Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa porowa z pulpetami
Zupa porowa z pulpetami
Zupa porowa z pulpetami
Dodaj do CookBook

Zupa porowa z pulpetami

(0)
1 godz 25 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Por (biała część)
5 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  kawałek
1-cm kawałek imbiru
2  łyżek
Bulion warzywny
500  ml
Woda
5  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietana 12%
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Ostra papryka
1  szczypta
Tymianek
trochę
Szczypiorek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
300  g
Mięso mielone
50  g
Krakersy
3  łyżek
Musztarda Dijon lub inna
1  łyżeczka
Rozmaryn
trochę
Bułka tarta
1 
Jajko
1  łyżeczka
Pieprz
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.2 g
Wartość energetyczna
400.3 kcal
Tłuszcze
26.7 g
Białko
13.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa porowa z pulpetami to danie wyjątkowo sycące. Zaserwowane w porze obiadowej sprawdzi się w roli zarówno pierwszego, jak i drugiego dania. Można ją podać także w ramach ciepłej kolacji. Słodki posmak pora przełamujemy ostrą cebulą i odrobiną imbiru. Pulpety (z dodatkiem rozmarynu i musztardy) można przygotować z dowolnie wybranego mięsa mielonego, a następnie ugotować lub delikatnie podsmażyć. Najważniejsze, aby posiłki gotować według własnych upodobań i preferencji. Przepisy kulinarne mają nas jedynie inspirować do działania!

Smakowała ci zupa porowa z pulpetami? Dla miłośników zup na mięsie i z mięsem mamy też wiele innych przepisów:
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Zupa cebulowa z kurczakiem
Zupa z dyni z klopsikami indyczymi
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Zupa tajska z kurczakiem
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1 - Zupa porowa

    3 min
    Pory dokładnie umyć.
  • Krok 2

    8 min
    Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.
  • Krok 3

    5 min
    Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.
  • Krok 4

    6 min
    Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.
  • Krok 5

    6 min
    Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.
  • Krok 6

    25 min
    Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.
  • Krok 7

    5 min
    Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.
  • Krok 8

    3 min
    Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.
  • Krok 10 - Pulpety

    8 min
    Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.
  • Krok 11

    5 min
    Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
  • Krok 12

    8 min
    Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni. (Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)
Zupa porowa z pulpetami

Krok 1 - Zupa porowa z 12

Pory dokładnie umyć.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 2 z 12

Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 3 z 12

Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 4 z 12

Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 5 z 12

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 6 z 12

Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 7 z 12

Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 8 z 12

Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 9 z 12

Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 10 - Pulpety z 12

Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 11 z 12

Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.

Zupa porowa z pulpetami

Krok 12 z 12

Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni. (Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu