Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia polska - kategoria top

Kuchnia polska

Odkryj na nowo bogactwo polskiej kuchni. Barszcz czerwony, pierogi ruskie, żurek z białą kiełbasą - to tylko niektóre z pysznych, tradycyjnych dań.

Przepisy 474
Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

2 godz 20 min Średni
Barszcz czerwony z zakręconymi zawijasami z kapusty kiszonej i ciasta

Barszcz czerwony z zakręconymi zawijasami z kapusty kiszonej i ciasta

70
2 godz 9 min Łatwy
Pani Walewska

Pani Walewska

7 godz 13 min Średni
Żeberka w kapuście kiszonej

Żeberka w kapuście kiszonej

60
3 godz 15 min Łatwy
Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

1 godz 32 min Łatwy
Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

1 godz 20 min Łatwy
Przepis na placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane

95
30 min Łatwy
Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

55
26 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

45
1 godz 10 min Łatwy
Prosty przepis na biszkopt

Prosty przepis na biszkopt

50 min Łatwy
Sernik z kakaową kruszonką

Sernik z kakaową kruszonką

2 godz 12 min Łatwy
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

55 min Łatwy
Pyzy ziemniaczane z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem

100
1 godz Średni
Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

50 min Łatwy
Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

35 min Łatwy
Karkówka pieczona z jabłkami

Karkówka pieczona z jabłkami

85
1 godz 46 min Łatwy
Rosti ziemniaczane (placuszki)

Rosti ziemniaczane (placuszki)

25
18 min Łatwy
Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

65
37 min Łatwy
Szare kluski z kurkami

Szare kluski z kurkami

100
23 min Łatwy
Szare kluski

Szare kluski

55
16 min Łatwy
Pierogi z bobem i koperkiem

Pierogi z bobem i koperkiem

100
52 min Łatwy
Karp w sosie cytrynowym

Karp w sosie cytrynowym

60
24 min Łatwy
Karkówka w sosie żurawinowym

Karkówka w sosie żurawinowym

85
1 godz 1 min Średni
Ciasto do uszek

Ciasto do uszek

1 godz 4 min Średni
Sernik krakowski

Sernik krakowski

1 godz 45 min Łatwy
Szybki krem z kurek

Szybki krem z kurek

41 min Łatwy
Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

35 min Łatwy
Zupa kurkowa z kaszą jaglaną

Zupa kurkowa z kaszą jaglaną

56 min Średni
Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

24 min Łatwy
Tradycyjna zupa kalafiorowa

Tradycyjna zupa kalafiorowa

55 min Łatwy
Zupa krupnik na gęsinie

Zupa krupnik na gęsinie

2 godz 4 min Trudny
Klasyczna grochówka na żeberkach

Klasyczna grochówka na żeberkach

1 godz 26 min Łatwy
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

37 min Łatwy
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

3 godz 13 min Średni
Krupnik na podrobach

Krupnik na podrobach

56 min Łatwy
Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

1 godz 1 min Średni
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

30 min Łatwy
Sałatka z kalafiorem i żółtym serem

Sałatka z kalafiorem i żółtym serem

17 min Łatwy
Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami

25 min Łatwy
Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym

Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym

1 godz 30 min Średni
Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

1 godz 30 min Średni
Barszcz czerwony z grzybami

Barszcz czerwony z grzybami

12 godz 40 min Łatwy
Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Chłodnik z jajkiem przepiórczym

1 godz 13 min Łatwy
Ogórkowa na kurczaku

Ogórkowa na kurczaku

42 min Łatwy
Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

1 godz 22 min Łatwy
Pożywna grochowa

Pożywna grochowa

41 min Łatwy
Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

25 min Łatwy
Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

1 godz 54 min Łatwy
Ryba w cieście naleśnikowym

Ryba w cieście naleśnikowym

65
26 min Łatwy
Sałatka wielkanocna

Sałatka wielkanocna

45
20 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Strona 5
  • Strona 6
  • Strona 7
  • Strona 8
  • Strona 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Na ukształtowanie się tradycyjnych polskich potraw miały wpływ nie tylko różne regiony geograficzne, ale przede wszystkim – przemiany historyczne, ponieważ na przestrzeni dziejów zmieniały się granice Rzeczypospolitej Polskiej, a jej tereny zamieszkiwały rozmaite narody. W efekcie – ,b>tradycyjna polska kuchnia jest bogata w przeróżne kompozycje kulinarne, które zawdzięczamy m.in. kuchni francuskiej, niemieckiej, rusińskiej, a nawet wpływom tatarsko-tureckim.

Istotnym elementem tradycyjnej kuchni polskiej są dania przygotowywane z okazji świąt religijnych: potrawy bożonarodzeniowe, dania wigilijne, potrawy na Wielkanoc. Wśród typowo polskich dań i wypieków znajdziemy kochany barszcz czerwony z uszkami, uwielbiany mazurek, pyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem czy pierogi – obecnie przygotowywane z nadzieniami zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi.

Wśród klasycznych składników tradycyjnych polskich dań nie mogłoby zabraknąć mięs – przede wszystkim wieprzowiny, drobiu i wołowiny. Kochamy pieczone i faszerowane schaby, mięsa nadziewane i w galarecie, a także podawane z kaszą gryczaną i gęstym sosem. Z potraw myśliwskich uwielbiamy polski bigos, przepadamy za kaszanką, a tradycyjny obiad często umilają nam rolady.

Chociaż gulasze z papryką pochodzą z kuchni węgierskiej, doskonale zaadaptowały się na naszym kulinarnym gruncie, podobnie jak francuskie steki i kotlety schabowe podobne do sznyclów wiedeńskich.

Mnóstwo smacznych, aromatycznych i sycących mięs, gorące zupy, smakowite farsze i pyszne nadzienia, a także słodkie wypieki, którymi możemy zajadać się nie tylko od święta. Sprawdź nasze przepisy na tradycyjne polskie potrawy!

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu