Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut (pod przykryciem).
Bób ugotuj we wrzątku, aż będzie miękki, a skórka będzie łatwo odchodziła. Po ugotowaniu przelej dużą ilością ziemnej wody, a kiedy wystygnie, obierz ze skórki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana. Koperek drobno posiekaj.
Bób rozgnieć widelcem. Dodaj pokruszoną fetę, koperek, bulion WINIARY oraz usmażoną cebulę. Całość wymieszaj.
Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min lub do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.