Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik z suszonymi grzybami

Krupnik z suszonymi grzybami

(3)
1 godz 12 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Kasza jęczmienna perłowa
2 
Marchewka
1  kawałek
Seler (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
1.5  l
Bulion warzywny (lub wołowy)
trochę
Grzyby suszone
5 
Ziemniaki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
0.5  pęczek
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.14 g
Węglowodany
37.32 g
Tłuszcze
2.59 g
Wartość energetyczna
188.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krupnik był zmorą mojego dzieciństwa. Bardzo nie lubiłam tej zupy, ale na szczęście smaki się zmieniają i dzisiaj z miłą chęcią zjem jesienną porą miseczkę takiej rozgrzewającej zupy. Uwielbiam intensywny zapach suszonych grzybów, które zalewamy ciepłą wodą do namoczenia. Przypominają mi święta, bo z suszonych grzybów piekę co roku pyszne paszteciki do barszczu. Zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Potem pieczemy pierniczki w hurtowych ilościach.

Co roku dostaję zapas suszonych grzybów od rodziców,którzy uwielbiają leśne wyprawy po grzyby. Ja niestety nie podzielam tej pasji. Nie mam chyba cierpliwości albo szczęścia, bo zazwyczaj wracam z pustym koszyczkiem. Do krupniku dodaję zawsze spore ilości pietruszki, bo bardzo ją lubię i do tego jest cennym źródłem witamin. Między innymi dzięki dużej zawartości witaminy C dobrze wpływa na poprawę naszej odporności.

Polecam też przepis Agatki na wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    12 min
    Marchewkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do bulionu. Pora myjemy i również dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i wsypujemy kaszę.
  • Krok 2

    30 min
    Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia ( najlepiej namoczyć je nawet na kilka godzin przed gotowaniem zupy).
  • Krok 3

    2 min
    Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
  • Krok 4

    20 min
    Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Dodajemy ją do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
  • Krok 6

    2 min
    Z zupy wyjmujemy marchewkę i kroimy ją na talarki. Pokrojoną dodajemy do zupy.
  • Krok 7

    1 min
    Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do ugotowanej zupy.
Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 1 z 7

Marchewkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do bulionu. Pora myjemy i również dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i wsypujemy kaszę.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 2 z 7

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia ( najlepiej namoczyć je nawet na kilka godzin przed gotowaniem zupy).

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 3 z 7

Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 4 z 7

Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 5 z 7

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Dodajemy ją do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 6 z 7

Z zupy wyjmujemy marchewkę i kroimy ją na talarki. Pokrojoną dodajemy do zupy.

Krupnik z suszonymi grzybami

Krok 7 z 7

Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do ugotowanej zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    1 godz 3 min Średni
  • Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    1 godz 4 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu