Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
2 godz 4 min
Średni
4
Jajko ugotowane na twardo
1
Jajko
trochę
Bułka tarta do panierki
1
łyżeczka
Suszony szczypiorek
1
łyżka
Bułka tarta
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
0.5
Bułka
0.5
szklanka
Mleko do namoczenia bułki
3
Biała kiełbasa
250
g
Boczek wędzony
300
ml
Zakwas na żurek
5
Ziemniaki
3
Liść laurowy
4
Ziarno pieprzu
1
łyżka
Suszony majeranek
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
4
łyżek
Śmietana
0.5
Cytryna
1
łyżeczka
Chrzan
trochę
Suszony rozmaryn
1
łyżka
Olej
1.5
l
Woda zimna
.
Wartości odżywcze
Białko
15.95 g
Węglowodany
15.18 g
Tłuszcze
35.33 g
Wartość energetyczna
438.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
124 min
Krok 1 - Klopsiki z jajek
3 min
Bułkę moczymy w mleku.
Krok 2
5 min
Jajka mielimy w maszynce do mielenia razem z odciśniętą bułką.
Krok 3
3 min
Dodajemy przyprawy i suszony szczypiorek oraz 1 łyżkę bułki tartej i wbijamy surowe jajko.
Krok 4
3 min
Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki, które panierujemy w bułce tartej.
Krok 5
6 min
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony aż się lekko przyrumienią.
Krok 6 - Żurek
5 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą, równą kostkę.
Krok 7
3 min
Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i wkładamy do niego ziemniaki.
Krok 8
3 min
Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim pokrojone ziemniaki. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem i dokładnie mieszamy.
Krok 9
3 min
Na koniec dodajemy chrzan i ponownie mieszamy, aby rozprowadzić go w miarę równomiernie.
Krok 10
45 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-45 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 11
4 min
Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wkładamy boczek oraz białą kiełbasę. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 12
30 min
Gotujemy około 30 minut i wyjmujemy kiełbasę oraz boczek.
Krok 13
3 min
Do garnka wlewamy zakwas.
Krok 14
4 min
Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w paseczki i ponownie dodajemy do zupy.
Krok 15
2 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wsypujemy majeranek. Pod koniec zabielamy śmietanką.
Krok 16
2 min
Do miseczki nakładamy porcję ziemniaków i nalewamy żurek. Podajemy z klopsikami z jajek i świeżym szczypiorkiem.
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez żurku z białą kiełbasą i jajkiem. Uwielbiamy tę zupę, więc gotuję ją co najmniej kilka razy w roku. Zdecydowanie najbardziej smakuje nam klasyczna wersja żurku ugotowana na wędzonym boczku z biała kiełbasą, ziemniakami, suszonym majerankiem i gotowanym jajkiem, i taka właśnie jest ta wersja żurku, choć… gotowane jajka podałam w formie klopsików jajecznych, a ziemniaki upiekłam z odrobiną chrzanu. Zachowałam tradycyjne składniki, ale przygotowałam je w zupełnie nowy i równie pyszny sposób!
Mój synek zajadał się tym żurkiem. Stwierdził, że jest smacznie kwaśny jak zupa ogórkowa. Moje dziecko zaskakuje mnie każdego dnia, bo jeszcze jakiś czas temu moje ośmioletnie dziecko żywiło się jedynie rosołem, pomidorową i jarzynową z grzaneczkami, ale jego top lista zupowa rośnie w siłę, bo od zeszłego roku jest absolutnym fanem barszczu czerwonego z uszkami, zupy z brukwi na gęsinie i teraz też żurku, z czego bardzo się cieszę.
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Smacznego :)
Polecam też inne sprawdzone przepisy na :
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek w chlebie
Mój synek zajadał się tym żurkiem. Stwierdził, że jest smacznie kwaśny jak zupa ogórkowa. Moje dziecko zaskakuje mnie każdego dnia, bo jeszcze jakiś czas temu moje ośmioletnie dziecko żywiło się jedynie rosołem, pomidorową i jarzynową z grzaneczkami, ale jego top lista zupowa rośnie w siłę, bo od zeszłego roku jest absolutnym fanem barszczu czerwonego z uszkami, zupy z brukwi na gęsinie i teraz też żurku, z czego bardzo się cieszę.
(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Smacznego :)
Polecam też inne sprawdzone przepisy na :
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek w chlebie
Komentarze 0