Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

0
2 godz 4 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Jajko
trochę
Bułka tarta do panierki
1  łyżeczka
Suszony szczypiorek
1  łyżka
Bułka tarta
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
0.5 
Bułka
0.5  szklanka
Mleko do namoczenia bułki
3 
Biała kiełbasa
250  g
Boczek wędzony
300  ml
Zakwas na żurek
5 
Ziemniaki
3 
Liść laurowy
4 
Ziarno pieprzu
1  łyżka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4  łyżek
Śmietana
0.5 
Cytryna
1  łyżeczka
Chrzan
trochę
Suszony rozmaryn
1  łyżka
Olej
1.5  l
Woda zimna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.95 g
Węglowodany
15.18 g
Tłuszcze
35.33 g
Wartość energetyczna
438.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

124 min
Krok 1 - Klopsiki z jajek
3 min
Bułkę moczymy w mleku.
Krok 2
5 min
Jajka mielimy w maszynce do mielenia razem z odciśniętą bułką.
Krok 3
3 min
Dodajemy przyprawy i suszony szczypiorek oraz 1 łyżkę bułki tartej i wbijamy surowe jajko.
Krok 4
3 min
Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.
Krok 5
6 min
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony aż się lekko przyrumienią.
Krok 6 - Żurek
5 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą, równą kostkę.
Krok 7
3 min
Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i wkładamy do niego ziemniaki.
Krok 8
3 min
Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim pokrojone ziemniaki. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem i dokładnie mieszamy.
Krok 9
3 min
Na koniec dodajemy chrzan i ponownie mieszamy, aby rozprowadzić go w miarę równomiernie.
Krok 10
45 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-45 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 11
4 min
Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wkładamy boczek oraz białą kiełbasę. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 12
30 min
Gotujemy około 30 minut i wyjmujemy kiełbasę oraz boczek.
Krok 13
3 min
Do garnka wlewamy zakwas.
Krok 14
4 min
Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w paseczki i ponownie dodajemy do zupy.
Krok 15
2 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wsypujemy majeranek. Pod koniec zabielamy śmietanką.
Krok 16
2 min
Do miseczki nakładamy porcję ziemniaków i nalewamy żurek. Podajemy z klopsikami z jajek i świeżym szczypiorkiem.
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 1 - Klopsiki z jajek z 16

Bułkę moczymy w mleku.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 2 z 16

Jajka mielimy w maszynce do mielenia razem z odciśniętą bułką.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 3 z 16

Dodajemy przyprawy i suszony szczypiorek oraz 1 łyżkę bułki tartej i wbijamy surowe jajko.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 4 z 16

Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 5 z 16

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony aż się lekko przyrumienią.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 6 - Żurek z 16

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą, równą kostkę.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 7 z 16

Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i wkładamy do niego ziemniaki.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 8 z 16

Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim pokrojone ziemniaki. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem i dokładnie mieszamy.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 9 z 16

Na koniec dodajemy chrzan i ponownie mieszamy, aby rozprowadzić go w miarę równomiernie.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 10 z 16

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-45 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 11 z 16

Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wkładamy boczek oraz białą kiełbasę. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 12 z 16

Gotujemy około 30 minut i wyjmujemy kiełbasę oraz boczek.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 13 z 16

Do garnka wlewamy zakwas.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 14 z 16

Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w paseczki i ponownie dodajemy do zupy.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 15 z 16

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wsypujemy majeranek. Pod koniec zabielamy śmietanką.

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Krok 16 z 16

Do miseczki nakładamy porcję ziemniaków i nalewamy żurek. Podajemy z klopsikami z jajek i świeżym szczypiorkiem.

Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez żurku z białą kiełbasą i jajkiem. Uwielbiamy tę zupę, więc gotuję ją co najmniej kilka razy w roku. Zdecydowanie najbardziej smakuje nam klasyczna wersja żurku ugotowana na wędzonym boczku z biała kiełbasą, ziemniakami, suszonym majerankiem i gotowanym jajkiem, i taka właśnie jest ta wersja żurku, choć… gotowane jajka podałam w formie klopsików jajecznych, a ziemniaki upiekłam z odrobiną chrzanu. Zachowałam tradycyjne składniki, ale przygotowałam je w zupełnie nowy i równie pyszny sposób!

Mój synek zajadał się tym żurkiem. Stwierdził, że jest smacznie kwaśny jak zupa ogórkowa. Moje dziecko zaskakuje mnie każdego dnia, bo jeszcze jakiś czas temu moje ośmioletnie dziecko żywiło się jedynie rosołem, pomidorową i jarzynową z grzaneczkami, ale jego top lista zupowa rośnie w siłę, bo od zeszłego roku jest absolutnym fanem barszczu czerwonego z uszkami, zupy z brukwi na gęsinie i teraz też żurku, z czego bardzo się cieszę.

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)

Smacznego :)

Polecam też inne sprawdzone przepisy na :
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek w chlebie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika