli preferujesz wersję wytrawną, w środku możesz umieścić nadzienie z pieczarek i sera mozzarella. Crepes można zjeść również w wersji z szynką i serem w plastrach albo z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. 

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    1 min
    Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól oraz olej i wymieszaj.
  • Krok 2

    3 min
    Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Następnie dodaj wodę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Krok 3

    3 min
    Rozgrzej patelnie na średnim ogniu. Posmaruj patelnię olejem przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka.
  • Krok 4

    15 min
    Wlej porcje ciasta i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż naleśnika aż ciasto będzie ścięte. Po tym czasie przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż chwilkę dla koloru.
Crepes - naleśniki francuskie

Krok 1 z 4

Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól oraz olej i wymieszaj.

Crepes - naleśniki francuskie

Krok 2 z 4

Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Następnie dodaj wodę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Crepes - naleśniki francuskie

Krok 3 z 4

Rozgrzej patelnie na średnim ogniu. Posmaruj patelnię olejem przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka.

Crepes - naleśniki francuskie

Krok 4 z 4

Wlej porcje ciasta i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż naleśnika aż ciasto będzie ścięte. Po tym czasie przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż chwilkę dla koloru.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Naleśniki
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Randka
  • Smażone
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu