Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pora z wędzonym łososiem

(0)
38min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Por (biała i jasnozielona część)
4 
Średniej wielkości ziemniaki
100  g
Łosoś wędzony w plastrach
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Masło
6  gałązek
Kilka ździebełek szczypiorku
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
1  l
Woda
4  łyżek
Gęsta śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.22 g
Węglowodany
17.99 g
Tłuszcze
4.65 g
Wartość energetyczna
137.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
6 min
Pory dokładnie myję, usuwam korzonki, tzw. piętki i ciemnozielone liście. Kroję pory w półtalarki. Ziemniaki kroję w plasterki (nie musi być ładnie i równo, cała zupa zostanie na końcu zmiksowana).
Krok 2
7 min
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję talarki pora, duszę pod przykryciem na małej mocy płyty kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję pokrojone w talarki ziemniaki, duszę chwilę.
Krok 3
15 min
W tym czasie zagotowuję litr wody, dodaję do garnka podduszony na maśle por z ziemniakami, gotuję do miękkości, niecałe 15 minut.
Krok 4
2 min
Pod koniec dodaję do garnka dwie kostki warzywne do smaku i mieszam, żeby dobrze się rozpuściły.
Krok 5
3 min
Po zdjęciu garnka z płyty miksuję całość na gładką masę.
Krok 6
3 min
Do lekko przestudzonej zupy można dodać gęstą śmietanę i ponownie zupę zmiksować. Dodaję świeżo posiekany szczypiorek.
Krok 7
2 min
Zupę z pora podaję z plastrem wędzonego łososia, doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z porem.
Zupa z pora z wędzonym łososiem

Krok 1 z 7

Pory dokładnie myję, usuwam korzonki, tzw. piętki i ciemnozielone liście. Kroję pory w półtalarki. Ziemniaki kroję w plasterki (nie musi być ładnie i równo, cała zupa zostanie na końcu zmiksowana).

Zupa z pora z wędzonym łososiem

Krok 2 z 7

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję talarki pora, duszę pod przykryciem na małej mocy płyty kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję pokrojone w talarki ziemniaki, duszę chwilę.

Zupa z pora z wędzonym łososiem

Krok 3 z 7

W tym czasie zagotowuję litr wody, dodaję do garnka podduszony na maśle por z ziemniakami, gotuję do miękkości, niecałe 15 minut.

Zupa z pora z wędzonym łososiem

Krok 4 z 7

Pod koniec dodaję do garnka dwie kostki warzywne do smaku i mieszam, żeby dobrze się rozpuściły.

Zupa z pora z wędzonym łososiem

Krok 5 z 7

Po zdjęciu garnka z płyty miksuję całość na gładką masę.

Zupa z pora z wędzonym łososiem

Krok 6 z 7

Do lekko przestudzonej zupy można dodać gęstą śmietanę i ponownie zupę zmiksować. Dodaję świeżo posiekany szczypiorek.

Zupa z pora z wędzonym łososiem

Krok 7 z 7

Zupę z pora podaję z plastrem wędzonego łososia, doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z porem.

Dziś na obiad zupa z pora z wędzonym łososiem. Poza smakiem, por ma mnóstwo cennych właściwości. Jest bogaty w witaminy i sole mineralne, zawiera dużo żelaza, ma działanie bakteryjne. Dobrze wpływa na układ odpornościowy, a poza tym jest warzywem, które długo utrzymuje świeżość, można go dość długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. A jeśli w lodówce jest kilka sztuk tego niepozornego warzywa, można zupełnie spontanicznie przygotować szybki przepyszny krem z pora.

W obchodzeniu się z porem mam kilka zasad. Kiedy jest w kawałku, pilnuję, żeby się nie rozgotował (rozgotowywanie nie służy żadnym warzywom), a nade wszystko, żeby w zupie nie pływały porowe nitki, których nie znoszę. Druga zasada – nie mówić moim dzieciom, że zupa jest z pora. Wystarczy powiedzieć wymijająco „warzywna”. Wtedy zniknie z miseczek bez słowa protestu, za to z apetytem. Najbardziej smakują dzieciom dania z porem ugotowanym lub duszonym, który ma o wiele bardziej łagodny smak niż por surowy.

Wielbicielom pora polecam także inne nasze przepisy na pyszne porowe zupy:

zupa z pora z kiełbaskami

zupa z pora z grillowanymi oscypkami

kremowa zupa z trzech porów

Smacznego!

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z pora i cebuli

Zobacz Zupa porowa z pulpetami

Zobacz Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Zobacz Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha