WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

(0)
2 godz 42 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Biała kiełbasa
2 
Jajko
1  łyżka
Kwaśna śmietana
1  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.86 g
Węglowodany
3.56 g
Tłuszcze
12.69 g
Wartość energetyczna
241.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Żurek, biała kiełbasa, jajko na wielkanocnym stole to już nasza polska tradycja.
To klasyka i chociaż w zasadzie każdy ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na żurek, to warto sięgnąć po żurek Winiary.
Intensywny w smaku, dobrze doprawiony, prosty w przyrządzeniu i zawsze się udaje.
Możemy go sobie urozmaicić na rożne sposoby: na wędzonce, z białą kiełbasą, z jajkiem czy bez,... albo właśnie zrobić takie kwiatki z jajek.
Będzie smacznie, kolorowo i wiosennie :)
Gotujmy

Przygotowanie

162 min
Krok 1
8 min
Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.
Krok 2
10 min
Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.
Krok 3
120 min
Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.
Krok 4
10 min
Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.
Krok 5
5 min
Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.
Krok 6
4 min
Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.
Krok 7
5 min
Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!
WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 1 z 7

Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 2 z 7

Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 3 z 7

Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 4 z 7

Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 5 z 7

Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 6 z 7

Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 7 z 7

Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika