Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciekawa jestem, jaka zupa gości na Waszych świątecznych stołach? U mnie tradycyjnie pojawi się żurek z jajkiem i kiełbasą, ale w tym roku postanowiłam nie ograniczać się do jednej zupy i możliwe, że ugotuję też barszcz biały kaliski. Obie mają wspólne składniki – białą kiełbasę i jajko, które nieodłącznie kojarzą mi się z świętami Wielkanocnymi i królują w moim świątecznym menu. Jako że jednak nie zamierzam nastawiać z tej okazji dwóch zakwasów – pszennego i żytniego – tę dodatkową zupę przygotuję na bazie z Barszczu Białego WINIARY, którego skład jest przyjazny i wyręczy mnie w tej części roboty :).
Barszcz biały kaliski jest lekko kwaskowaty z delikatnym posmakiem chrzanu. Z dodatkiem jajka i białej kiełbasy smakuje rewelacyjnie.
Przygotowanie
49 min
Krok 1
2 min
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.
Krok 2
2 min
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.
Krok 3
30 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Krok 4
1 min
Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.
Krok 5
2 min
Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.
Krok 6
5 min
Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.
Krok 7
1 min
Dodajemy chrzan.
Krok 8
5 min
Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.
Krok 9
1 min
Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 1
z
9
Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.
Krok 2
z
9
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.
Krok 3
z
9
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Krok 4
z
9
Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.
Krok 5
z
9
Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.
Krok 6
z
9
Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.
Krok 7
z
9
Dodajemy chrzan.
Krok 8
z
9
Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.
Krok 9
z
9
Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0