Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

(5)
29min
Średni
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
1 
Cebula Biała
100  g
Wędzona wędlina – taka, jaką znajdziemy w lodówce Zobacz naszą wskazówkę
3  ząbków
1  łyżeczka
Majeranek suszony
trochę
Natka pietruszki
2 
Małe ziemniaki
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.73 g
Węglowodany
23.85 g
Tłuszcze
5.21 g
Wartość energetyczna
231.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
6 min
Żurek przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
3 min
Cebulę posiekaj. Wędlinę pokrój w kostkę. Ogórki kiszone też pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Nie wylewaj wody po ogórkach.
Krok 3
2 min
Ziemniaki pokrój w małą kostkę.
Krok 4
5 min
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim wędlinę. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj cebulę, a kiedy ta zmięknie dodaj ziemniaki i smaż ok 5 minut aż cebula i ziemniaki się zarumienią.
Krok 5
1 min
Jabłko zetrzyj na tarce.
Krok 6
11 min
Pod koniec dodaj na patelnię czosnek posiekany w plasterki i starte jabłko. Całość zalej wcześniej przygotowaną zupą. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i gotuj na małej mocy pod przykryciem ok 10min.
Krok 7
1 min
Zupę podawaj z natką pietruszki i jajkiem
Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

Krok 1 z 7

Żurek przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

Krok 2 z 7

Cebulę posiekaj. Wędlinę pokrój w kostkę. Ogórki kiszone też pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Nie wylewaj wody po ogórkach.

Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

Krok 3 z 7

Ziemniaki pokrój w małą kostkę.

Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

Krok 4 z 7

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim wędlinę. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj cebulę, a kiedy ta zmięknie dodaj ziemniaki i smaż ok 5 minut aż cebula i ziemniaki się zarumienią.

Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

Krok 5 z 7

Jabłko zetrzyj na tarce.

Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

Krok 6 z 7

Pod koniec dodaj na patelnię czosnek posiekany w plasterki i starte jabłko. Całość zalej wcześniej przygotowaną zupą. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i gotuj na małej mocy pod przykryciem ok 10min.

Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

Krok 7 z 7

Zupę podawaj z natką pietruszki i jajkiem

Żurek jest jedną z moich ulubionych polskich zup. Piękno tej zupy polega na tym że niemal za każdym razem możemy ją robić odrobine inaczej. Tak też się stanie dzisiaj. Przygotuję żurek w nieco ztwistowanej formie no i oczywiście zero waste!

Żurek to jedna z tradycyjnych, dobrze znanych polskich zup. Każdy wie, jak "powinna" smakować i wyglądać. Jednak w różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle odmiennych receptur. Czy to nie zachęca do eksperymentowania i wyjścia poza sztywne ramy przepisu? Za każdym razem możemy zrobić go odrobinę inaczej, bazując na ulubionych smakach i tym, co akurat znajdziemy w lodówce.

Kiszone ogórki raczej nie są kojarzone z żurkiem. Ja postanowiłem wykorzystać fakt iż zarówno żurek jak i ogórki są kwaśne i to pomoże mi bardziej zaakcentować smak tej pożywnej zupy.

Do gotowania żurku możemy wykorzystać różne kawałki wędlin. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie tego co akurat mamy w lodówce. Ważne aby było wyraziście wędzone!

Kwaśne, słone i słodkie smaki zamknięte w nieco mniej tradycyjnej niż zwykle zupie. Żurek z kiszonymi ogórkami i jabłkiem, zupa smaczna pożywna i zdrowa!

Zatem nie czekajcie do świąt. Ta sycąca zupa w sam raz nadaje się na chłodniejsze jesienne popołudnia. W naszej wersji, smak żurku podkręcimy kiszonymi ogórkami, wędzonym mięsem i przełamiemy słodkim jabłkiem. Jest pyszny, koniecznie spróbujcie!

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na winiary.pl, tymczasem dzięki wielkie i do zobaczenia w kolejnym odcinku programu „pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Cześć!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
13.7g / 28%
Węglowodany
23.9g / 48%
Tłuszcze
5.2g / 23%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika