Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

(0)
1 godz 26 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  g
Wrzątek
1.5  l
Bulion drobiowy
700  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa z oliwek
125  ml
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
3  gałązek
Świeże oregano lub tymianek
1  g
Wrzątek
12 
Pieczarki średnia wielkość
400  g
Mielone mięso, np. wieprzowo-wołowe
100  g
Ser Żółty
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
1  łyżka
Olej do smażenia, np. rzepakowy
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.98 g
Węglowodany
14.46 g
Tłuszcze
28.63 g
Wartość energetyczna
395.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krem pieczarkowy to niezwykle aromatyczna zupa, którą można podać z przeróżnymi dodatkami. Zupa krem z pieczarek świetnie smakuje serwowana z małymi grzankami, lanymi kluskami czy makaronem. Zupę pieczarkową za każdym razem wzbogacam o nowe przysmaki. Tym razem doskonałym uzupełnieniem dania są pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Każdą porcję kremu warto także posypać świeżymi ziołami, które podkreślają smak zupy.

Mięso sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pożywna i może być całym obiadem! Zobacz inne przepisy na zupy z mięsem mielonym i nie tylko:

  • Zupa meksykańska z mięsem wołowym
  • Marokańska zupa harira
  • Zupa pieczarkowa z klopsikami
  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo
  • Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
  • Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
  • Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
  • Zupa a’la leczo z kiełbasą
  • Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    2 min
    Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.
  • Krok 2

    5 min
    Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.
  • Krok 4

    40 min
    Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.
  • Krok 6

    5 min
    Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.
  • Krok 7

    5 min
    Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.
  • Krok 8

    20 min
    Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    Zupa marchewkowa z imbirem

    34 min Łatwy
  • Zupa porowa z mięsem mielonym

    Zupa porowa z mięsem mielonym

    59 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu