Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik z suszonymi grzybami

(3)
1 godz 12 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Kasza jęczmienna perłowa
120  g
Marchewki (małe)
1  kawałek
Seler (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
1.5  l
Bulion wołowy
trochę
Grzyby suszone
5 
Średnie ziemniaki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
0.5  pęczek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.47 g
Węglowodany
38.78 g
Tłuszcze
3.81 g
Wartość energetyczna
208.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
12 min
Marchewkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do bulionu. Pora myjemy i również dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i wsypujemy kaszę.
Krok 2
30 min
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia ( najlepiej namoczyć je nawet na kilka godzin przed gotowaniem zupy).
Krok 3
2 min
Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
Krok 4
20 min
Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
5 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Dodajemy ją do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
Krok 6
2 min
Z zupy wyjmujemy marchewkę i kroimy ją na talarki. Pokrojoną dodajemy do zupy.
Krok 7
1 min
Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do ugotowanej zupy.
Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 1 z 7

Marchewkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do bulionu. Pora myjemy i również dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i wsypujemy kaszę.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 2 z 7

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia ( najlepiej namoczyć je nawet na kilka godzin przed gotowaniem zupy).

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 3 z 7

Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 4 z 7

Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 5 z 7

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Dodajemy ją do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 6 z 7

Z zupy wyjmujemy marchewkę i kroimy ją na talarki. Pokrojoną dodajemy do zupy.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 7 z 7

Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do ugotowanej zupy.

Krupnik był zmorą mojego dzieciństwa. Bardzo nie lubiłam tej zupy, ale na szczęście smaki się zmieniają i dzisiaj z miłą chęcią zjem jesienną porą miseczkę takiej rozgrzewającej zupy. Uwielbiam intensywny zapach suszonych grzybów, które zalewamy ciepłą wodą do namoczenia. Przypominają mi święta, bo z suszonych grzybów piekę co roku pyszne paszteciki do barszczu. Zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Potem pieczemy pierniczki w hurtowych ilościach.

Co roku dostaję zapas suszonych grzybów od rodziców,którzy uwielbiają leśne wyprawy po grzyby. Ja niestety nie podzielam tej pasji. Nie mam chyba cierpliwości albo szczęścia, bo zazwyczaj wracam z pustym koszyczkiem. Do krupniku dodaję zawsze spore ilości pietruszki, bo bardzo ją lubię i do tego jest cennym źródłem witamin. Między innymi dzięki dużej zawartości witaminy C dobrze wpływa na poprawę naszej odporności.

Polecam też przepis Agatki na wiosenny krupnik z kaszą kuskus
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/05/2021 - 21:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/05/2021 - 21:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/05/2021 - 21:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha