Hamburger to jedna z tych potraw, którą większość osób spożywa za każdym razem ze swoim ulubionym sosem. Do wyboru mamy bowiem wiele propozycji: od klasycznego ketchupu, majonezu i musztardy, po bardziej skomplikowane sosy, jak sos 1000 wysp czy sos BBQ. My zaprezentujemy przepis na jeden z najprostszych sosów hamburgerowych, który przygotujesz w kilka sekund ze składników dostępnych w każdej kuchni. Jeśli zgadzasz się ze stwierdzeniem, że proste rozwiązania w kuchni smakują najlepiej, z pewnością powinieneś wypróbować tę recepturę. Dzięki niej zamienisz wczorajszego kotleta mielonego w domowy street food. Potrzebujesz jedynie miękkiej bułki i świeżych warzyw, a opcjonalnie dodatku w postaci frytek lub pieczonych ziemniaczków. Ulubiony fast food w domowej odsłonie będzie gotowy w ciągu kilku minut!
Co jest potrzebne do sosu hamburgerowego?
Istnieją setki przepisów na sos hamburgerowy. Wynika to z faktu, że bułka z mięsnym kotletem jednym lepiej smakuje z majonezem, innym z ketchupem, a jeszcze innym z musztardą. Być może z tego względu, wyszukując hasło "sos do hamburgerów przepis", znajdujemy mnóstwo różnych przepisów z jednym wspólnym mianownikiem - połączeniem tych trzech podstawowych składników. Nasz sos hamburgerowy to jedna z najprostszych wariacji na temat sosu do burgerów. Przygotujesz go w kilka sekund ze względu na fakt, że nie musisz niczego kroić ani podsmażać. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą podane składniki w odpowiedniej proporcji. Poza trzema wspomnianymi dodatkami do burgera, potrzebujesz już tylko śmietany i podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Te ostatnie rozetrzyj w dłoniach przed dodaniem - uwolni to ich niesamowity aromat.
Sos do hamburgerów - jak urozmaicić?
Hamburgery są na tyle popularną potrawą, że każdy doskonale wie, z czym smakują mu one najlepiej. To również dlatego każdy sos do hamburgerów jest zupełnie inny. Zawsze pojawia się w nim jednak majonez, stanowiący nośnik smaku. Do niego - poza ketchupem i musztardą - możesz dodać ulubione przyprawy, zioła i dodatki, w tym nawet posiekane warzywa. Jeśli chodzi o sos hamburgerowy przepis idealny to ten, który po prostu sprawdza się na Twoim talerzu. Z tego względu zawsze próbuj i doprawiaj sos do smaku. Pozwól mu także postać chwilę w lodówce - dzięki temu smaki lepiej się "przegryzą". Zamiast ziół prowansalskich możesz zastosować w naszej recepturze ostrą i słodką paprykę mieloną, dodatek wody z ogórków konserwowych, czosnek lub suszoną cebulę, a także posiekane pikle. Pamiętaj, że sos zamknięty w słoiku możesz trzymać w lodówce do dwóch tygodni.
Komentarze 0