
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zarówno ta jęczmienna, jak i jaglana, to wielkie dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Jeśli macie ochotę dowiedzieć się dużo więcej o kaszach, kliknijcie tutaj.
A teraz przyszedł czas na krupnik drobiowy z kaszą jaglaną. Właściwie jego przygotowanie nie różni się od przygotowania krupniku tradycyjnego. Zamiast kaszy jęczmiennej, do krupniku drobiowego dodałam kaszę jaglaną. Zanim jednak kasza trafiła do krupniku, przepłukałam ją na sicie wrzącą wodą, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Tak do końca nie wiem, czy przelewanie kaszy jaglanej wrzątkiem jest konieczne. Można zamiast tego uprażyć kaszę na suchej patelni lub zwyczajnie przelać ją zimną wodą – tak twierdzi moja sąsiadka, ale ja na wszelki wypadek przelewam kaszę wrzątkiem.
Wszystkim wielbicielom krupników w każdej postaci polecam także:
krupnik z suszonymi grzybami
krupnik na gęsinie
krupnik z kaszą kuskus
krupnik drobiowy
Przygotowanie
Krok 1
35 minKrok 2
5 minKrok 3
20 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Podudzia myję, zalewam w garnku ok. 2 litrami zimnej wody, zagotowuję, odszumowuję i gotuję pół godziny na małej mocy płyty. Dodaję do garnka ząbek czosnku, listki laurowe i ziele angielskie.

Krok 2 z 4
Ziemniaki marchewkę kroję w kostkę, por kroję w półtalarki, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach.

Krok 3 z 4
Kaszę jaglaną przepłukuję zimną wodą na sicie i przelewam wrzątkiem. Dodaję do zupy razem z przygotowanymi warzywami, doprawiam solą, dodaję zieleninę. Gotuję nie dłużej niż 15 minut. Wyciągam z zupy podudzia, oddzielam mięso i dodaję je do zupy, doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Krok 4 z 4
Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną podaję z świeżą natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0