Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa porowa z pulpetami

(0)
1 godz 25 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Por (biała część)
5 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  kawałek
1-cm kawałek imbiru
2  łyżek
Bulion warzywny
500  ml
Woda
5  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietana 12%
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Ostra papryka
1  szczypta
Tymianek
trochę
Szczypiorek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
300  g
Mięso mielone
50  g
Krakersy
3  łyżek
Musztarda Dijon lub inna
1  łyżeczka
Rozmaryn
trochę
Bułka tarta
1 
Jajko
1  łyżeczka
Pieprz
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.48 g
Węglowodany
27.22 g
Tłuszcze
26.68 g
Wartość energetyczna
400.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa porowa z pulpetami to danie wyjątkowo sycące. Zaserwowane w porze obiadowej sprawdzi się w roli zarówno pierwszego, jak i drugiego dania. Można ją podać także w ramach ciepłej kolacji. Słodki posmak pora przełamujemy ostrą cebulą i odrobiną imbiru. Pulpety (z dodatkiem rozmarynu i musztardy) można przygotować z dowolnie wybranego mięsa mielonego, a następnie ugotować lub delikatnie podsmażyć. Najważniejsze, aby posiłki gotować według własnych upodobań i preferencji. Przepisy kulinarne mają nas jedynie inspirować do działania!

Smakowała ci zupa porowa z pulpetami? Dla miłośników zup na mięsie i z mięsem mamy też wiele innych przepisów:
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Zupa tajska z kurczakiem
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1 - Zupa porowa

    3 min
    Pory dokładnie umyć.
  • Krok 2

    8 min
    Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.
  • Krok 3

    5 min
    Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.
  • Krok 4

    6 min
    Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.
  • Krok 5

    6 min
    Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.
  • Krok 6

    25 min
    Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.
  • Krok 7

    5 min
    Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.
  • Krok 8

    3 min
    Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.
  • Krok 10 - Pulpety

    8 min
    Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.
  • Krok 11

    5 min
    Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
  • Krok 12

    8 min
    Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni. (Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)
Zupa porowa z pulpetami

Krok 1 - Zupa porowa z 12

Pory dokładnie umyć.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 2 z 12

Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 3 z 12

Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 4 z 12

Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 5 z 12

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 6 z 12

Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 7 z 12

Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 8 z 12

Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 9 z 12

Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 10 - Pulpety z 12

Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 11 z 12

Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 12 z 12

Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni. (Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

    47 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    43 min Łatwy
  • Zupa krem z ogórków kiszonych

    28 min Łatwy
  • Zupa krem z pora fit - przepis na dietetyczną zupę

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu