Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pory dokładnie umyć.
Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.
Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.
Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.
Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.
Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.
Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.
Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni. (Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)