Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek, biała kiełbasa, jajko na wielkanocnym stole to już nasza polska tradycja.
To klasyka i chociaż w zasadzie każdy ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na żurek, to warto sięgnąć po żurek Winiary.
Intensywny w smaku, dobrze doprawiony, prosty w przyrządzeniu i zawsze się udaje.
Możemy go sobie urozmaicić na rożne sposoby: na wędzonce, z białą kiełbasą, z jajkiem czy bez,... albo właśnie zrobić takie kwiatki z jajek.
Będzie smacznie, kolorowo i wiosennie :)
Przygotowanie
162 min
Krok 1
8 min
Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.
Krok 2
10 min
Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.
Krok 3
120 min
Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.
Krok 4
10 min
Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.
Krok 5
5 min
Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.
Krok 6
4 min
Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.
Krok 7
5 min
Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!
Krok 1
z
7
Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.
Krok 2
z
7
Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.
Krok 3
z
7
Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.
Krok 4
z
7
Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.
Krok 5
z
7
Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.
Krok 6
z
7
Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.
Krok 7
z
7
Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0