Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa porowa z pulpetami

(0)
1 godz 25 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Por (biała część)
5 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2 
Cebula
3  ząbków
1  kawałek
1-cm kawałek imbiru
2  łyżek
500  ml
Woda
5  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietana 12%
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Ostra papryka
1  szczypta
Tymianek
trochę
Szczypiorek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
300  g
Mięso mielone
50  g
Krakersy
3  łyżek
Musztarda Dijon lub inna
1  łyżeczka
Rozmaryn
trochę
Bułka tarta
1 
Jajko
1  łyżeczka
Pieprz
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.48 g
Węglowodany
27.22 g
Tłuszcze
26.68 g
Wartość energetyczna
400.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1 - Zupa porowa
3 min
Pory dokładnie umyć.
Krok 2
8 min
Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.
Krok 3
5 min
Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.
Krok 4
6 min
Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.
Krok 5
6 min
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.
Krok 6
25 min
Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.
Krok 7
5 min
Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.
Krok 8
3 min
Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Krok 9
3 min
Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 10 - Pulpety
8 min
Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.
Krok 11
5 min
Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
Krok 12
8 min
Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni. (Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)
Zupa porowa z pulpetami

Krok 1 - Zupa porowa z 12

Pory dokładnie umyć.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 2 z 12

Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 3 z 12

Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 4 z 12

Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 5 z 12

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 6 z 12

Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 7 z 12

Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 8 z 12

Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 9 z 12

Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 10 - Pulpety z 12

Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 11 z 12

Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 12 z 12

Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni. (Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)

Zupa porowa z pulpetami to danie wyjątkowo sycące. Zaserwowane w porze obiadowej sprawdzi się w roli zarówno pierwszego, jak i drugiego dania. Można ją podać także w ramach ciepłej kolacji. Słodki posmak pora przełamujemy ostrą cebulą i odrobiną imbiru. Pulpety (z dodatkiem rozmarynu i musztardy) można przygotować z dowolnie wybranego mięsa mielonego, a następnie ugotować lub delikatnie podsmażyć. Najważniejsze, aby posiłki gotować według własnych upodobań i preferencji. Przepisy kulinarne mają nas jedynie inspirować do działania!

Smakowała ci zupa porowa z pulpetami? Dla miłośników zup na mięsie i z mięsem mamy też wiele innych przepisów:
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Zupa tajska z kurczakiem
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha