Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
6
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek razowy z okularkami to ciekawa odmiana dla dodatków podawanych do tej zupy. Okularki to urocza nazwa klopsików z kiełbasy i ciasta francuskiego. Z wyciśniętej ze skórki białej kiełbasy uformuj kulki, zawiń je w ciasto francuskie, a następnie nadziej na patyki od szaszłyków i zapiecz. Rumiane okularki odmienią tradycyjny wielkanocny żurek razowy, a dodatkowo staną się uciechą dla wszystkich gości i domowników, szczególnie tych najmłodszych! Aby przygotować wyśmienitą zupę, użyj Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY.
Przygotowanie
43 min
Krok 1
7 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.
Krok 2
5 min
Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
5 min
Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.
Krok 4
20 min
Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).
Krok 5
5 min
Tymczasem przygotuj żurek razowy według przepisu na opakowaniu <span style="color: #e3000f"><a href=" https://www.winiary.pl/produkt.aspx/514/zurek-razowy-jak-u-mamy-winiary">SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ</a></span>.
Krok 6
1 min
Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.
Krok 1
z
6
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.
Krok 2
z
6
Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
z
6
Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.
Krok 4
z
6
Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).
Krok 5
z
6
Tymczasem przygotuj żurek razowy według przepisu na opakowaniu <span style="color: #e3000f"><a href=" https://www.winiary.pl/produkt.aspx/514/zurek-razowy-jak-u-mamy-winiary">SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ</a></span>.
Krok 6
z
6
Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0