Zupa porowa z pulpetami
1 godz 25 min
Średni
2
Por (biała część)
5
Ziemniaki
2
Pietruszka
2
Cebula
3
ząbków
1
kawałek
1-cm kawałek imbiru
2
łyżek
500
ml
Woda
5
łyżek
Oliwa
100
ml
Śmietana 12%
0.5
łyżeczka
Kurkuma
1
szczypta
Ostra papryka
1
szczypta
Tymianek
trochę
Szczypiorek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
300
g
Mięso mielone
50
g
Krakersy
3
łyżek
Musztarda Dijon lub inna
1
łyżeczka
Rozmaryn
trochę
Bułka tarta
1
Jajko
1
łyżeczka
Pieprz
trochę
Olej do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
13.48 g
Węglowodany
27.22 g
Tłuszcze
26.68 g
Wartość energetyczna
400.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1 - Zupa porowa
3 min
Pory dokładnie umyć.
Krok 2
8 min
Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.
Krok 3
5 min
Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.
Krok 4
6 min
Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.
Krok 5
6 min
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.
Krok 6
25 min
Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.
Krok 7
5 min
Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.
Krok 8
3 min
Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Krok 9
3 min
Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 10 - Pulpety
8 min
Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.
Krok 11
5 min
Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
Krok 12
8 min
Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni.
(Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)
Zupa porowa z pulpetami to danie wyjątkowo sycące. Zaserwowane w porze obiadowej sprawdzi się w roli zarówno pierwszego, jak i drugiego dania. Można ją podać także w ramach ciepłej kolacji. Słodki posmak pora przełamujemy ostrą cebulą i odrobiną imbiru. Pulpety (z dodatkiem rozmarynu i musztardy) można przygotować z dowolnie wybranego mięsa mielonego, a następnie ugotować lub delikatnie podsmażyć. Najważniejsze, aby posiłki gotować według własnych upodobań i preferencji. Przepisy kulinarne mają nas jedynie inspirować do działania!
Smakowała ci zupa porowa z pulpetami? Dla miłośników zup na mięsie i z mięsem mamy też wiele innych przepisów:
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Zupa tajska z kurczakiem
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Smakowała ci zupa porowa z pulpetami? Dla miłośników zup na mięsie i z mięsem mamy też wiele innych przepisów:
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Zupa tajska z kurczakiem
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Komentarze 0