Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

(0)
13 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  l
Woda
40  g
Suszone grzyby, np. podgrzybków
1 
Cebula
2  ząbków
4 
Ziemniaki
4 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
5 
Ziarno pieprzu
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.95 g
Węglowodany
10.27 g
Tłuszcze
7.47 g
Wartość energetyczna
146.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

806 min
Krok 1
720 min
Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.
Krok 2
40 min
Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 4
8 min
Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
Krok 5
20 min
Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.
Krok 6
3 min
Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.
Krok 7
10 min
Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 1 z 7

Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 2 z 7

Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 3 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 4 z 7

Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 5 z 7

Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 6 z 7

Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 7 z 7

Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

W tym roku obok obowiązkowego czerwonego barszczu i esencjonalnej zupy grzybowej na świątecznym stole może pojawić się także żurek – nietypowy barszcz wigilijny. Każdy region, a może i nawet dom, ma własne tradycje, więc warto spróbować jak smakuje barszcz wigilijny – lecz nie czerwony, a biały!

Żurek wigilijny to taki nietypowy barszcz biały bez mięsa. Barszcz wigilijny w takiej formie jest aromatyczny i kwaskowaty. Ale jego największą zaletą jest dodatek sporej ilości suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie. Najlepiej smakuje podawany z porcją ziemniaków i doprawiony majerankiem. Jednak jeśli ma być częścią dużej kolacji wigilijnej, możesz pominąć ziemniaki – żeby zostało jeszcze miejsce na pozostałe 11 potraw!
Zobacz też inne nasze pomysły na zupy wigilijne ze wszystkich regionów kraju!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha