Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały kaliski

1
49min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  l
Zimna woda
4 
Biała kiełbasa
3 
Liść laurowy
2  kulek
Ziele angielskie
3 
Ziarno pieprzu
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
3  ząbków
6 
Jajko ugotowane na twardo
1.5  łyżek
Chrzan

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
32.05 g
Węglowodany
10.23 g
Tłuszcze
49.46 g
Wartość energetyczna
670.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
2 min
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.
Krok 2
2 min
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.
Krok 3
30 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Krok 4
1 min
Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.
Krok 5
2 min
Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.
Krok 6
5 min
Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.
Krok 7
1 min
Dodajemy chrzan.
Krok 8
5 min
Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.
Krok 9
1 min
Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały kaliski

Krok 1 z 9

Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.

Barszcz biały kaliski

Krok 2 z 9

Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.

Barszcz biały kaliski

Krok 3 z 9

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Barszcz biały kaliski

Krok 4 z 9

Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.

Barszcz biały kaliski

Krok 5 z 9

Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.

Barszcz biały kaliski

Krok 6 z 9

Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.

Barszcz biały kaliski

Krok 7 z 9

Dodajemy chrzan.

Barszcz biały kaliski

Krok 8 z 9

Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.

Barszcz biały kaliski

Krok 9 z 9

Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.

Ciekawa jestem, jaka zupa gości na Waszych świątecznych stołach? U mnie tradycyjnie pojawi się żurek z jajkiem i kiełbasą, ale w tym roku postanowiłam nie ograniczać się do jednej zupy i możliwe, że ugotuję też barszcz biały kaliski. Obie mają wspólne składniki – białą kiełbasę i jajko, które nieodłącznie kojarzą mi się z świętami Wielkanocnymi i królują w moim świątecznym menu. Jako że jednak nie zamierzam nastawiać z tej okazji dwóch zakwasów – pszennego i żytniego – tę dodatkową zupę przygotuję na bazie z Barszczu Białego WINIARY, którego skład jest przyjazny i wyręczy mnie w tej części roboty :).

Barszcz biały kaliski jest lekko kwaskowaty z delikatnym posmakiem chrzanu. Z dodatkiem jajka i białej kiełbasy smakuje rewelacyjnie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika