Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
1 godz 26 min
Średni
1
g
Wrzątek
1.5
l
Bulion drobiowy
700
g
Pieczarki
1
Cebula
1
łyżka
Masło
1
łyżka
Oliwa z oliwek
125
ml
Śmietana 30%
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
3
gałązek
Świeże oregano lub tymianek
1
g
Wrzątek
12
Pieczarki średnia wielkość
400
g
Mielone mięso, np. wieprzowo-wołowe
100
g
Ser Żółty
1
Cebula
2
ząbków
2
łyżek
Bułka tarta
1
Jajko
1
łyżka
Olej do smażenia, np. rzepakowy
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
23.98 g
Węglowodany
14.46 g
Tłuszcze
28.63 g
Wartość energetyczna
395.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
86 min
Krok 1
2 min
Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.
Krok 2
5 min
Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.
Krok 3
3 min
Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.
Krok 4
40 min
Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.
Krok 5
5 min
Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.
Krok 6
5 min
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.
Krok 7
5 min
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.
Krok 8
20 min
Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 9
1 min
Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.
Krem pieczarkowy to niezwykle aromatyczna zupa, którą można podać z przeróżnymi dodatkami. Zupa krem z pieczarek świetnie smakuje serwowana z małymi grzankami, lanymi kluskami czy makaronem. Zupę pieczarkową za każdym razem wzbogacam o nowe przysmaki. Tym razem doskonałym uzupełnieniem dania są pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Każdą porcję kremu warto także posypać świeżymi ziołami, które podkreślają smak zupy.
Mięso sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pożywna i może być całym obiadem! Zobacz inne przepisy na zupy z mięsem mielonym i nie tylko:
- Zupa meksykańska z mięsem wołowym
- Marokańska zupa harira
- Zupa pieczarkowa z klopsikami
- Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo
- Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
- Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
- Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
- Zupa a’la leczo z kiełbasą
- Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
- Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną
Komentarze 0