Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grzybowy żurek w chlebie

0
1 godz 35 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Prostokątne chlebki żytnie
2 
Jajko surowe
trochę
Grzyby suszone (u mnie podgrzybki)
2  ząbków
1  kubek
Śmietana kwaśna 12% lub 18%
1  gałązka
Majeranek świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.77 g
Węglowodany
112.38 g
Tłuszcze
26.19 g
Wartość energetyczna
933.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1 - Miseczki z chleba
8 min
Nastawiam piekarnik na 200°C.
Krok 2
3 min
Każdy bochenek chlebka przecinam na pół nożem do pieczywa, żeby otrzymać równe brzegi.
Krok 3
3 min
Wydrążam każdą połówkę tak, by pozostawić dość cienkie brzegi i spód.
Krok 4
3 min
Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzam od wewnątrz każdej miseczki białko, zarówno na ściankach chlebka, jak i na dnie.
Krok 5
10 min
Wysmarowane białkiem miseczki wkładam do piekarnika na 10 minut.
Krok 6 - Grzybowy żurek
10 min
Grzyby dzień wcześniej zalewam wodą (0,5 l) i odstawiam. Na drugi dzień przelewam grzyby do garnka, wraz z wodą, w której się moczyły – robię to delikatnie, aby z dna szklanki nie wzburzyć drobinek piasku, które mogły być na grzybach – odrobinę wody pozostawiam na dnie szklanki.
Krok 7
30 min
Dolewam do garnka z grzybami jeszcze pół litra wody i gotuję przez pół godziny.
Krok 8
5 min
Po tym czasie wyławiam grzyby, siekam je na drobne kawałki, dodaję do wywaru.
Krok 9
5 min
Czosnek lekko miażdżę trzonkiem noża, obieram ze skórki i dodaję do grzybowego wywaru.
Krok 10
12 min
Żurek rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dolewam do wywaru, zagotowuję i gotuję chwilę, mieszając.
Krok 11
3 min
Po zestawieniu garnka z płyty dodaję do zupy zahartowaną śmietanę.
Krok 12
3 min
Żurek podaję w miseczkach z chleba, z jajkiem lub podsmażonymi plasterkami białej kiełbaski. Dodaję listki świeżego majeranku. Na drugi dzień do żurku można dodać miąższ z chleba żytniego.
Grzybowy żurek w chlebie

Krok 1 - Miseczki z chleba z 12

Nastawiam piekarnik na 200°C.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 2 z 12

Każdy bochenek chlebka przecinam na pół nożem do pieczywa, żeby otrzymać równe brzegi.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 3 z 12

Wydrążam każdą połówkę tak, by pozostawić dość cienkie brzegi i spód.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 4 z 12

Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzam od wewnątrz każdej miseczki białko, zarówno na ściankach chlebka, jak i na dnie.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 5 z 12

Wysmarowane białkiem miseczki wkładam do piekarnika na 10 minut.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 6 - Grzybowy żurek z 12

Grzyby dzień wcześniej zalewam wodą (0,5 l) i odstawiam. Na drugi dzień przelewam grzyby do garnka, wraz z wodą, w której się moczyły – robię to delikatnie, aby z dna szklanki nie wzburzyć drobinek piasku, które mogły być na grzybach – odrobinę wody pozostawiam na dnie szklanki.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 7 z 12

Dolewam do garnka z grzybami jeszcze pół litra wody i gotuję przez pół godziny.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 8 z 12

Po tym czasie wyławiam grzyby, siekam je na drobne kawałki, dodaję do wywaru.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 9 z 12

Czosnek lekko miażdżę trzonkiem noża, obieram ze skórki i dodaję do grzybowego wywaru.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 10 z 12

Żurek rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dolewam do wywaru, zagotowuję i gotuję chwilę, mieszając.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 11 z 12

Po zestawieniu garnka z płyty dodaję do zupy zahartowaną śmietanę.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 12 z 12

Żurek podaję w miseczkach z chleba, z jajkiem lub podsmażonymi plasterkami białej kiełbaski. Dodaję listki świeżego majeranku. Na drugi dzień do żurku można dodać miąższ z chleba żytniego.

Barszcz biały czy żurek? To jeden z kulinarnych dylematów, z jakim przyjdzie się zmierzyć w wielu polskich domach tuż przed Wielkanocą. U mnie w tym roku będzie to żurek na esencjonalnym grzybowym wywarze, podany w miseczkach z żytniego chleba, czyli grzybowy żurek w chlebie.

Miseczki potrzebne do grzybowego żurka w chlebie przygotowuję z chleba żytniego. Robię to błyskawicznie, korzystając z gotowych małych prostokątnych bochenków. Wystarczy przeciąć je na pół, wydrążyć, wysmarować białkiem i zapiec chwilę w piekarniku. Można też ominąć ten ostatni etap, ale zapieczone białko dobrze uszczelnia miseczki.

Miąższ wydrążony z chlebków można w sprytny sposób wykorzystać do żurku na drugi dzień. Z mojego przepisu na grzybowy żurek w chlebie wychodzi 1,5 l żurku, w sam raz na dwa dni. Jednak za drugim razem żurek wcale nie będzie taki sam, bo do talerzy można dodać po garści kwaskowego miąższu chleba żytniego.

Miseczki można też przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w piekarni.

Oprócz grzybowego żurka w chlebie na Wielkanoc polecam także:
wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem
żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
żurek w chlebie
bułeczki wielkanocne
barszcz biały kaliski
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem,śmietaną i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami
żurek z jajkiem i kiełbasą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika