Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia polska znana jest z różnorodnych, często nieoczywistych połączeń składników i produktów. Faktem jest, że to właśnie dzięki temu stała się ona świetnie znana dosłownie w całej Europie. Z pewnością wiele osób zauważyło też fakt, że niektóre dania, które niegdyś cieszyły się ogromną popularnością, dziś przygotowywane są coraz rzadziej. Jednym z nich jest właśnie sos koperkowy z jajkami, który wielu z nas może utożsamić ze smakiem dzieciństwa. Okazuje się, że nadszedł czas na to, by klasyczny sos koperkowy z jajkami ponownie pojawił się na naszych stołach - oczywiście z drobnymi modyfikacjami. Danie to z pewnością obudzi w nas szereg, miłych wspomnień.
Sos koperkowy z jajkiem - przepis dla każdego
Sos koperkowy z jajkiem - przepis wcale nie jest tak skomplikowany, jak może się nam to wydawać. Teoretycznie, do przygotowania samego sosu będziemy potrzebować jedynie kilku składników: mąki, bulionu, koperku, kwaśnej śmietany oraz przypraw w formie octu jabłkowego, soli i pieprzu. Z pewnością większość z nas, te składniki posiada już w swojej kuchni. Stanowią one bowiem podstawę do przygotowywania wielu innych dań. To właśnie z nich możemy wykonać smakowity sos koperkowy z jajkiem i ziemniakami! Wystarczy tylko wcześniej ugotować wspomniane dodatki!
Sos koperkowy z jajkiem i ziemniakami - jak i z czym można go serwować?
Sos koperkowy z jajkiem i ziemniakami wydaje się być daniem kompletnym. Zarówno dodatek ugotowanych na twardo jajek, jak i młodych ziemniaczków z wody sprawia, że potrawa staje się wyjątkowo pożywna i smaczna. Jednocześnie sos koperkowy dalej pozostawia nam pewną dowolność. Jeśli tylko mamy na to ochotę, możemy zaserwować go z mięsem. Najlepiej będzie się on komponował z drobiem lub jagnięciną. Można więc jasno stwierdzić, że to z czym i jak będziemy serwować aromatyczny sos koperkowy zależy już tylko od naszych preferencji.
Sos koperkowy z jajkami - czy przepis można zmodyfikować?
Sos koperkowy z jajkami jest przepisem bardzo prostym, wymagającym jedynie kilku składników. Wykorzystanie koperku gwarantuje daniu unikalny smak, a także aromat. Z natury sos ten ma być łagodny, więc doprawienie go suszonym chili raczej nie ma większego sensu. Możemy jednak zdecydować się np. na skorzystanie z pieprzu cytrynowego, zamiast tradycyjnego pieprzu czarnego. Co więcej, podczas gotowania możemy dorzucić liść laurowy, który pozwoli jeszcze bardziej podkreślić ziołowy posmak sosu.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i delikatnie podsmaż.
Przesmażoną mąkę zalej zimnym bulionem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut.
Dodaj drobno posiekany koperek i cały czas podgrzewaj.
Wymieszaj kwaśną i słodką śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Dopraw do smaku kilkoma kroplami octu jabłkowego i cukru.
Podawaj z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami.