Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście
Dodaj do CookBook

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

(0)
43 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek WINIARY
1 
Ciasto Francuskie
4 
Kiełbasa wieprzowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.8 g
Wartość energetyczna
775.4 kcal
Tłuszcze
59.8 g
Białko
26.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek razowy z okularkami to ciekawa odmiana dla dodatków podawanych do tej zupy.
Okularki to urocza nazwa klopsików z kiełbasy i ciasta francuskiego. Z wyciśniętej ze skórki białej kiełbasy uformuj kulki, zawiń je w ciasto francuskie, a następnie nadziej na patyki od szaszłyków i zapiecz. Rumiane okularki odmienią tradycyjny wielkanocny żurek razowy, a dodatkowo staną się uciechą dla wszystkich gości i domowników, szczególnie tych najmłodszych! Aby przygotować wyśmienitą zupę, użyj Żurku WINIARY.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    7 min
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.
  • Krok 2

    5 min
    Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • Krok 3

    5 min
    Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.
  • Krok 4

    20 min
    Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).
  • Krok 5

    5 min
    <p>Tymczasem przygotuj żurek WINIARY według przepisu na opakowaniu.</p>
  • Krok 6

    1 min
    Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.
Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 2 z 6

Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 3 z 6

Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 4 z 6

Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze się upiecze).

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 5 z 6

<p>Tymczasem przygotuj żurek WINIARY według przepisu na opakowaniu.</p>

Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Krok 6 z 6

Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu