Krupnik z jajkiem
82min
Łatwy
2 kostek
1
Marchewka
2 łyżek
Kasza jęczmienna perłowa
2
Pomidory
2
Jajko
2 płaskich łyżek
Pietruszka
100 ml
Śmietana 22%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
5.21 g
Węglowodany
9.54 g
Tłuszcze
8.17 g
Wartość energetyczna
130.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
82 min
Krok 1
5 min
Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj na tarce.
Krok 2
5 min
Zagotuj 1 litr wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.
Krok 3
5 min
Do wody dodaj kaszę i startą marchewkę.
Krok 4
1 min
Gotuj przez 30 minut.
Krok 5
5 min
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek.
Krok 6
5 min
Obrane jajka pokrój w kostkę.
Krok 7
5 min
Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
Krok 8
1 min
Gotuj przez 5 minut.
Krok 9
2 min
Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Krok 10
3 min
Przed podaniem dodaj śmietanę i pokrojone jajka.
Krok 11
5 min
Umyj i posiekaj natkę pietruszki, posyp zupę po wlaniu do talerzy.
W niemal każdym polskim domu funkcjonuje rodzinny przepis na krupnik, ale krupnik z jajkiem na twardo, marchewką i pomidorem może zaskoczyć niejednego znawcę i smakosza polskiej kuchni. Przygotowujemy go na aromatycznym Rosole drobiowym WINIARY, ze średnią lub grubą kaszą jęczmienną, a przed podaniem zabielamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki oraz siekanym jajkiem. Warto spróbować, bo niewykluczone, że włączycie ten przepis do swojej kulinarnej kolekcji...
Komentarze 0