Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ugotowanie jajka na twardo jest znacznie prostsze od jajka na miękko. Tu nie potrzeba zbyt wielu zabiegów – wystarczy po prostu kontrolować czas.

Gotowanie jajka na twardo - porady

  • Nalej do garnka wodę i włóż do niej jajka. Czekaj aż woda się zagotuje. 
  • Od momentu zagotowania się wody, gotuj jajka dokładnie 8 minut. 
  • Po upływie tego czasu wylej wodę z garnka. Na jej miejsce wlej zimną wodę, aby lekko je schłodzić i zatrzymać proces gotowania. 
  • Po wystudzeniu jajek, obierz je. Gotowe!

Jeśli wyjmiesz jajko z wody zbyt szybko, wtedy dostaniesz jajko na miękko lub półtwardo. Natomiast zbyt długie gotowanie spowoduje, że wokół żółtka pojawi się zielona otoczka.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty