Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z jabłkami i cynamonem

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 ml
Mleko
3 
Jabłka
1 Płaska łyżka
Bułka tarta
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
3 min
Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia.
Krok 2
5 min
Wsypuj do niego powoli bitą śmietanę i miksuj ok. 5 minut elektrycznym ubijaczem do piany.
Krok 3
10 min
Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połącz z bułką tartą i cynamonem.
Krok 4
10 min
Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.
Krok 5
10 min
Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlep tworząc pierogi.
Krok 6
0 min
Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Krok 7
2 min
Pierogi podawaj z Bitą Śmietaną.
Pierogi z jabłkami i cynamonem

Krok 1 z 7

Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia.

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Krok 2 z 7

Wsypuj do niego powoli bitą śmietanę i miksuj ok. 5 minut elektrycznym ubijaczem do piany.

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Krok 3 z 7

Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połącz z bułką tartą i cynamonem.

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Krok 4 z 7

Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Krok 5 z 7

Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlep tworząc pierogi.

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Krok 6 z 7

Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Krok 7 z 7

Pierogi podawaj z Bitą Śmietaną.

Choć najczęściej przyrządzamy je z serem i ziemniakami, to nie zapominajmy, że delikatne pierogowe ciasto może skrywać różne smaki... Warto czasem ugotować coś, co zaskoczy bliskich i odświeży nieco wizerunek Twojej kuchni, dlatego dziś proponujemy pierogi z jabłkami i cynamonem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika