Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

(0)
1 godz 26 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  g
Wrzątek
1.5  l
Bulion drobiowy
700  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa z oliwek
125  ml
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
3  gałązek
Świeże oregano lub tymianek
1  g
Wrzątek
12 
Pieczarki średnia wielkość
400  g
Mielone mięso, np. wieprzowo-wołowe
100  g
Ser Żółty
1 
Cebula
2  ząbków
2  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
1  łyżka
Olej do smażenia, np. rzepakowy
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.98 g
Węglowodany
14.46 g
Tłuszcze
28.63 g
Wartość energetyczna
395.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
2 min
Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.
Krok 2
5 min
Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.
Krok 3
3 min
Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.
Krok 4
40 min
Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.
Krok 5
5 min
Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.
Krok 6
5 min
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.
Krok 7
5 min
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.
Krok 8
20 min
Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 9
1 min
Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.

Krem pieczarkowy to niezwykle aromatyczna zupa, którą można podać z przeróżnymi dodatkami. Zupa krem z pieczarek świetnie smakuje serwowana z małymi grzankami, lanymi kluskami czy makaronem. Zupę pieczarkową za każdym razem wzbogacam o nowe przysmaki. Tym razem doskonałym uzupełnieniem dania są pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Każdą porcję kremu warto także posypać świeżymi ziołami, które podkreślają smak zupy.

Mięso sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pożywna i może być całym obiadem! Zobacz inne przepisy na zupy z mięsem mielonym i nie tylko:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha