Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

0
44min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kiełbasa biała parzona
4  łyżek
3 
Por (biała lub jasnozielona część)
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
trochę
Pietruszka
2 
Cebula
5 
Ziemniaki
3  łyżek
Olej (u mnie winogronowy)
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1  gałązka
Świeży lubczyk
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.57 g
Węglowodany
21.2 g
Tłuszcze
14.05 g
Wartość energetyczna
233.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
6 min
Pora kroję w półtalarki, cebulę siekam, pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków) ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
20 min
Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam cebulę, por i starte na tarce warzywa. Wywar zagotowuję, przesmażone warzywa dodaję do wrzącego wywaru, gotuję 10 minut. W tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i obieram ziemniaki.
Krok 3
15 min
Dodaję do garnka ziemniaki, gałązkę lubczyku, doprawiam solą, gotuję 15 minut.
Krok 4
3 min
W tym czasie do nagrzanego piekarnika wstawiam białą kiełbaskę, zapiekam, aż się lekko zrumieni.
Krok 5
3 min
Gotową kiełbaskę wyciągam z piekarnika, kroję w plasterki i dodaję do miseczek z zupą, którą doprawiam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 1 z 5

Pora kroję w półtalarki, cebulę siekam, pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków) ścieram na tarce o grubych oczkach.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam cebulę, por i starte na tarce warzywa. Wywar zagotowuję, przesmażone warzywa dodaję do wrzącego wywaru, gotuję 10 minut. W tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i obieram ziemniaki.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 3 z 5

Dodaję do garnka ziemniaki, gałązkę lubczyku, doprawiam solą, gotuję 15 minut.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 4 z 5

W tym czasie do nagrzanego piekarnika wstawiam białą kiełbaskę, zapiekam, aż się lekko zrumieni.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 5 z 5

Gotową kiełbaskę wyciągam z piekarnika, kroję w plasterki i dodaję do miseczek z zupą, którą doprawiam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Wielkanoc tuż, tuż. Przygotowania do Świąt w moim domu już kilka dni temu ruszyły pełną parą. A Wy macie już ustalone świąteczne menu? Jeśli nie, a szukacie świeżego pomysłu, polecam zupę porową z białą kiełbasą, która nadaje jej wielkanocnego akcentu. Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską może urozmaicić poniedziałkowy obiad, bo jednak w Niedzielę Wielkanocną nie może moim zdaniem zabraknąć żurku, barszczu białego lub zupy chrzanowej.

Już kiedyś wspominałam na blogu o kiełbaskach w sosie porowym, które często na zwykłe niedzielne śniadanie serwuje moja Rodzina z Poznania. Pomyślałam sobie, że nie tylko w sosie porowym, ale także w zupie z pora biała kiełbaska będzie smakować wyśmienicie. Lubię też pora, ale do dziś pamiętam moją niechęć do porowych nitek pływających w niektórych zupach. Dziś sama dodaję go do wielu zup, ale nigdy nie dopuszczam do jego rozgotowania. A nade wszystko uwielbiam, kiedy gra w zupie rolę główną. Jeśli wolicie jednak krem z porów, zapewniam Was, że zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską w wersji zblendowanej też będzie pyszna. Oczywiście miksujcie bez białej kiełbasy :).

Wszystkim sympatykom tego warzywa polecam także:
zupa z pora z wędzonym łososiem
zupa z pora z kiełbaskami
zupa z pora z grillowanymi oscypkami
kremowa zupa z trzech porów
A jeśli szukacie przepisu na tradycyjną zupę Wielkanocną, polecam:
barszcz biały kaliski
żurek z jajkiem i kiełbasą
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika