Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach
Dodaj do CookBook

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek WINIARY
30  dag
Kilka pietruszek
30  dag
Kilka mniejszych marchewek
1 
Kiełbasa biała parzona
4  ząbków
Czosnek
0.25  szklanka
Śmietana słodka
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
3  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Miód
trochę
Świeży tymianek lub majeranek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.9 g
Wartość energetyczna
194.7 kcal
Tłuszcze
9.6 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjnie w wielu polskich domach na Wielkanoc przygotowywany jest żurek. Ten wielkanocny zazwyczaj serwowany jest z białą kiełbasą i jajkiem. Dziś proponuję Wam nieco inną wersję takiego żurku, który serwowany jest z dodatkiem aromatycznych pieczonych warzyw.

Marchewka i pietruszka pokrojone w talarki i plasterki szybko się podpieką, nabierając przyjemnie słodkiego smaku i aromatu.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach jest prosty w przygotowaniu nawet dla osób stawiających pierwsze kulinarne kroki. Dzięki wykorzystaniu jako bazy do zupy Żurku WINIARY zupa jest idealnie doprawiona i ma odpowiednią konsystencję. Dodatkowo można do niej dodać słodką śmietankę, a jeśli lubicie żurek w kwaśnym wydaniu, dodajcie do garnka z zupą pół szklanki soki z kiszonych ogórków.

Żurek przygotowałam na wywarze z białej kiełbasy, której apetyczne kawałki trafiają później na talerze domowników. Jeśli chcecie, aby żurek był bardziej pożywny, możecie dodać do niego ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy.

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    35 min
    Białą kiełbasę zalewamy 1l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy, gotujemy 30 minut.
  • Krok

    5 min
    Wyciągamy z garnka kiełbasę. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzamy o 0,5 l zimnej wody. Dodajemy do garnka z wywarem, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
  • Krok 3

    5 min
    Żurek zabielamy śmietaną. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą
  • Krok 4

    5 min
    Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • Krok 5

    20 min
    Przekładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub skropioną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do zrumienienia, ok. 20 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Żurek podajemy z pieczoną pietruszką i marchewką. Posypujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.
Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 1 z 6

Białą kiełbasę zalewamy 1l wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy, gotujemy 30 minut.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok z 6

Wyciągamy z garnka kiełbasę. Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzamy o 0,5 l zimnej wody. Dodajemy do garnka z wywarem, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 3 z 6

Żurek zabielamy śmietaną. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 4 z 6

Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 5 z 6

Przekładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub skropioną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy do zrumienienia, ok. 20 minut.

Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

Krok 6 z 6

Żurek podajemy z pieczoną pietruszką i marchewką. Posypujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu