Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek razowy z okularkami to ciekawa odmiana dla dodatków podawanych do tej zupy. Okularki to urocza nazwa klopsików z kiełbasy i ciasta francuskiego. Z wyciśniętej ze skórki białej kiełbasy uformuj kulki, zawiń je w ciasto francuskie, a następnie nadziej na patyki od szaszłyków i zapiecz. Rumiane okularki odmienią tradycyjny wielkanocny żurek razowy, a dodatkowo staną się uciechą dla wszystkich gości i domowników, szczególnie tych najmłodszych! Aby przygotować wyśmienitą zupę, użyj Żurku WINIARY.
Przygotowanie
43 min
Krok 1
7 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.
Krok 2
5 min
Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
5 min
Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.
Krok 4
20 min
Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).
Krok 5
5 min
<p>Tymczasem przygotuj żurek WINIARY według przepisu na opakowaniu.</p>
Krok 6
1 min
Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.
Krok 1
z
6
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.
Krok 2
z
6
Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
z
6
Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.
Krok 4
z
6
Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).
Krok 5
z
6
<p>Tymczasem przygotuj żurek WINIARY według przepisu na opakowaniu.</p>
Krok 6
z
6
Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0