Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny
Dodaj do CookBook

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

(0)
13 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek WINIARY
2  l
Woda
40  g
Suszone grzyby, np. podgrzybków
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziemniaki
4 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
5 
Ziarno pieprzu
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.3 g
Wartość energetyczna
149.7 kcal
Tłuszcze
7.5 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W tym roku obok obowiązkowego czerwonego barszczu i esencjonalnej zupy grzybowej na świątecznym stole może pojawić się także żurek – nietypowy barszcz wigilijny. Każdy region, a może i nawet dom, ma własne tradycje, więc warto spróbować jak smakuje barszcz wigilijny – lecz nie czerwony, a biały!

Żurek wigilijny to taki nietypowy barszcz biały bez mięsa. Barszcz wigilijny w takiej formie jest aromatyczny i kwaskowaty. Ale jego największą zaletą jest dodatek sporej ilości suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie. Najlepiej smakuje podawany z porcją ziemniaków i doprawiony majerankiem. Jednak jeśli ma być częścią dużej kolacji wigilijnej, możesz pominąć ziemniaki – żeby zostało jeszcze miejsce na pozostałe 11 potraw!
Zobacz też inne nasze pomysły na zupy wigilijne ze wszystkich regionów kraju!

Przygotowanie

806 min
  • Krok 1

    720 min
    Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.
  • Krok 2

    40 min
    Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Krok 4

    8 min
    Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.
  • Krok 5

    20 min
    Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.
  • Krok 6

    3 min
    Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.
  • Krok 7

    10 min
    Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 1 z 7

Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 2 z 7

Na drugi dzień przygotuj wywar grzybowy. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości. Odcedź przez sitko i odstaw.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 3 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 4 z 7

Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze minutę.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 5 z 7

Do garnka włóż ziemniaki i zalej ok. 1 l wody. Zagotuj. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz Gotuj na małym ogniu.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 6 z 7

Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania zupy Winiary. Wlej do garnka z warzywami.

Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

Krok 7 z 7

Żurek gotuj w ten sposób jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu