Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nawet zwykła pietruszka przyrządzona na grillu i podana z sosem ziołowo - ogórkowym smakuje wyśmienicie. Smaczna przekąska z grilla. Chrupiąca, delikatna i lekko pikantna, podana z orzeźwiającym sosem ziołowo - jogurtowym, do zrobienia którego został wykorzystany sos ziołowy na zimno Winiary z butelki.
Przygotowanie
36 min
Krok 1
10 min
Obieramy pietruszkę i kroimy wzdłuż na cienkie,długie plastry. Z jednej pietruszki powinno się udać 4 - 5 plastrów. Wkładamy do szerokiego naczynia, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Wlewamy olej i mieszamy, aby plastry pokryły się marynatą.
Krok 2
20 min
Rozgrzewamy grill i układamy plastry na ruszcie. Opiekamy z obu stron na złoty kolor - po około 10 min. z każdej
Krok 3
5 min
W tym czasie robimy sos. Najpierw obieramy ogórka, przecinamy wzdłuż i usuwamy część miękką z nasionami. Twardą część drobno siekamy. Do miseczki wyciskamy z butelki sos ziołowy Winiary - tyle ile potrzebujemy i łączymy z posiekanym ogórkiem. Mieszamy i gotowe. Kto chce może doprawić jeszcze solą i pieprz
Krok 4
1 min
Gorącą, rumianą pietruszkę podajemy od razu po zdjęciu z rusztu. Sos podajemy oddzielnie w formie dipu.
Krok 1
z
4
Obieramy pietruszkę i kroimy wzdłuż na cienkie,długie plastry. Z jednej pietruszki powinno się udać 4 - 5 plastrów. Wkładamy do szerokiego naczynia, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Wlewamy olej i mieszamy, aby plastry pokryły się marynatą.
Krok 2
z
4
Rozgrzewamy grill i układamy plastry na ruszcie. Opiekamy z obu stron na złoty kolor - po około 10 min. z każdej
Krok 3
z
4
W tym czasie robimy sos. Najpierw obieramy ogórka, przecinamy wzdłuż i usuwamy część miękką z nasionami. Twardą część drobno siekamy. Do miseczki wyciskamy z butelki sos ziołowy Winiary - tyle ile potrzebujemy i łączymy z posiekanym ogórkiem. Mieszamy i gotowe. Kto chce może doprawić jeszcze solą i pieprz
Krok 4
z
4
Gorącą, rumianą pietruszkę podajemy od razu po zdjęciu z rusztu. Sos podajemy oddzielnie w formie dipu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0