Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

0
1 godz 1 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  łyżek
mąka orkiszowa lub pszenna (u mnie orkiszowa typ 2000)
0.75  l
przegotowana i ostudzona woda
4  ząbków
6  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
100  g
Boczek surowy
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
2  łyżek
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1  kawałek
Korzeń chrzanu
60  ml
Śmietanka 12%
trochę
Szczypiorek
6 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.84 g
Węglowodany
14.46 g
Tłuszcze
13.36 g
Wartość energetyczna
216.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
2 min
Przygotowuję zakwas. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.
Krok 2
1 min
2 ząbki czosnku lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję 3 ziarenka ziela angielskiego i suszony laurowy listek.
Krok 3
2 min
Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
Krok 4
1 min
Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.
Krok 5
4 min
Gdy mam gotowy zakwas, przyrządzam barszcz z jego dodatkiem. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.
Krok 6
30 min
Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.
Krok 7
3 min
Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.
Krok 8
3 min
Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
Krok 9
4 min
Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.
Krok 10
10 min
Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.
Krok 11
1 min
Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 1 z 11

Przygotowuję zakwas. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 2 z 11

2 ząbki czosnku lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję 3 ziarenka ziela angielskiego i suszony laurowy listek.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 3 z 11

Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 4 z 11

Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 5 z 11

Gdy mam gotowy zakwas, przyrządzam barszcz z jego dodatkiem. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 6 z 11

Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 7 z 11

Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 8 z 11

Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 9 z 11

Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 10 z 11

Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.

Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Krok 11 z 11

Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem to kolejna obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu.

Kiedyś próbowałam dociec, jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym – klik. Dowiedziałam się, że może być ogromna, albo… żadna. W niektórych regionach Polski przygotowuje się żur z zakwasu z mąki żytniej, a barszcz biały z mąki pszennej. Zakwas na żur można przygotować też z mąki owsianej. A barszcz biały przygotować z soku z kiszonej kapusty. Do mnie najbardziej przemawia barszcz na zakwasie z mąki pszennej, ale koniec końców zakwas przygotowałam z mąki orkiszowej typ 2000, drobno mielonej.

Na zakwas trzeba poczekać kilka dni. Proces można przyspieszyć, dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków. Poza cierpliwością, do zakwasu trzeba mieć też dobrą pamięć i codziennie raz zakwas przemieszać.

Czekanie na zakwas dłużyło się w nieskończoność, ale w końcu był gotowy i wtedy wszystko poszło błyskawicznie. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika