Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krupnik drobiowy
Krupnik drobiowy
Krupnik drobiowy

Krupnik drobiowy

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Podudzia z kurczaka
2.5  l
Woda
3 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula obrana i opalona nad ogniem
0.67  szklanka
Kasza jęczmienna (średnia lub gruba)
2  łyżek
Olej (u mnie rzepakowy)
1 
Liść laurowy
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
1  łyżeczka
Koperek suszony
0.33  szklanka
Gęsta kwaśna śmietana
5  gałązek
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.32 g
Węglowodany
31.42 g
Tłuszcze
34.38 g
Wartość energetyczna
550.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zawsze staram się nawet z najzwyklejszej zupy zrobić wyjątkowe danie. Tak jest i z tym krupnikiem, niby zupełnie zwyczajny, a tak bardzo pyszny, bo przygotowany z sercem. Pożywny, bo z drobiowym mięsem. Czego więcej można chcieć w zupełnie zwyczajny drugi dzień nowego roku?

Mój przepis na krupnik drobiowy, jak dla mnie, pozwala uzyskać nie tylko idealną konsystencję zupy, ale także odpowiednie proporcje między warzywami a kaszą jęczmienną. Jest taki, jak lubię, a mimo wszystko zawsze, kiedy dosypuję do zupy kaszę, mam ochotę dosypać trochę więcej. Powstrzymuję się, bo wiem, że kasza napęcznieje, a przecież nie oto chodzi, żeby w krupniku łyżka stała. Krupnik drobiowy wychodzi przepyszny, jest odpowiednio gęsty, nie za gęsty nawet na drugi dzień. Uwielbiam go. Aby nie był za tłusty, krupnik drobiowy przygotowuję na obranych ze skóry podudziach. Zamiast podudzi mogą być skrzydełka, jednak te się o wiele trudniej obiera, a i mięska będzie mniej.

Może powiecie, że się z tym krupnikiem cackam, że nie potrzebna opalona nad ogniem cebula, bo to nie rosół, że wystarczy tylko liść laurowy i ziele angielskie, żeby zupa była krupnikiem. Ale spróbujcie raz pocackać się z krupnikiem, żeby odkryć ten niesamowity smak. Bo krupnik drobiowy to nie zwykła zupa. Krupnik to przepyszna zupa.

Wielbicielom krupniku polecam także:
krupnik z suszonymi grzybami
krupnik z kaszą kuskus
Smacznego!

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    8 min
    Podudzia z kurczaka myję, obieram ze skóry, zalewam zimną wodą i gotuję.
  • Krok 2

    40 min
    Kiedy woda się zagotuje, odszumowuję ją, zmniejszam moc płyty i gotuję „na wolnym ogniu” 40 minut.
  • Krok 3

    6 min
    Po tym czasie dodaję do wywaru opaloną nad ogniem cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku. Ziemniaki, seler i pietruszkę kroję w kostkę, dodaję do garnka, zagotowuję.
  • Krok 4

    6 min
    Marchewkę kroję w półtalarki, przesmażam na oleju kilka minut, pod koniec dodając posiekany por. Dodaję do zupy.
  • Krok 15

    15 min
    Kaszę jęczmienną płuczę na sitku pod strumieniem zimnej wody, dodaję do zupy. Dosypuję do garnka suszony lubczyk i koperek, solę. Gotuję 15 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Wyciągam z garnka podudzia, oddzielam mięso od kości.
  • Krok 7

    3 min
    Śmietanę hartuję odrobiną gorącej zupy, dobrze mieszam i dodaję do zupy.
  • Krok 8

    3 min
    Krupnik drobiowy podaję z mięsem, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krupnik drobiowy

Krok 1 z 8

Podudzia z kurczaka myję, obieram ze skóry, zalewam zimną wodą i gotuję.

Krupnik drobiowy

Krok 2 z 8

Kiedy woda się zagotuje, odszumowuję ją, zmniejszam moc płyty i gotuję „na wolnym ogniu” 40 minut.

Krupnik drobiowy

Krok 3 z 8

Po tym czasie dodaję do wywaru opaloną nad ogniem cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku. Ziemniaki, seler i pietruszkę kroję w kostkę, dodaję do garnka, zagotowuję.

Krupnik drobiowy

Krok 4 z 8

Marchewkę kroję w półtalarki, przesmażam na oleju kilka minut, pod koniec dodając posiekany por. Dodaję do zupy.

Krupnik drobiowy

Krok 15 z 8

Kaszę jęczmienną płuczę na sitku pod strumieniem zimnej wody, dodaję do zupy. Dosypuję do garnka suszony lubczyk i koperek, solę. Gotuję 15 minut.

Krupnik drobiowy

Krok 6 z 8

Wyciągam z garnka podudzia, oddzielam mięso od kości.

Krupnik drobiowy

Krok 7 z 8

Śmietanę hartuję odrobiną gorącej zupy, dobrze mieszam i dodaję do zupy.

Krupnik drobiowy

Krok 8 z 8

Krupnik drobiowy podaję z mięsem, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

    Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

    49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu