Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały kaliski
Dodaj do CookBook

Barszcz biały kaliski

(1)
49 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  l
Zimna woda
4 
Biała kiełbasa
3 
Liść laurowy
2  kulek
Ziele angielskie
3 
Ziarno pieprzu
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
3  ząbków
Czosnek
6 
Jajko ugotowane na twardo
2  opakowań
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
1.5  łyżek
Chrzan
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.2 g
Wartość energetyczna
670.4 kcal
Tłuszcze
49.5 g
Białko
32.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciekawa jestem, jaka zupa gości na Waszych świątecznych stołach? U mnie tradycyjnie pojawi się żurek z jajkiem i kiełbasą, ale w tym roku postanowiłam nie ograniczać się do jednej zupy i możliwe, że ugotuję też barszcz biały kaliski. Obie mają wspólne składniki – białą kiełbasę i jajko, które nieodłącznie kojarzą mi się z świętami Wielkanocnymi i królują w moim świątecznym menu. Jako że jednak nie zamierzam nastawiać z tej okazji dwóch zakwasów – pszennego i żytniego – tę dodatkową zupę przygotuję na bazie z Barszczu Białego WINIARY, którego skład jest przyjazny i wyręczy mnie w tej części roboty :).

Barszcz biały kaliski jest lekko kwaskowaty z delikatnym posmakiem chrzanu. Z dodatkiem jajka i białej kiełbasy smakuje rewelacyjnie.

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    2 min
    Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.
  • Krok 2

    2 min
    Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.
  • Krok 3

    30 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.
  • Krok 5

    2 min
    Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.
  • Krok 6

    5 min
    Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.
  • Krok 7

    1 min
    Dodajemy chrzan.
  • Krok 8

    5 min
    Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały kaliski

Krok 1 z 9

Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.

Barszcz biały kaliski

Krok 2 z 9

Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.

Barszcz biały kaliski

Krok 3 z 9

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Barszcz biały kaliski

Krok 4 z 9

Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.

Barszcz biały kaliski

Krok 5 z 9

Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.

Barszcz biały kaliski

Krok 6 z 9

Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.

Barszcz biały kaliski

Krok 7 z 9

Dodajemy chrzan.

Barszcz biały kaliski

Krok 8 z 9

Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.

Barszcz biały kaliski

Krok 9 z 9

Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu