Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krupnik

Krupnik

(13)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
7  łyżek
Kasza jęczmienna perłowa
1 
Mała Cebula
2 
Ziemniaki
100  g
Marchew
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Natka pietruszki
2 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
trochę
Pieprz
50  g
Seler
50  g
Por
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.62 g
Węglowodany
27.23 g
Tłuszcze
4.73 g
Wartość energetyczna
164.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krupnik to obok rosołu jedna z tych zup, które można nazwać tradycyjnymi w kuchni polskiej. I trudno się temu dziwić. Obecność takich składników jak kasza jęczmienna, liście laurowe, ziele angielskie i cebula wraz z porem przywołują smaki dzieciństwa i zupę rodem z babcinej kuchni. Podaj ją z ulubionymi dodatkami, a podbijesz gusta domowników!

Bulion na żeberkach WINIARY rozpuść w 1,5 litra wrzącej wody i dodaj do niego 7 łyżek kaszy jęczmiennej oraz ziele angielskie, kilka liści laurowych oraz pokrojoną w kostkę lub w pióra cebulę. Gotuj całość przez około 15 minut. W tym czasie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Następnie pokrój por w półplasterki i podsmaż na maśle przez około 5 minut. Dodaj wraz z warzywami i ziemniakami do gotującego się bulionu i gotuj całość przez kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania. Najlepiej smakuje posypana natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Warto też dodać ulubione pieczywo. To może być pajda chleba pszennego lub razowego albo kawałek bagietki. Równie smacznym dodatkiem będą także grzanki z masłem czosnkowym. Obecność kaszy w zupie jednak ma tę zaletę, że nawet bez pieczywa można się nią nasycić.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    20 min
    Bulion rozpuść w 1,5 l wrzącej wody, dodaj kaszę, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i cebulę. Gotuj ok. 15 min.
  • Krok 2

    20 min
    Ziemniaki pokrój w kostkę, a warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 3

    10 min
    Por pokrój w półplasterki, podsmaż na maśle (5 min). Warzywa i ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.
  • Krok 4

    10 min
    Gotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Krupnik

Krok 1 z 5

Bulion rozpuść w 1,5 l wrzącej wody, dodaj kaszę, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i cebulę. Gotuj ok. 15 min.

Krupnik

Krok 2 z 5

Ziemniaki pokrój w kostkę, a warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krupnik

Krok 3 z 5

Por pokrój w półplasterki, podsmaż na maśle (5 min). Warzywa i ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.

Krupnik

Krok 4 z 5

Gotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem.

Krupnik

Krok 5 z 5

Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Damian

A pora trzeba smażyć ?

K Kucharz

A bez bulionu wyjdzie? Dodałam trochę rosołu i nie wiem czy wyjdzie tak dobry?

Winiary
Expert

Z dodatkiem rosołu powinno być w porządku :) Możliwe, że w takiej sytuacji będzie trzeba przyprawić mocniej zupę - trzeba spróbować podczas gotowania i ocenić. :)

M Monika

Polecam przepisy kuchni Winiary.

Winiary
Expert

Dziękujemy :)

J Joanna

Super przepis, gotuję nie na kostkach lecz na boczku, palce lizać

Winiary
Expert

Można też na boczku lub na żeberkach - pasują świetnie :)

J Joanna

Rewelacyjny przepis, ja dodatkowo dodaję kawałek żeberka 😋

Winiary
Expert

Mniam! :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

    Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

    57 min Łatwy
  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa - przepis

    Zupa ogórkowa - przepis

    52 min Łatwy
  • Zupa botwinka

    Zupa botwinka

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu