Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

(0)
44min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Kiełbasa biała parzona
4  łyżek
Bulion warzywny
3 
Por (biała lub jasnozielona część)
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
trochę
Pietruszka
2 
Cebula
5 
Ziemniaki
3  łyżek
Olej (u mnie winogronowy)
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1  gałązka
Świeży lubczyk
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.48 g
Węglowodany
25.48 g
Tłuszcze
14.07 g
Wartość energetyczna
250.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wielkanoc tuż, tuż. Przygotowania do Świąt w moim domu już kilka dni temu ruszyły pełną parą. A Wy macie już ustalone świąteczne menu? Jeśli nie, a szukacie świeżego pomysłu, polecam zupę porową z białą kiełbasą, która nadaje jej wielkanocnego akcentu. Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską może urozmaicić poniedziałkowy obiad, bo jednak w Niedzielę Wielkanocną nie może moim zdaniem zabraknąć żurku, barszczu białego lub zupy chrzanowej.

Już kiedyś wspominałam na blogu o kiełbaskach w sosie porowym, które często na zwykłe niedzielne śniadanie serwuje moja Rodzina z Poznania. Pomyślałam sobie, że nie tylko w sosie porowym, ale także w zupie z pora biała kiełbaska będzie smakować wyśmienicie. Lubię też pora, ale do dziś pamiętam moją niechęć do porowych nitek pływających w niektórych zupach. Dziś sama dodaję go do wielu zup, ale nigdy nie dopuszczam do jego rozgotowania. A nade wszystko uwielbiam, kiedy gra w zupie rolę główną. Jeśli wolicie jednak krem z porów, zapewniam Was, że zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską w wersji zblendowanej też będzie pyszna. Oczywiście miksujcie bez białej kiełbasy :).

Wszystkim sympatykom tego warzywa polecam także:
zupa z pora z wędzonym łososiem
zupa z pora z kiełbaskami
zupa z pora z grillowanymi oscypkami
kremowa zupa z trzech porów
A jeśli szukacie przepisu na tradycyjną zupę Wielkanocną, polecam:
barszcz biały kaliski
żurek z jajkiem i kiełbasą
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    6 min
    Pora kroję w półtalarki, cebulę siekam, pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków) ścieram na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 2

    20 min
    Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam cebulę, por i starte na tarce warzywa. Wywar zagotowuję, przesmażone warzywa dodaję do wrzącego wywaru, gotuję 10 minut. W tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i obieram ziemniaki.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaję do garnka ziemniaki, gałązkę lubczyku, doprawiam solą, gotuję 15 minut.
  • Krok 4

    3 min
    W tym czasie do nagrzanego piekarnika wstawiam białą kiełbaskę, zapiekam, aż się lekko zrumieni.
  • Krok 5

    3 min
    Gotową kiełbaskę wyciągam z piekarnika, kroję w plasterki i dodaję do miseczek z zupą, którą doprawiam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 1 z 5

Pora kroję w półtalarki, cebulę siekam, pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków) ścieram na tarce o grubych oczkach.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam cebulę, por i starte na tarce warzywa. Wywar zagotowuję, przesmażone warzywa dodaję do wrzącego wywaru, gotuję 10 minut. W tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i obieram ziemniaki.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 3 z 5

Dodaję do garnka ziemniaki, gałązkę lubczyku, doprawiam solą, gotuję 15 minut.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 4 z 5

W tym czasie do nagrzanego piekarnika wstawiam białą kiełbaskę, zapiekam, aż się lekko zrumieni.

Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Krok 5 z 5

Gotową kiełbaskę wyciągam z piekarnika, kroję w plasterki i dodaję do miseczek z zupą, którą doprawiam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu