Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grzybowy żurek w chlebie
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
35.8g / 17%
Węglowodany
112.4g / 54%
Tłuszcze
26.2g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Grzybowy żurek w chlebie

+

Grzybowy żurek w chlebie

Wróć

Grzybowy żurek w chlebie

(0)
1 godz 35 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Prostokątne chlebki żytnie
2 
Jajko surowe
2  opakowań
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
trochę
Grzyby suszone (u mnie podgrzybki)
2  ząbków
Czosnek
1  kubek
Śmietana kwaśna 12% lub 18%
1  gałązka
Majeranek świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.77 g
Węglowodany
112.38 g
Tłuszcze
26.19 g
Wartość energetyczna
933.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały czy żurek? To jeden z kulinarnych dylematów, z jakim przyjdzie się zmierzyć w wielu polskich domach tuż przed Wielkanocą. U mnie w tym roku będzie to żurek na esencjonalnym grzybowym wywarze, podany w miseczkach z żytniego chleba, czyli grzybowy żurek w chlebie.

Miseczki potrzebne do grzybowego żurka w chlebie przygotowuję z chleba żytniego. Robię to błyskawicznie, korzystając z gotowych małych prostokątnych bochenków. Wystarczy przeciąć je na pół, wydrążyć, wysmarować białkiem i zapiec chwilę w piekarniku. Można też ominąć ten ostatni etap, ale zapieczone białko dobrze uszczelnia miseczki.

Miąższ wydrążony z chlebków można w sprytny sposób wykorzystać do żurku na drugi dzień. Z mojego przepisu na grzybowy żurek w chlebie wychodzi 1,5 l żurku, w sam raz na dwa dni. Jednak za drugim razem żurek wcale nie będzie taki sam, bo do talerzy można dodać po garści kwaskowego miąższu chleba żytniego.

Miseczki można też przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w piekarni.

Oprócz grzybowego żurka w chlebie na Wielkanoc polecam także:
wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem
żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
żurek w chlebie
bułeczki wielkanocne
barszcz biały kaliski
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem,śmietaną i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami
żurek z jajkiem i kiełbasą

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1 - Miseczki z chleba

    8 min
    Nastawiam piekarnik na 200°C.
  • Krok 2

    3 min
    Każdy bochenek chlebka przecinam na pół nożem do pieczywa, żeby otrzymać równe brzegi.
  • Krok 3

    3 min
    Wydrążam każdą połówkę tak, by pozostawić dość cienkie brzegi i spód.
  • Krok 4

    3 min
    Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzam od wewnątrz każdej miseczki białko, zarówno na ściankach chlebka, jak i na dnie.
  • Krok 5

    10 min
    Wysmarowane białkiem miseczki wkładam do piekarnika na 10 minut.
  • Krok 6 - Grzybowy żurek

    10 min
    Grzyby dzień wcześniej zalewam wodą (0,5 l) i odstawiam. Na drugi dzień przelewam grzyby do garnka, wraz z wodą, w której się moczyły – robię to delikatnie, aby z dna szklanki nie wzburzyć drobinek piasku, które mogły być na grzybach – odrobinę wody pozostawiam na dnie szklanki.
  • Krok 7

    30 min
    Dolewam do garnka z grzybami jeszcze pół litra wody i gotuję przez pół godziny.
  • Krok 8

    5 min
    Po tym czasie wyławiam grzyby, siekam je na drobne kawałki, dodaję do wywaru.
  • Krok 9

    5 min
    Czosnek lekko miażdżę trzonkiem noża, obieram ze skórki i dodaję do grzybowego wywaru.
  • Krok 10

    12 min
    Żurek rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dolewam do wywaru, zagotowuję i gotuję chwilę, mieszając.
  • Krok 11

    3 min
    Po zestawieniu garnka z płyty dodaję do zupy zahartowaną śmietanę.
  • Krok 12

    3 min
    Żurek podaję w miseczkach z chleba, z jajkiem lub podsmażonymi plasterkami białej kiełbaski. Dodaję listki świeżego majeranku. Na drugi dzień do żurku można dodać miąższ z chleba żytniego.
Grzybowy żurek w chlebie

Krok 1 - Miseczki z chleba z 12

Nastawiam piekarnik na 200°C.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 2 z 12

Każdy bochenek chlebka przecinam na pół nożem do pieczywa, żeby otrzymać równe brzegi.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 3 z 12

Wydrążam każdą połówkę tak, by pozostawić dość cienkie brzegi i spód.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 4 z 12

Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzam od wewnątrz każdej miseczki białko, zarówno na ściankach chlebka, jak i na dnie.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 5 z 12

Wysmarowane białkiem miseczki wkładam do piekarnika na 10 minut.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 6 - Grzybowy żurek z 12

Grzyby dzień wcześniej zalewam wodą (0,5 l) i odstawiam. Na drugi dzień przelewam grzyby do garnka, wraz z wodą, w której się moczyły – robię to delikatnie, aby z dna szklanki nie wzburzyć drobinek piasku, które mogły być na grzybach – odrobinę wody pozostawiam na dnie szklanki.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 7 z 12

Dolewam do garnka z grzybami jeszcze pół litra wody i gotuję przez pół godziny.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 8 z 12

Po tym czasie wyławiam grzyby, siekam je na drobne kawałki, dodaję do wywaru.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 9 z 12

Czosnek lekko miażdżę trzonkiem noża, obieram ze skórki i dodaję do grzybowego wywaru.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 10 z 12

Żurek rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dolewam do wywaru, zagotowuję i gotuję chwilę, mieszając.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 11 z 12

Po zestawieniu garnka z płyty dodaję do zupy zahartowaną śmietanę.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 12 z 12

Żurek podaję w miseczkach z chleba, z jajkiem lub podsmażonymi plasterkami białej kiełbaski. Dodaję listki świeżego majeranku. Na drugi dzień do żurku można dodać miąższ z chleba żytniego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wigilijny barszcz biały grzybowy

    Wigilijny barszcz biały grzybowy

    55 min Średni
  • Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

    Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

    3 godz 1 min Średni
  • Zupa grzybowa wigilijna

    Zupa grzybowa wigilijna

    12 godz 39 min Średni
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu