Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

(0)
2 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek WINIARY
2 
Biała kiełbasa
2 
Jajko
1  łyżka
Kwaśna śmietana
1  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.86 g
Węglowodany
3.56 g
Tłuszcze
12.69 g
Wartość energetyczna
241.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek, biała kiełbasa, jajko na wielkanocnym stole to już nasza polska tradycja.
To klasyka i chociaż w zasadzie każdy ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na żurek, to warto sięgnąć po żurek Winiary.
Intensywny w smaku, dobrze doprawiony, prosty w przyrządzeniu i zawsze się udaje.
Możemy go sobie urozmaicić na rożne sposoby: na wędzonce, z białą kiełbasą, z jajkiem czy bez,... albo właśnie zrobić takie kwiatki z jajek.
Będzie smacznie, kolorowo i wiosennie :)

Przygotowanie

162 min
  • Krok 1

    8 min
    Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.
  • Krok 2

    10 min
    Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.
  • Krok 3

    120 min
    Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Krok 4

    10 min
    Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.
  • Krok 5

    5 min
    Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.
  • Krok 6

    4 min
    Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.
  • Krok 7

    5 min
    Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!
WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 1 z 7

Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 2 z 7

Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 3 z 7

Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 4 z 7

Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 5 z 7

Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 6 z 7

Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 7 z 7

Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wielkanoc
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek razowy w chlebie

    Żurek razowy w chlebie

    30 min Łatwy
  • Barszcz biały z kiełbasą

    Barszcz biały z kiełbasą

    42 min Łatwy
  • Sandacz faszerowany w galarecie

    Sandacz faszerowany w galarecie

    2 godz 16 min Łatwy
  • WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

    WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu