Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

(0)
13 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
2  l
Woda
40  g
Suszone grzyby, np. podgrzybków
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziemniaki
4 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
5 
Ziarno pieprzu
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.95 g
Węglowodany
10.27 g
Tłuszcze
7.47 g
Wartość energetyczna
146.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W tym roku obok obowiązkowego czerwonego barszczu i esencjonalnej zupy grzybowej na świątecznym stole może pojawić się także żurek – nietypowy barszcz wigilijny. Każdy region, a może i nawet dom, ma własne tradycje, więc warto spróbować jak smakuje barszcz wigilijny – lecz nie czerwony, a biały!

Żurek wigilijny to taki nietypowy barszcz biały bez mięsa. Barszcz wigilijny w takiej formie jest aromatyczny i kwaskowaty. Ale jego największą zaletą jest dodatek sporej ilości suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie. Najlepiej smakuje podawany z porcją ziemniaków i doprawiony majerankiem. Jednak jeśli ma być częścią dużej kolacji wigilijnej, możesz pominąć ziemniaki – żeby zostało jeszcze miejsce na pozostałe 11 potraw!
Zobacz też inne nasze pomysły na zupy wigilijne ze wszystkich regionów kraju!

Przygotowanie

806 min
  • Krok 1

    720 min
    Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.
  • Krok 2

    40 min
    Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Krok 4

    8 min
    Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
  • Krok 5

    20 min
    Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.
  • Krok 6

    3 min
    Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.
  • Krok 7

    10 min
    Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 1 z 7

Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 2 z 7

Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 3 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 4 z 7

Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 5 z 7

Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 6 z 7

Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 7 z 7

Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Zalewajka radomszczańska

    Zalewajka radomszczańska

    12 godz 41 min Łatwy
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

    Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

    54 min Średni
  • Grochówka wojskowa - Przepis

    Grochówka wojskowa - Przepis

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu