
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Mięso sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pożywna i może być całym obiadem! Zobacz inne przepisy na zupy z mięsem mielonym i nie tylko:
- Zupa meksykańska z mięsem wołowym
- Marokańska zupa harira
- Zupa pieczarkowa z klopsikami
- Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo
- Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
- Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
- Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
- Zupa a’la leczo z kiełbasą
- Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
- Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
5 minKrok 3
3 minKrok 4
40 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
20 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.

Krok 2 z 9
Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.

Krok 3 z 9
Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.

Krok 4 z 9
Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.

Krok 5 z 9
Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.

Krok 6 z 9
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.

Krok 7 z 9
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.

Krok 8 z 9
Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 9 z 9
Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0