Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krupnik to obok rosołu jedna z tych zup, które można nazwać tradycyjnymi w kuchni polskiej. I trudno się temu dziwić. Obecność takich składników jak kasza jęczmienna, liście laurowe, ziele angielskie i cebula wraz z porem przywołują smaki dzieciństwa i zupę rodem z babcinej kuchni. Podaj ją z ulubionymi dodatkami, a podbijesz gusta domowników!
Bulion na żeberkach WINIARY rozpuść w 1,5 litra wrzącej wody i dodaj do niego 7 łyżek kaszy jęczmiennej oraz ziele angielskie, kilka liści laurowych oraz pokrojoną w kostkę lub w pióra cebulę. Gotuj całość przez około 15 minut. W tym czasie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Następnie pokrój por w półplasterki i podsmaż na maśle przez około 5 minut. Dodaj wraz z warzywami i ziemniakami do gotującego się bulionu i gotuj całość przez kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania. Najlepiej smakuje posypana natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Warto też dodać ulubione pieczywo. To może być pajda chleba pszennego lub razowego albo kawałek bagietki. Równie smacznym dodatkiem będą także grzanki z masłem czosnkowym. Obecność kaszy w zupie jednak ma tę zaletę, że nawet bez pieczywa można się nią nasycić.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Bulion rozpuść w 1,5 l wrzącej wody, dodaj kaszę, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i cebulę. Gotuj ok. 15 min.
Krok 2
20 min
Ziemniaki pokrój w kostkę, a warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
10 min
Por pokrój w półplasterki, podsmaż na maśle (5 min). Warzywa i ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.
Krok 4
10 min
Gotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Krok 1
z
5
Bulion rozpuść w 1,5 l wrzącej wody, dodaj kaszę, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i cebulę. Gotuj ok. 15 min.
Krok 2
z
5
Ziemniaki pokrój w kostkę, a warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
z
5
Por pokrój w półplasterki, podsmaż na maśle (5 min). Warzywa i ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.
Krok 4
z
5
Gotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
z
5
Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
5
D
Damian
A pora trzeba smażyć ?
K
Kucharz
A bez bulionu wyjdzie? Dodałam trochę rosołu i nie wiem czy wyjdzie tak dobry?
Winiary
Expert
Z dodatkiem rosołu powinno być w porządku :) Możliwe, że w takiej sytuacji będzie trzeba przyprawić mocniej zupę - trzeba spróbować podczas gotowania i ocenić. :)
M
Monika
Polecam przepisy kuchni Winiary.
Winiary
Expert
Dziękujemy :)
J
Joanna
Super przepis, gotuję nie na kostkach lecz na boczku, palce lizać
Winiary
Expert
Można też na boczku lub na żeberkach - pasują świetnie :)
J
Joanna
Rewelacyjny przepis, ja dodatkowo dodaję kawałek żeberka 😋
Komentarze 5