Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak ugotować jajko na twardo?

Jak ugotować jajko na twardo?

Ugotowanie jajka na twardo jest znacznie prostsze od jajka na miękko. Tu nie potrzeba zbyt wielu zabiegów – wystarczy po prostu kontrolować czas.
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Gotowanie jajka na twardo - porady

  • Nalej do garnka wodę i włóż do niej jajka. Czekaj aż woda się zagotuje. 
  • Od momentu zagotowania się wody, gotuj jajka dokładnie 8 minut. 
  • Po upływie tego czasu wylej wodę z garnka. Na jej miejsce wlej zimną wodę, aby lekko je schłodzić i zatrzymać proces gotowania. 
  • Po wystudzeniu jajek, obierz je. Gotowe!

Jeśli wyjmiesz jajko z wody zbyt szybko, wtedy dostaniesz jajko na miękko lub półtwardo. Natomiast zbyt długie gotowanie spowoduje, że wokół żółtka pojawi się zielona otoczka.

Polecane przepisy

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

31 min Łatwy
Przystawka z jajkami

Przystawka z jajkami

24 min Łatwy
Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

1 godz 35 min Łatwy
Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami

30 min Łatwy
Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

34 min Łatwy
Sos koperkowy z jajkiem i młodymi ziemniakami

Sos koperkowy z jajkiem i młodymi ziemniakami

33 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

jajko na miękko
Jak długo gotować jajko?
Jak sprawdzić świeżość jajka?
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
jajko na miękko
Jak ugotować jajka na miękko?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu