Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wielkanoc tuż, tuż. Przygotowania do Świąt w moim domu już kilka dni temu ruszyły pełną parą. A Wy macie już ustalone świąteczne menu? Jeśli nie, a szukacie świeżego pomysłu, polecam zupę porową z białą kiełbasą, która nadaje jej wielkanocnego akcentu. Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską może urozmaicić poniedziałkowy obiad, bo jednak w Niedzielę Wielkanocną nie może moim zdaniem zabraknąć żurku, barszczu białego lub zupy chrzanowej.
Już kiedyś wspominałam na blogu o kiełbaskach w sosie porowym, które często na zwykłe niedzielne śniadanie serwuje moja Rodzina z Poznania. Pomyślałam sobie, że nie tylko w sosie porowym, ale także w zupie z pora biała kiełbaska będzie smakować wyśmienicie. Lubię też pora, ale do dziś pamiętam moją niechęć do porowych nitek pływających w niektórych zupach. Dziś sama dodaję go do wielu zup, ale nigdy nie dopuszczam do jego rozgotowania. A nade wszystko uwielbiam, kiedy gra w zupie rolę główną. Jeśli wolicie jednak krem z porów, zapewniam Was, że zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską w wersji zblendowanej też będzie pyszna. Oczywiście miksujcie bez białej kiełbasy :).
Pora kroję w półtalarki, cebulę siekam, pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków) ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
20 min
Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam cebulę, por i starte na tarce warzywa. Wywar zagotowuję, przesmażone warzywa dodaję do wrzącego wywaru, gotuję 10 minut. W tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i obieram ziemniaki.
W tym czasie do nagrzanego piekarnika wstawiam białą kiełbaskę, zapiekam, aż się lekko zrumieni.
Krok 5
3 min
Gotową kiełbaskę wyciągam z piekarnika, kroję w plasterki i dodaję do miseczek z zupą, którą doprawiam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Pora kroję w półtalarki, cebulę siekam, pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków) ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
z
5
Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam cebulę, por i starte na tarce warzywa. Wywar zagotowuję, przesmażone warzywa dodaję do wrzącego wywaru, gotuję 10 minut. W tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i obieram ziemniaki.
W tym czasie do nagrzanego piekarnika wstawiam białą kiełbaskę, zapiekam, aż się lekko zrumieni.
Krok 5
z
5
Gotową kiełbaskę wyciągam z piekarnika, kroję w plasterki i dodaję do miseczek z zupą, którą doprawiam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0