Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W tym roku obok obowiązkowego czerwonego barszczu i esencjonalnej zupy grzybowej na świątecznym stole może pojawić się także żurek – nietypowy barszcz wigilijny. Każdy region, a może i nawet dom, ma własne tradycje, więc warto spróbować jak smakuje barszcz wigilijny – lecz nie czerwony, a biały!
Żurek wigilijny to taki nietypowy barszcz biały bez mięsa. Barszcz wigilijny w takiej formie jest aromatyczny i kwaskowaty. Ale jego największą zaletą jest dodatek sporej ilości suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie. Najlepiej smakuje podawany z porcją ziemniaków i doprawiony majerankiem. Jednak jeśli ma być częścią dużej kolacji wigilijnej, możesz pominąć ziemniaki – żeby zostało jeszcze miejsce na pozostałe 11 potraw!
Zobacz też inne nasze pomysły na zupy wigilijne ze wszystkich regionów kraju!
Przygotowanie
806 min
Krok 1
720 min
Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.
Krok 2
40 min
Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 4
8 min
Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
Krok 5
20 min
Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.
Krok 6
3 min
Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.
Krok 7
10 min
Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 1
z
7
Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.
Krok 2
z
7
Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.
Krok 3
z
7
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
Krok 4
z
7
Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
Krok 5
z
7
Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.
Krok 6
z
7
Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.
Krok 7
z
7
Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0