Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik drobiowy

0
1 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Podudzia z kurczaka
2.5  l
Woda
3 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2  ząbków
1 
Cebula obrana i opalona nad ogniem
0.67  szklanka
Kasza jęczmienna (średnia lub gruba)
2  łyżek
Olej (u mnie rzepakowy)
1 
Liść laurowy
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
1  łyżeczka
Koperek suszony
0.33  szklanka
Gęsta kwaśna śmietana
5  gałązek
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.32 g
Węglowodany
31.42 g
Tłuszcze
34.38 g
Wartość energetyczna
550.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
8 min
Podudzia z kurczaka myję, obieram ze skóry, zalewam zimną wodą i gotuję.
Krok 2
40 min
Kiedy woda się zagotuje, odszumowuję ją, zmniejszam moc płyty i gotuję „na wolnym ogniu” 40 minut.
Krok 3
6 min
Po tym czasie dodaję do wywaru opaloną nad ogniem cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku. Ziemniaki, seler i pietruszkę kroję w kostkę, dodaję do garnka, zagotowuję.
Krok 4
6 min
Marchewkę kroję w półtalarki, przesmażam na oleju kilka minut, pod koniec dodając posiekany por. Dodaję do zupy.
Krok 15
15 min
Kaszę jęczmienną płuczę na sitku pod strumieniem zimnej wody, dodaję do zupy. Dosypuję do garnka suszony lubczyk i koperek, solę. Gotuję 15 minut.
Krok 6
5 min
Wyciągam z garnka podudzia, oddzielam mięso od kości.
Krok 7
3 min
Śmietanę hartuję odrobiną gorącej zupy, dobrze mieszam i dodaję do zupy.
Krok 8
3 min
Krupnik drobiowy podaję z mięsem, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krupnik drobiowy

Krok 1 z 8

Podudzia z kurczaka myję, obieram ze skóry, zalewam zimną wodą i gotuję.

Krupnik drobiowy

Krok 2 z 8

Kiedy woda się zagotuje, odszumowuję ją, zmniejszam moc płyty i gotuję „na wolnym ogniu” 40 minut.

Krupnik drobiowy

Krok 3 z 8

Po tym czasie dodaję do wywaru opaloną nad ogniem cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku. Ziemniaki, seler i pietruszkę kroję w kostkę, dodaję do garnka, zagotowuję.

Krupnik drobiowy

Krok 4 z 8

Marchewkę kroję w półtalarki, przesmażam na oleju kilka minut, pod koniec dodając posiekany por. Dodaję do zupy.

Krupnik drobiowy

Krok 15 z 8

Kaszę jęczmienną płuczę na sitku pod strumieniem zimnej wody, dodaję do zupy. Dosypuję do garnka suszony lubczyk i koperek, solę. Gotuję 15 minut.

Krupnik drobiowy

Krok 6 z 8

Wyciągam z garnka podudzia, oddzielam mięso od kości.

Krupnik drobiowy

Krok 7 z 8

Śmietanę hartuję odrobiną gorącej zupy, dobrze mieszam i dodaję do zupy.

Krupnik drobiowy

Krok 8 z 8

Krupnik drobiowy podaję z mięsem, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zawsze staram się nawet z najzwyklejszej zupy zrobić wyjątkowe danie. Tak jest i z tym krupnikiem, niby zupełnie zwyczajny, a tak bardzo pyszny, bo przygotowany z sercem. Pożywny, bo z drobiowym mięsem. Czego więcej można chcieć w zupełnie zwyczajny drugi dzień nowego roku?

Mój przepis na krupnik drobiowy, jak dla mnie, pozwala uzyskać nie tylko idealną konsystencję zupy, ale także odpowiednie proporcje między warzywami a kaszą jęczmienną. Jest taki, jak lubię, a mimo wszystko zawsze, kiedy dosypuję do zupy kaszę, mam ochotę dosypać trochę więcej. Powstrzymuję się, bo wiem, że kasza napęcznieje, a przecież nie oto chodzi, żeby w krupniku łyżka stała. Krupnik drobiowy wychodzi przepyszny, jest odpowiednio gęsty, nie za gęsty nawet na drugi dzień. Uwielbiam go. Aby nie był za tłusty, krupnik drobiowy przygotowuję na obranych ze skóry podudziach. Zamiast podudzi mogą być skrzydełka, jednak te się o wiele trudniej obiera, a i mięska będzie mniej.

Może powiecie, że się z tym krupnikiem cackam, że nie potrzebna opalona nad ogniem cebula, bo to nie rosół, że wystarczy tylko liść laurowy i ziele angielskie, żeby zupa była krupnikiem. Ale spróbujcie raz pocackać się z krupnikiem, żeby odkryć ten niesamowity smak. Bo krupnik drobiowy to nie zwykła zupa. Krupnik to przepyszna zupa.

Wielbicielom krupniku polecam także:
krupnik z suszonymi grzybami
krupnik z kaszą kuskus
Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika