Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7 łyżek
Kasza jęczmienna perłowa
1 
Mała Cebula
2 
Ziemniaki
100 g
Marchew
1 łyżka
Masło
1 łyżka
Natka pietruszki
2 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
50 g
Seler
50 g
Por
2 kostek
Bulion na żeberkach WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
158.24 kcal
Węglowodany
25.53 g
Białko
3.66 g
Tłuszcze
4.72 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
20 min
Bulion rozpuść w 1,5 l wrzącej wody, dodaj kaszę, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i cebulę. Gotuj ok. 15 min.
Krok 2
20 min
Ziemniaki pokrój w kostkę, a warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
10 min
Por pokrój w półplasterki, podsmaż na maśle (5 min). Warzywa i ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.
Krok 4
10 min
Gotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Krupnik

Krok 1 z 5

Bulion rozpuść w 1,5 l wrzącej wody, dodaj kaszę, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i cebulę. Gotuj ok. 15 min.

Krupnik

Krok 2 z 5

Ziemniaki pokrój w kostkę, a warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krupnik

Krok 3 z 5

Por pokrój w półplasterki, podsmaż na maśle (5 min). Warzywa i ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.

Krupnik

Krok 4 z 5

Gotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem.

Krupnik

Krok 5 z 5

Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Krupnik to obok rosołu jedna z tych zup, które można nazwać tradycyjnymi w kuchni polskiej. I trudno się temu dziwić. Obecność takich składników jak kasza jęczmienna, liście laurowe, ziele angielskie i cebula wraz z porem przywołują smaki dzieciństwa i zupę rodem z babcinej kuchni. Podaj ją z ulubionymi dodatkami, a podbijesz gusta domowników!

Bulion na żeberkach WINIARY rozpuść w 1,5 litra wrzącej wody i dodaj do niego 7 łyżek kaszy jęczmiennej oraz ziele angielskie, kilka liści laurowych oraz pokrojoną w kostkę lub w pióra cebulę. Gotuj całość przez około 15 minut. W tym czasie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Następnie pokrój por w półplasterki i podsmaż na maśle przez około 5 minut. Dodaj wraz z warzywami i ziemniakami do gotującego się bulionu i gotuj całość przez kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania. Najlepiej smakuje posypana natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Warto też dodać ulubione pieczywo. To może być pajda chleba pszennego lub razowego albo kawałek bagietki. Równie smacznym dodatkiem będą także grzanki z masłem czosnkowym. Obecność kaszy w zupie jednak ma tę zaletę, że nawet bez pieczywa można się nią nasycić.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika