Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjnie w wielu polskich domach na Wielkanoc przygotowywany jest żurek. Ten wielkanocny zazwyczaj serwowany jest z białą kiełbasą i jajkiem. Dziś proponuję Wam nieco inną wersję takiego żurku, który serwowany jest z dodatkiem aromatycznych pieczonych warzyw.
Marchewka i pietruszka pokrojone w talarki i plasterki szybko się podpieką, nabierając przyjemnie słodkiego smaku i aromatu.
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach jest prosty w przygotowaniu nawet dla osób stawiających pierwsze kulinarne kroki. Dzięki wykorzystaniu jako bazy do zupy Żurku Winiary zupa jest idealnie doprawiona i ma odpowiednią konsystencję. Dodatkowo można do niej dodać słodką śmietankę, a jeśli lubicie żurek w kwaśnym wydaniu, dodajcie do garnka z zupą pół szklanki soki z kiszonych ogórków.
Żurek przygotowałam na wywarze z białej kiełbasy, której apetyczne kawałki trafiają później na talerze domowników. Jeśli chcecie, aby żurek był bardziej pożywny, możecie dodać do niego ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy.
Przygotowanie
73 min
Krok 1
35 min
Białą kiełbasę zalewamy 1l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy, gotujemy 30 minut.
Krok
5 min
Wyciągamy z garnka kiełbasę. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzamy o 0,5 l zimnej wody. Dodajemy do garnka z wywarem, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Krok 3
5 min
Żurek zabielamy śmietaną. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą
Krok 4
5 min
Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
Krok 5
20 min
Przekładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub skropioną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do zrumienienia, ok. 20 minut.
Krok 6
3 min
Żurek podajemy z pieczoną pietruszką i marchewką. Posypujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.
Krok 1
z
6
Białą kiełbasę zalewamy 1l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy, gotujemy 30 minut.
Krok
z
6
Wyciągamy z garnka kiełbasę. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzamy o 0,5 l zimnej wody. Dodajemy do garnka z wywarem, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Krok 3
z
6
Żurek zabielamy śmietaną. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą
Krok 4
z
6
Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
Krok 5
z
6
Przekładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub skropioną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do zrumienienia, ok. 20 minut.
Krok 6
z
6
Żurek podajemy z pieczoną pietruszką i marchewką. Posypujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0