Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem Remulada
Dodaj do CookBook

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem Remulada

(1)
37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Remulada WINIARY
1  paczka
Ciasto francuskie
40  dag
Kiełbaski (małe, np. frankfurterki)
2  łyżek
Ziarna sezamu (czarnego, białego lub obydwu)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.9 g
Wartość energetyczna
484.5 kcal
Tłuszcze
40.9 g
Białko
10.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto francuskie to jedno z najbardziej uniwersalnych gotowych ciast, które zdecydowanie korzystniej jest kupić niż przygotowywać od zera. Można bowiem wykorzystać je zarówno w przepisach na dania słone, jak i słodkie. Receptura, którą przedstawimy poniżej, należy do tej pierwszej grupy dań - to chrupiące, aromatyczne kiełbaski zapieczone w cieście francuskim, serwowane z dodatkiem wyrazistego Sosu Remulada WINIARY. Największą zaletą tego przepisu jest szybkość i prostota przygotowania, a przy tym fenomenalny smak, który zachwyci wszystkich gości. Co ważne, kiełbaski w cieście to jedna z tych przekąsek, które zawsze wychodzą. Smakują też wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Jak przygotować kiełbaski w cieście francuskim?

Kiełbasa w cieście francuskim jest przekąską, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Wystarczy, że masz w lodówce ciasto francuskie i ulubione kiełbaski, na przykład frankfurterki, parówki czy ich wegetariańskie lub wegańskie odpowiedniki. Przygotowanie kiełbasek rozpoczynamy od pokrojenia ciasta na cienkie paski o długości około 15 cm, w zależności od długości i grubości wybranych kiełbasek. Przed przystąpieniem do owijania ich paskami ciasta francuskiego warto uruchomić piekarnik, aby nagrzał się do 170 stopni Celsjusza. Owinięte ciastem kiełbaski układamy następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - można wykorzystać papier, na który nawinięte było ciasto francuskie. Na koniec wystarczy lekko posmarować ciasto wodą i obsypać sezamem. Kiełbaski w cieście francuskim pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia. Przekąskę można podawać na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzi się do niej Sos Remulada WINIARY, z dodatkiem dużych kawałków warzyw, takich jak papryka, czosnek, ogórek czy cebula. Do podania kiełbasek można przygotować też własny sos na bazie majonezu.


Kiedy na stole sprawdzą się kiełbaski zapiekane w cieście francuskim?

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim można podawać jako ciepłe przekąski na wszelkiego typu przyjęciach. Sprawdzą się na urodzinach, imieninach czy na domowym sylwestrze. Aby nabrały jeszcze ciekawszego smaku, warto zapiec je z wyrazistym żółtym serem. Kiełbaski w cieście francuskim można podawać z różnymi sosami - z ketchupem, z sosem tatarskim, z sosem hamburgerowym czy wspomnianym już Sosem Remulada. Kiedy kiełbaski w cieście ostygną, można spakować je jako przekąskę lub drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Nawet na zimno pieczone kiełbaski smakują doskonale i są znacznie pożywniejsze niż słodka drożdżówka. Bez trudu da się także podgrzać je na przykład w mikrofalówce.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    4 min
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    2 min
    Ciasto francuskie pokrój w paski o długości około 15 cm.
  • Krok 3

    7 min
    Każdą z kiełbasek owiń paskiem z ciasta i ułóż na blasze tak, aby końcówka paska była na spodzie.
  • Krok 4

    3 min
    Ciasto delikatnie zwilż wodą i posyp ziarnami sezamu.
  • Krok 5

    20 min
    Piecz około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
  • Krok 6

    1 min
    Upieczone kiełbaski podawaj z Sosem Remulada Winiary.
Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem Remulada

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem Remulada

Krok 2 z 6

Ciasto francuskie pokrój w paski o długości około 15 cm.

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem Remulada

Krok 3 z 6

Każdą z kiełbasek owiń paskiem z ciasta i ułóż na blasze tak, aby końcówka paska była na spodzie.

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem Remulada

Krok 4 z 6

Ciasto delikatnie zwilż wodą i posyp ziarnami sezamu.

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem Remulada

Krok 5 z 6

Piecz około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem Remulada

Krok 6 z 6

Upieczone kiełbaski podawaj z Sosem Remulada Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Brunch
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    1 godz 21 min Średni
  • Kiełbaski grillowane z piwem i serem, w towarzystwie sosu czosnkowego Winiary

    Kiełbaski grillowane z piwem i serem, w towarzystwie sosu czosnkowego Winiary

    1 godz 26 min Łatwy
  • Kiełbaski z serem w boczku

    Kiełbaski z serem w boczku

    31 min Łatwy
  • Kiełbaski z chlebkiem z grilla i pieczoną kapustą pekińską

    Kiełbaski z chlebkiem z grilla i pieczoną kapustą pekińską

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu