Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik z suszonymi grzybami
Dodaj do CookBook

Krupnik z suszonymi grzybami

(3)
1 godz 12 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Kasza jęczmienna perłowa
2 
Marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
1.5  l
Bulion warzywny (lub wołowy)
trochę
Grzyby suszone
5 
Ziemniaki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
0.5  pęczek
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.3 g
Wartość energetyczna
188.1 kcal
Tłuszcze
2.6 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krupnik był zmorą mojego dzieciństwa. Bardzo nie lubiłam tej zupy, ale na szczęście smaki się zmieniają i dzisiaj z miłą chęcią zjem jesienną porą miseczkę takiej rozgrzewającej zupy. Uwielbiam intensywny zapach suszonych grzybów, które zalewamy ciepłą wodą do namoczenia. Przypominają mi święta, bo z suszonych grzybów piekę co roku pyszne paszteciki do barszczu. Zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Potem pieczemy pierniczki w hurtowych ilościach.

Co roku dostaję zapas suszonych grzybów od rodziców,którzy uwielbiają leśne wyprawy po grzyby. Ja niestety nie podzielam tej pasji. Nie mam chyba cierpliwości albo szczęścia, bo zazwyczaj wracam z pustym koszyczkiem. Do krupniku dodaję zawsze spore ilości pietruszki, bo bardzo ją lubię i do tego jest cennym źródłem witamin. Między innymi dzięki dużej zawartości witaminy C dobrze wpływa na poprawę naszej odporności.

Polecam też przepis Agatki na wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    12 min
    Marchewkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do bulionu. Pora myjemy i również dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i wsypujemy kaszę.
  • Krok 2

    30 min
    Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia ( najlepiej namoczyć je nawet na kilka godzin przed gotowaniem zupy).
  • Krok 3

    2 min
    Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
  • Krok 4

    20 min
    Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Dodajemy ją do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
  • Krok 6

    2 min
    Z zupy wyjmujemy marchewkę i kroimy ją na talarki. Pokrojoną dodajemy do zupy.
  • Krok 7

    1 min
    Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do ugotowanej zupy.
Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 1 z 7

Marchewkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do bulionu. Pora myjemy i również dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i wsypujemy kaszę.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 2 z 7

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia ( najlepiej namoczyć je nawet na kilka godzin przed gotowaniem zupy).

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 3 z 7

Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 4 z 7

Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 5 z 7

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Dodajemy ją do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 6 z 7

Z zupy wyjmujemy marchewkę i kroimy ją na talarki. Pokrojoną dodajemy do zupy.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 7 z 7

Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do ugotowanej zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Szybki krupnik dla zabieganych

    Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Krupnik z boczkiem i brukselką

    Krupnik z boczkiem i brukselką

    1 godz 17 min Łatwy
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu