Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzybowy żurek w chlebie
Dodaj do CookBook

Grzybowy żurek w chlebie

(0)
1 godz 35 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Prostokątne chlebki żytnie
2 
Jajko surowe
2  opakowań
Żurek WINIARY
trochę
Grzyby suszone (u mnie podgrzybki)
2  ząbków
Czosnek
1  kubek
Śmietana kwaśna 12% lub 18%
1  gałązka
Majeranek świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
112.5 g
Wartość energetyczna
947.3 kcal
Tłuszcze
26.3 g
Białko
36.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały czy żurek? To jeden z kulinarnych dylematów, z jakim przyjdzie się zmierzyć w wielu polskich domach tuż przed Wielkanocą. U mnie w tym roku będzie to żurek na esencjonalnym grzybowym wywarze, podany w miseczkach z żytniego chleba, czyli grzybowy żurek w chlebie.

Miseczki potrzebne do grzybowego żurka w chlebie przygotowuję z chleba żytniego. Robię to błyskawicznie, korzystając z gotowych małych prostokątnych bochenków. Wystarczy przeciąć je na pół, wydrążyć, wysmarować białkiem i zapiec chwilę w piekarniku. Można też ominąć ten ostatni etap, ale zapieczone białko dobrze uszczelnia miseczki.

Miąższ wydrążony z chlebków można w sprytny sposób wykorzystać do żurku na drugi dzień. Z mojego przepisu na grzybowy żurek w chlebie wychodzi 1,5 l żurku, w sam raz na dwa dni. Jednak za drugim razem żurek wcale nie będzie taki sam, bo do talerzy można dodać po garści kwaskowego miąższu chleba żytniego.

Miseczki można też przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w piekarni.

Oprócz grzybowego żurka w chlebie na Wielkanoc polecam także:
wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem
żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
żurek w chlebie
bułeczki wielkanocne
barszcz biały kaliski
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem,śmietaną i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami
żurek z jajkiem i kiełbasą

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1 - Miseczki z chleba

    8 min
    Nastawiam piekarnik na 200°C.
  • Krok 2

    3 min
    Każdy bochenek chlebka przecinam na pół nożem do pieczywa, żeby otrzymać równe brzegi.
  • Krok 3

    3 min
    Wydrążam każdą połówkę tak, by pozostawić dość cienkie brzegi i spód.
  • Krok 4

    3 min
    Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzam od wewnątrz każdej miseczki białko, zarówno na ściankach chlebka, jak i na dnie.
  • Krok 5

    10 min
    Wysmarowane białkiem miseczki wkładam do piekarnika na 10 minut.
  • Krok 6 - Grzybowy żurek

    10 min
    Grzyby dzień wcześniej zalewam wodą (0,5 l) i odstawiam. Na drugi dzień przelewam grzyby do garnka, wraz z wodą, w której się moczyły – robię to delikatnie, aby z dna szklanki nie wzburzyć drobinek piasku, które mogły być na grzybach – odrobinę wody pozostawiam na dnie szklanki.
  • Krok 7

    30 min
    Dolewam do garnka z grzybami jeszcze pół litra wody i gotuję przez pół godziny.
  • Krok 8

    5 min
    Po tym czasie wyławiam grzyby, siekam je na drobne kawałki, dodaję do wywaru.
  • Krok 9

    5 min
    Czosnek lekko miażdżę trzonkiem noża, obieram ze skórki i dodaję do grzybowego wywaru.
  • Krok 10

    12 min
    Żurek rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dolewam do wywaru, zagotowuję i gotuję chwilę, mieszając.
  • Krok 11

    3 min
    Po zestawieniu garnka z płyty dodaję do zupy zahartowaną śmietanę.
  • Krok 12

    3 min
    Żurek podaję w miseczkach z chleba, z jajkiem lub podsmażonymi plasterkami białej kiełbaski. Dodaję listki świeżego majeranku. Na drugi dzień do żurku można dodać miąższ z chleba żytniego.
Grzybowy żurek w chlebie

Krok 1 - Miseczki z chleba z 12

Nastawiam piekarnik na 200°C.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 2 z 12

Każdy bochenek chlebka przecinam na pół nożem do pieczywa, żeby otrzymać równe brzegi.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 3 z 12

Wydrążam każdą połówkę tak, by pozostawić dość cienkie brzegi i spód.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 4 z 12

Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzam od wewnątrz każdej miseczki białko, zarówno na ściankach chlebka, jak i na dnie.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 5 z 12

Wysmarowane białkiem miseczki wkładam do piekarnika na 10 minut.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 6 - Grzybowy żurek z 12

Grzyby dzień wcześniej zalewam wodą (0,5 l) i odstawiam. Na drugi dzień przelewam grzyby do garnka, wraz z wodą, w której się moczyły – robię to delikatnie, aby z dna szklanki nie wzburzyć drobinek piasku, które mogły być na grzybach – odrobinę wody pozostawiam na dnie szklanki.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 7 z 12

Dolewam do garnka z grzybami jeszcze pół litra wody i gotuję przez pół godziny.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 8 z 12

Po tym czasie wyławiam grzyby, siekam je na drobne kawałki, dodaję do wywaru.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 9 z 12

Czosnek lekko miażdżę trzonkiem noża, obieram ze skórki i dodaję do grzybowego wywaru.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 10 z 12

Żurek rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dolewam do wywaru, zagotowuję i gotuję chwilę, mieszając.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 11 z 12

Po zestawieniu garnka z płyty dodaję do zupy zahartowaną śmietanę.

Grzybowy żurek w chlebie

Krok 12 z 12

Żurek podaję w miseczkach z chleba, z jajkiem lub podsmażonymi plasterkami białej kiełbaski. Dodaję listki świeżego majeranku. Na drugi dzień do żurku można dodać miąższ z chleba żytniego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Fettuccine w sosie grzybowym

    Fettuccine w sosie grzybowym

    22 min Łatwy
  • Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

    Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

    41 min Łatwy
  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu