Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krupnik z kaszą bulgur
Dodaj do CookBook

Krupnik z kaszą bulgur

(0)
35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Ziemniaki
0.5  szklanka
Kasza bulgur
1  opakowanie
Krupnik WINIARY
100  g
Pomidory
1  łyżeczka
Szuszona natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.5 g
Wartość energetyczna
194.8 kcal
Tłuszcze
1 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krupnik to bardzo prosta i sycąca zupa, gęsta od ziemniaków i kaszy. Najczęściej serwowana jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej, jednak można serwować ją również z innymi rodzajami kasz. My proponujemy połączenie klasycznego krupniku z bardzo zdrową kaszą bulgur. Jeśli chcesz włączyć ją do swojej diety, ale nie masz pomysłu na to, z czym będzie dobrze smakować - postaw na Krupnik WINIARY. Potrzebujesz jedynie kilku składników, a ciepły posiłek będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Możesz również wzbogacić zupę o dodatek ulubionych warzyw, na przykład marchewki czy zielony groszku.


Krupnik z kaszy bulgur - jak ugotować kaszę bulgur do zupy?

Wiele osób zastanawia się, czy kaszę bulgur można dodać do krupniku. Odpowiedź na to pytanie jest oczywiście twierdząca - kaszę bulgur można, a nawet warto dodać do krupniku, ponieważ jest bardzo sycąca i ciekawa w smaku. Doskonale pasuje nie tylko do zup, ale również do dań głównych. Kiedy kasza bulgur ma stanowić dodatek do obiadu, należy gotować ją w osolonej wodzie lub w bulionie, w proporcjach 1:2 przez około 15 minut. Jednak kasza bulgur do krupniku nie wymaga gotowania. Wystarczy wsypać ją do miseczki, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 15 minut. Nie martw się, że kasza będzie twarda. Najpierw zmięknie pod przykryciem, a potem dogotuje się jeszcze z ziemniakami i mieszanką na Krupnik WINIARY. Kasza bulgur na krupnik nie musi być kaszą świeżo ugotowaną. Do zupy nadaje się również kasza z poprzedniego obiadu. Jeśli wykorzystasz ją w taki sposób, stworzysz pyszny posiłek w stylu zero waste, który będzie smakował całej rodzinie.


Krupnik z kaszą bulgur - co dodać?

Nasz krupnik z kaszą bulgur jest przepisem bardzo podstawowym, prostym i szybkim w przygotowaniu. Taka propozycja zupy to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na ugotowanie sycącego, ciepłego posiłku. Jeśli masz w swojej kuchni opakowanie Krupniku WINIARY, potrzebujesz już tylko ziemniaków i kaszy, opcjonalnie pomidorów, z którymi podasz zupę na talerzu. Krupnik z kaszy bulgur jest gęsty i syci na długo, dlatego może pełnić rolę zupy i dania głównego. Warto wtedy dodać do niego inne warzywa, takie jak marchew, pietruszka czy groszek zielony. Krupnik będzie bardziej aromatyczny, jeśli wzbogacimy go również o dodatek natki pietruszki, posiekany koperek czy świeży czosnek. Wielbiciele mięsnych dań mogą przygotować prezentowany krupnik również na bulionie mięsnym lub z dodatkiem skwarków z boczku.

Przygotowanie

35 min
  • Step1

    14 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej 1 litrem wody i zagotuj. Gotuj przez 8 minut.
  • Step2

    15 min
    Kaszę przesyp do miseczki, zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dobrze przemieszaj widelcem.
  • Step3

    5 min
    Krupnik rozprowadź w 100 ml zimnej wody i dodaj do ugotowanych ziemniaków razem z kaszą. Gotuj 5 minut.
  • Step4

    1 min
    Zupę podawaj z pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.
Krupnik z kaszą bulgur

Step1 z 4

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej 1 litrem wody i zagotuj. Gotuj przez 8 minut.

Krupnik z kaszą bulgur

Step2 z 4

Kaszę przesyp do miseczki, zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dobrze przemieszaj widelcem.

Krupnik z kaszą bulgur

Step3 z 4

Krupnik rozprowadź w 100 ml zimnej wody i dodaj do ugotowanych ziemniaków razem z kaszą. Gotuj 5 minut.

Krupnik z kaszą bulgur

Step4 z 4

Zupę podawaj z pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Jesień
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik - jak ugotować?

    Krupnik - jak ugotować?

    1 godz 5 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Krupnik z boczkiem i brukselką

    Krupnik z boczkiem i brukselką

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu