Krupnik to bardzo prosta i sycąca zupa, gęsta od ziemniaków i kaszy. Najczęściej serwowana jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej, jednak można serwować ją również z innymi rodzajami kasz. My proponujemy połączenie klasycznego krupniku z bardzo zdrową kaszą bulgur. Jeśli chcesz włączyć ją do swojej diety, ale nie masz pomysłu na to, z czym będzie dobrze smakować - postaw na Krupnik WINIARY. Potrzebujesz jedynie kilku składników, a ciepły posiłek będzie gotowy w mniej niż pół godziny. Możesz również wzbogacić zupę o dodatek ulubionych warzyw, na przykład marchewki czy zielony groszku.
Krupnik z kaszy bulgur - jak ugotować kaszę bulgur do zupy?
Wiele osób zastanawia się, czy kaszę bulgur można dodać do krupniku. Odpowiedź na to pytanie jest oczywiście twierdząca - kaszę bulgur można, a nawet warto dodać do krupniku, ponieważ jest bardzo sycąca i ciekawa w smaku. Doskonale pasuje nie tylko do zup, ale również do dań głównych. Kiedy kasza bulgur ma stanowić dodatek do obiadu, należy gotować ją w osolonej wodzie lub w bulionie, w proporcjach 1:2 przez około 15 minut. Jednak kasza bulgur do krupniku nie wymaga gotowania. Wystarczy wsypać ją do miseczki, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 15 minut. Nie martw się, że kasza będzie twarda. Najpierw zmięknie pod przykryciem, a potem dogotuje się jeszcze z ziemniakami i mieszanką na Krupnik WINIARY. Kasza bulgur na krupnik nie musi być kaszą świeżo ugotowaną. Do zupy nadaje się również kasza z poprzedniego obiadu. Jeśli wykorzystasz ją w taki sposób, stworzysz pyszny posiłek w stylu zero waste, który będzie smakował całej rodzinie.
Krupnik z kaszą bulgur - co dodać?
Nasz krupnik z kaszą bulgur jest przepisem bardzo podstawowym, prostym i szybkim w przygotowaniu. Taka propozycja zupy to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na ugotowanie sycącego, ciepłego posiłku. Jeśli masz w swojej kuchni opakowanie Krupniku WINIARY, potrzebujesz już tylko ziemniaków i kaszy, opcjonalnie pomidorów, z którymi podasz zupę na talerzu. Krupnik z kaszy bulgur jest gęsty i syci na długo, dlatego może pełnić rolę zupy i dania głównego. Warto wtedy dodać do niego inne warzywa, takie jak marchew, pietruszka czy groszek zielony. Krupnik będzie bardziej aromatyczny, jeśli wzbogacimy go również o dodatek natki pietruszki, posiekany koperek czy świeży czosnek. Wielbiciele mięsnych dań mogą przygotować prezentowany krupnik również na bulionie mięsnym lub z dodatkiem skwarków z boczku.
Komentarze 0