Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały kaliski

Barszcz biały kaliski

(1)
49min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  l
Zimna woda
4 
Biała kiełbasa
3 
Liść laurowy
2  kulek
Ziele angielskie
3 
Ziarno pieprzu
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
3  ząbków
Czosnek
6 
Jajko ugotowane na twardo
2  opakowań
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
1.5  łyżek
Chrzan
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
32.05 g
Węglowodany
10.23 g
Tłuszcze
49.46 g
Wartość energetyczna
670.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciekawa jestem, jaka zupa gości na Waszych świątecznych stołach? U mnie tradycyjnie pojawi się żurek z jajkiem i kiełbasą, ale w tym roku postanowiłam nie ograniczać się do jednej zupy i możliwe, że ugotuję też barszcz biały kaliski. Obie mają wspólne składniki – białą kiełbasę i jajko, które nieodłącznie kojarzą mi się z świętami Wielkanocnymi i królują w moim świątecznym menu. Jako że jednak nie zamierzam nastawiać z tej okazji dwóch zakwasów – pszennego i żytniego – tę dodatkową zupę przygotuję na bazie z Barszczu Białego WINIARY, którego skład jest przyjazny i wyręczy mnie w tej części roboty :).

Barszcz biały kaliski jest lekko kwaskowaty z delikatnym posmakiem chrzanu. Z dodatkiem jajka i białej kiełbasy smakuje rewelacyjnie.

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    2 min
    Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.
  • Krok 2

    2 min
    Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.
  • Krok 3

    30 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.
  • Krok 5

    2 min
    Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.
  • Krok 6

    5 min
    Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.
  • Krok 7

    1 min
    Dodajemy chrzan.
  • Krok 8

    5 min
    Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały kaliski

Krok 1 z 9

Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody. Marchewkę obieramy, myjemy i razem z porem i kawałkiem selera dodajemy do wody.

Barszcz biały kaliski

Krok 2 z 9

Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane ząbki czosnku. Do garnka wkładamy też białą kiełbasę.

Barszcz biały kaliski

Krok 3 z 9

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Barszcz biały kaliski

Krok 4 z 9

Po tym czasie warzywa i kiełbasę wyjmujemy.

Barszcz biały kaliski

Krok 5 z 9

Białą kiełbasę kroimy w plasterki, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pokroić w kosteczkę i dodać ponownie do ugotowanej zupy.

Barszcz biały kaliski

Krok 6 z 9

Do osobnej miski (większej) wlewamy 1 litr zimnej wody i wsypujemy do niej dwa opakowania barszczu białego. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem. Powoli wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do chwili zagotowania.

Barszcz biały kaliski

Krok 7 z 9

Dodajemy chrzan.

Barszcz biały kaliski

Krok 8 z 9

Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze 5 minut.

Barszcz biały kaliski

Krok 9 z 9

Podajemy z plasterkami białej kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    1 godz 24 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu